Kahraman Jandarma Mehmetçik kuruluşunu kutladı

Huzur ve Güvenin Bekçisi Jandarma Teşkilatı 183 Yaşında

Jandarma Teşkilatının kuruluşunun 183’üncü yılı çeşitli etkinliklerle kutlandı.

“…Her zaman vatan, millet ve Cumhuriyete aşk ve sadakatle bağlı tevazu, fedakârlık ve feragat örneği bir kanun ordusu” olan Türk Jandarma Teşkilatının kuruluşunun 183’üncü yılı Burdur’da çeşitli etkinliklerle coşkuyla kutlandı.

2 asra yaklaşan şanlı mazisiyle dosta güven, düşmana korku salan Jandarma Teşkilatı 183. Kuruluş yıldönümünü kutlama etkinlikleri sabah 10,00’da Cumhuriyet Meydanında çelenk sunma ve teşkilatın askeri, teknik gücünün sergilenmesiyle başladı.

Çelenk sunma törenine İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Güder, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mehmet Şimşek, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Burdur Şube Başkanı Hasan Okyar, jandarmalar ve vatandaşlar katıldı.

İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Güder’in Atatürk Anıtına çelenk sunmasıyla başlayan tören, saygı duruşu, İstiklal Marşının okunmasını müteakiben sergi gezilmesiyle son buldu.

Kutlama etkinlikleri Asri mezarlıktaki Şehitlik ziyaretiyle devam etti.

Şehit mezarlarına tek tek kırmızı karanfiller bırakıldı.

Ardından Kur’an okundu.

Şehitlik ziyareti, duaların ardından son buldu.

183’üncü kuruluş faaliyetleri, öğleden sonra saat 15,00’te İl Jandarma Komutanlığındaki resepsiyon, konuşmalar, ödül töreni ve silah sergisi gezisiyle sürdürüldü.

Buradaki faaliyetlere Burdur Valisi Ali Arslantaş, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Garnizon Komutanı 58. Komando Eğitim Alay Komutanı. P. Komd. Alb. Yavuz Çankaya, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Güder, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mehmet Şimşek, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Burdur Şube Başkanı Hasan Okyar, PTT Başmüdürü Nevzat Kazan, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Âdem Korkmaz, Türk Eğitim Sen (TES) Burdur Şube Başkanı ve Kamu Sen İl Temsilcisi Orhan Akın, muharip gaziler, vatandaşlar katıldı.

Bir öğrenci şiir, bir öğrenci kompozisyon okudu.

Burdur Valisi Ali Arslantaş, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Garnizon Komutanı 58. Komando Eğitim Alay Komutanı. P. Komd. Alb. Yavuz Çankaya yarışmalarda başarılı öğrencilerin ödüllerini verdiler.

Törende İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Güder ve Vali Arslantaş birer konuşma yaptılar.

Vali Arslantaş konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

Jandarma sözcüğü Kubbealtı Misalli Türkçe Sözlükte: Güvenliği sağlamak ve kamu düzenini korumakla görevli silahlı askerî inzibat kuvveti yahut bu kuvvette görevli kimse şeklinde ifade edilmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ise Jandarmayı “…her zaman yurt, ulus ve cumhuriyete aşk ve sadakatle bağlı tevazu, fedakârlık ve feragat örneği bir kanun ordusu” olarak tanımlamıştır.

Sözcük ilk defa 1839’da Tanzimat Fermanı’nın ilanını takip eden yıllarda yayımlanan tatbik kararnamelerinde görülmektedir. Tanzimat Fermanının ilan edildiği 1839 yılı ile Asakir-İ Zaptiye Nizamnamesi’nin yürürlüğe girdiği 14 Haziran günü birleştirilerek, 14 Haziran 1839 tarihi, Jandarma’nın kuruluş tarihi olarak kabul edilmiştir.

1.Dünya Savaşı esnasında, iç güvenliği sağlamaya devam eden Jandarma teşkilatımız, ülke savunması için muhtelif cephelerde savaşmış, özellikle Çanakkale Savaşları’nda büyük başarılar göstermiştir. 

Cumhuriyet döneminde asayişin sağlanmasından terör operasyonlarına, Kıbrıs Barış Harekâtından, Zeytin Dalı Harekâtına kadar kendisine tevdi edilen her vazifeyi, Atsızın ifadesiyle “Bozkurt gibi kartal gibi döğüşerek ifa etmiş, Kılıç Arslanların yaşadığını, Atilla’nın cenk ateşinin torunlarına tevarüs ettiğini” cümle cihana ispatlamıştır.

Sorumluluk sahası açısından polis görev alanının dışında kalan Türkiye yüzölçümünün %93’üne hizmet vermekte olan Jandarma teşkilatımız, en ince detayın hesaplandığı organizasyon yapısı ve devasa networkü ile asayişin temininden kritik tesislerin korunmasına, trafik hizmetlerinden, arama kurtarma faaliyetlerine, sınır ötesi operasyonlardan hava muharebelerine kadar geniş bir alanda faaliyetlerini sürdürmektedir. Ülke genelinde 3.056 İç Güvenlik Birliği, 218 Komando Birliği, 162 Cezaevi Birliği, 160 Koruma Birliği ve 4 Havacılık Birliği olmak üzere toplam 3.600 birimiyle, teşkilatımız vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak maksadıyla 24 saat esasına göre çalışmaktadır.

Tüm bu kitabi hasletlerinden öte Jandarma teşkilatımızın halkımızın gönlünde edindiği muteber bir yer olduğunu söylemek gerekir. Saygı, korku ve sevgiyi aynı anda ihtiva eden bu ruh halini anlamak için köy kahvesinde otururken Jandarma aracını gören ahalimizin hal hareketlerini gözünüzde canlandırmanız yeterli olacaktır. “Çift Jandarma” gibi türkülere ad veren yahut dost sohbetinde film repliklerinden alıntı yapılarak adı geçirilen kaç meslek dalı vardır.

Yakın zamanda Afrin’de bir yandan kalleşlere mermi sıkan ellerin diğer taraftan geçtiği bölgenin çocuklarına şeker dağıttığına tüm dünya şehadet etmiştir. Bu teveccühün sebebi jandarmanın halkın öz evladı olmasıdır.

Burdurlu Ahmet Giresun’da jandarma iken, Giresunlu Mehmet Burdur’un jandarmasıdır. Non-Newtonian maddeler misali hayatın her alanında akışkan halde göz önünde bulunup caydırıcılık sağlarken, olası bir tehdit anında çelikten kavi olma kudret ve kabiliyetine erişen teşkilatımızın neferleri dosta güven düşmana korku mazluma umut olmaktadır.

Yüce Mevladan halkımızın bağrından kopan evlatlarıyla var olan Jandarma Teşkilatımızın nice yüzyıllara ulaşmasını nasip eylemesini, her tür şerden beladan evlatlarımızı muhafaza etmesini temenni ediyor, hepinize sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.