Katı Atık ve Biyogaz Tesisi gerçeği

Katı Atık Tesisindeki 3,8 milyonluk Bakanlık katkısı atıl vaziyette duruyor

Burdur Valisi Hasan Şıldak, önceki ay Başkanlığını Burdur Belediye Başkanı ve CHP Belediye Başkan Adayı Ali Orkun Ercengiz’in yaptığı Burdur Belediyeler Birliği (BBB) Katı Atık Bertaraf ve Biyogaz Hayvansal Atık Enerji Dönüşüm Tesisinde incelemelerde bulundu. Politik polemiklerin odağındaki, Belediye Başkan adayları arasında paylaşılamayan, iktidar partisi milletvekili Bayram Özçelik’in ısrarla sahiplenmeye çalıştığı bir tesisi yoğun tartışmaların ortasında ziyarette bulunması ve kamuoyuna tesisin yüzde 80’ninin Şehircilik Bakanlığı’nca finanse edildiğini deklare etmesi “AKP İl Başkanı” gibi tutum takınan önceki Vali’yi hatırlayanlarca manidar bulundu ve kuşkulara sebep oldu.

“HİÇ KULLANMADIK; ATIL VAZİYETTE”

Katı Atık Bertaraf Tesisi adıyla 2010-2012 yılları arasında temeli atıldı.

O zamanlar dönemin Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, basınla bir gezi düzenlemişti. Şimdiki tesisin biraz daha berisinde genişçe bir alanın düzleştirilmiş tabanı grobetonla kaplanmış durumdaydı. Grobetonun altında da devasa bir naylon seriliydi. Bu imalat hala duruyor ve geçenlerde Başkan Ercengiz’in basınla birlikte ziyareti sırasında basın mensuplarının sorularını, Katı Atık Bertaraf Bölümü hakkında Atlas İnşaat Burdur Şantiyesi Proje Müdürü Hilmi Akbay ve Biyogaz Hayvansal Atık Bölümü için de Nükleer Enerji Mühendisi Figen Subaşı cevaplarken, “hiç kullanmadık; atıl vaziyette” dedi.

İşte Vali Şıldak’ın bazı medya organlarının tek taraflı algı için sazan gibi atladığı, “2010 – 2012 yılları arasında Mülga Çevre ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından toplam yaklaşık 3,8 milyon TL (sözleşme bedelinin yaklaşık % 80’i) nakdi yardım yapılarak açıkladığı” şeklindeki açıklamasında, kritik kavram “atıl durum” söylemidir ve eksiktir. Bu açıklamayı esas alan, kamuoyunu yanlış yönlendiren ve manipüle eden yayınlar sonucu Burdur halkı aslında eskisiyle hiç alakası olmayan, yepyeni bir tesis olan Katı Atık Bertaraf ve Biyogaz Atık Tesisi hakkında yüzde 80’ni siyasi iktidarın desteği ile yapılmış bir tesis algısı yaratılmış oldu.

YANLIŞ YÖNLENDİRME VE MANİPÜLE SÖYLEMLERİ:

BAKANLIK’TAN “SÖZLEŞME BEDELİNİN YAKLAŞIK YÜZDE 80’Nİ NAKDİ YARDIM”

Valilik açıklamasında aynen şunlar söyleniyor:

“Burdur Belediyeler Birliği ile yüklenici firma arasında 2010 yılında sözleşmesi imzalanarak yapım çalışmalarına başlanan (Sözleşme Tarihi:11.10.2010) Birlik üyesi 11 ilçe ve belde belediyelerine hizmet verecek “Katı Atık Bertaraf Tesisi” yapım işi kapsamında; 2010 – 2012 yılları arasında Mülga Çevre ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından toplam yaklaşık 3,8 milyon TL (sözleşme bedelinin yaklaşık % 80’i) nakdi yardım yapılmıştır.

Kamuoyu oluşturan yayınlar bundan sonrasını kullanmadılar.

Bu saptamadan sonra ise şunlar yazılıydı açıklamada:

”Sözleşme gereği 09.10.2013 tarihinde işin bitirilememesi nedeniyle, Burdur Belediyeler Birliği ile yüklenici firma arasında fesih süreci gerçekleştirilmiştir.”

İşte buraya kadar eski tesise harcanan paranın ne işe yaradığı belirtilmektedir.

Mühendislerden mutlaka Vali Şıldak da bilgi almış olması gerekir.

DEVLETİN 3,8 TRİLYONU YANLIŞ YATIRIM

SEBEBİYLE BİR AVUÇ SABUN KÖPÜĞÜ GİBİ UÇUP GİTTİ

Devletin tam 3,8 trilyonu orada yanlış bir projeyle bir avuç sabun köpüğü gibi heba edilmiş, havaya uçup gitmiştir.

Vali Şıldak bunu belirtmiyor.

Böylece Milletvekili Özçelik’in sahiplenme algı operasyonuna katkı koymuş oluyor.

Bu gerçeği besleyen ve güçlendiren ibare ise sonraki aşamada, 2014 yılında idarenin CHP’ye geçtiği süreçte, Başkan Ercengiz’in 3 kere Almanya’ya giderek oralardaki modern tesislerde “hayvan gübreleri arasında geceleyerek” incelemelerde bulunması sonucu yepyeni, Türkiye’de çığır açan, bir ilk ve örnek olan yeni tesis imalatı sürecini açıklarken, “devam eden süreçte ‘Katı Atık Düzenli Depolama Sahasında’ eksik kalan imalatların tamamlanması” ibaresi oldu.

TAMAMLANMA DİYE BİR SÜREÇ YOK!

YEPYENİ, ÇIĞIR AÇACAK, TÜRKİYE’DE BİR İLK OLAN  BİR TESİS VAR

Oysa yepyeni bir süreç başlıyor; yepyeni bir tesis inşa ediliyordu; çok farklı yöntemlerle.

Böyle bir şey yok!

Tamamlanma diye bir süreç yok!

Yepyeni b ir süreç var.

Yepyeni, Türkiye’de bir ilk olan, çığır açacak derecede yepyeni bir tesis var.

Vali Şıldak’ın açıklaması şöyle sona eriyor:

“İlimize daha modern bir tesis kazandırılması amacıyla kar payı ortaklığı % 29 Belediyeler Birliği, % 71 yüklenici firma olmak üzere 29 yıllığına yap-işlet-devret şeklinde “Bertaraf Katı Atık Tesisinin İkmali, Düzenli Depolama ve Saha İçerisinde Elektrik Enerjisi Üretim Tesislerinin Kurulması ve İşletilmesi” işi kapsamında yüklenici firmayla Burdur Belediyeler Birliği arasında 21.03.2017 tarihinde yeni bir sözleşme imzalanmıştır.

“Projede yer alan; Çöp Gazı Enerji Santrali, Evsel Atık Yaş Fermantasyon Üniteleri, Hayvansal Atık Biyogaz Tesisi ve Enerji Santrali inşaatları tamamlanmış olup, aktarma istasyonlarının yapım süreci devam etmektedir. Aktarma istasyonlarının kurulumu firmaya, işletmesi Burdur Belediyeler Birliğine aittir. Hayvansal Atık Biyogaz Tesisi işletmesi de firma tarafından yapılmaktadır.”

Burdur Belediyeler Birliği mülkiyeti inkâr edilmiyor.

Sevk ve idare Başkan Ercengiz’de bulunmaktadır.

Birliğin önemli bir paydaşı ve önderi de Burdur belediyesidir.

Çalışıp çabalayan, enerji harcayan Burdur Belediyesi ve Başkan Ercengiz’dir.

Tabii ki şeref ve itibar da Burdur Belediyesi ve Başkan Ercengiz’e ait olacaktır.

Ali orkun Ercengiz’in projeleri

[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page" 
id="12858" title="false" lightbox="dark"]

KİTABIM: “ATA ETİ, İTE OTU!”

[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page" 
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
Bu Haberi Paylaş

Yeni Yorum Yapıldı “Katı Atık ve Biyogaz Tesisi gerçeği”

  1. SORU
    1- Sabahattin Akkaya zamanında ihalesi yapılan ve YÜZDE 85’İ TAMAMLANAN Katı Atık Berteraf Tesisi daha faaliyete geçmeden çöpe mi gitti? Proje yanlış mı?
    2- Belediyeler Birliği yeni bir proje ve prosesi mi ihale etti?
    3- Bu durumda çöpe gittiği iddia edilen tesis için harcanan bedelin sorumlusu kimdir?
    4- Burdur Valisi Hasan Şıldak mı, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz mi, Eski Belediye Başkanı Sabahattin Akkaya mı haklıdır?
    5- Sonuç itibarı ile çarçur edilen Devletimizin parası değil midir?
    6- Yıllardır yüzde 85 i tamamlandı açıklaması ile kim Burdur Halkını uyuttu ve gereğini yapmadı ise suçludur.
    7- Devletimizin Sayıştay Denetçileri bu konuyu hiç mi incelemediler?
    8- Konu küllenecek mi?

    Burdur Halkı adına soruyorum. Bu konu tüm gerçekliği ile aydınlatılmalı, Halk bilgilendirilmelidir…

    İYİ PARTİ BURDUR
    BELEDİYE MECLİS ÜYESİ
    YAVUZ MEHMET KAYA

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.