Korumaya alınmış nesli tehlikede vaşak Burdur’da çoğalıyor

Marmara hariç ülkemizin her yerinde yaşayabilen, değerli kürkü nedeniyle avlandığından nesli ciddi tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Anadolu vaşağı, Burdur kırsalında da raslandı. Burdur Doğa Koruma ve Milli Parklar 6’ncı Bölge Müdürlüğü’nün fotokapanlarına yakalanan, nesli ciddi tehlike altındaki türlerden Anadolu vaşağı 3 bireylik aile olarak görüntülendi.

Zaman zaman basına “Çorum’un/ Osmancık’ta nesli tükenmekte olan Anadolu vaşağı ölü bulundu. Dünyada yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan 10 hayvan türünden biri olan Anadolu Vaşağı, 2,5 yıllık aranın ardından Bayburt’ta yeniden göründü. Türkiye’de yaşayan en büyük kedi olan vaşak 2 ay aradan sonra yine Kars’ta görüntülendi” yansıyan büyük patilere ve benekli bir kürke sahip olan yabani kedi Anadolu vaşağı, Burdur kırsalında fotokapana yakalandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Burdur Doğa Koruma ve Milli Parklar 6’ncı Bölge Müdürlüğü tarafından yaban hayatını araştırmak, popülasyon yoğunlukları hakkında bilgi edinmek amacıyla fotokapan çalışmaları yapılıyor. 25 fotokapanla Burdur’un birçok noktasında yıl boyu yapılan çalışmalarda pek çok yaban hayvanı görüntüsü elde ediliyor. Bu kapsamda son olarak nesli ciddi tehlike altında olan türlerden Anadolu vaşağı, üç bireyden oluşan aile olarak görüntülendi.

Burdur Doğa Koruma ve Milli Parklar 6’ncı Bölge Müdürü Rıza Kamil, son alınan görüntülerde saptanan vaşakların yaban hayatının güzelliklerini ve çeşitliliğini bir kez daha gözler önüne serdiğini söyledi. Görüntülenen vaşakların Türkiye’de “Anadolu vaşağı” olarak anıldığını kaydeden Kamil, nesli tükenme tehlikesi altında olan bu türün koruma altına alındığını belirtti.

Vaşakların insanlardan uzak durmaya çalıştığını ve geceleri avlanmayı tercih ettiklerini ifade eden Rıza Kamil, “gündüzleri ender görülürler. Tavşan, tilki, geyik gibi geniş av tabanı olan bu görkemli orman kedileri, yalnız yaşayan en yakın memeli avcı akrabalarından daha başarılı avcılardır. Kendilerinden birkaç kat daha büyük hayvanları avlayabilmektedirler. Görülmesi zor olan vaşakların Şubat-Nisan ayları arasındaki çiftleşme döneminde görülme olasılığı daha fazladır” diye konuştu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6’ncı Bölge Müdürlüğü’nün çalışma sahasının Batı Akdeniz Bölgesi’ni oluşturan Antalya, Burdur ve Isparta’yı kapsadığına dikkati çeken Rıza Kamil, “bölgemizde yaban hayatına gözümüz gibi bakıyoruz. Yaban hayatının sürdürülebilir kılınması ve gelecek nesillere sağlıklı bireyler olarak aktarılması için teknolojinin nimetlerinden yararlanarak var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.