MAKÜ’nün Projesine TÜBİTAK Desteği

Otizmde Yapay Zekâ Destekli Dijital Oyun ve Egzersiz

Yürüttüğü projelerle çalışmalarına güç katan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) TÜBİTAK 1001 proje başarılarına bir yenisini daha ekledi. Yapay Zeka Destekli Dijital Oyun ve Egzersiz Uygulamalarının Otizmli ve Tipik Gelişim Gösteren Çocuklar Üzerindeki Etkilerinin Bütüncül Bir Yaklaşımla İncelenmesi” başlıklı proje TÜBİTK desteği aldı.

MAKÜ Spor Bilimleri Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Emine Büşra Yılmaz yürütücülüğünde sunulan “Yapay Zeka Destekli Dijital Oyun ve Egzersiz Uygulamalarının Otizmli ve Tipik Gelişim Gösteren Çocuklar Üzerindeki Etkilerinin Bütüncül Bir Yaklaşımla İncelenmesi” Proje, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde “TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında açılan “Spor Araştırmaları” çağrısında desteklenmeye değer bulundu.

MAKÜ Spor Bilimleri Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Emine Büşra Yılmaz

Proje yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz, proje kapsamında 6-10 yaş arasındaki 30 otizmli ve 30 tipik gelişim gösteren çocuk üzerinde yapılacak uygulamalara dair bilgi verdi. Yılmaz, projeyle ilgili şunları aktardı: “Projemiz, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde yürütülecek. Süreçte hem MAKÜ’den hem de diğer üniversitelerden araştırmacıların yer aldığı ekip, yapay zeka destekli dijital oyun ve egzersiz uygulamaları geliştirecek. Bu uygulamaların çocuklar üzerindeki etkilerini inceleyeceğiz. Projede etik kurallara ve veri gizliliğine büyük önem verilecek.”

Yılmaz, proje çalışmalarının Burdur’daki Özel Eğitim Merkezleri ile yapılan protokoller çerçevesinde gerçekleştirileceğini belirtti. Projenin amacı, bu uygulamaların otizmli ve tipik gelişim gösteren çocukların motor becerileri, bilişsel fonksiyonları, tekrarlayıcı davranışları ve günlük yaşam becerileri üzerindeki etkilerini bütüncül bir yaklaşımla incelemek. 24 ay sürecek olan bu çalışma, çocukların gelişimiyle ilgili politika ve uygulamalara önemli bir katkı sağlayacak. Yılmaz, projenin Türkiye’de ve uluslararası alanda benzer çalışmalara ilham vererek, çocukların yaşam kalitesini artırmaya yönelik yeni yaklaşımların geliştirilmesine katkı sağlamasını beklediklerini ifade etti.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.