Muğla’da Orman Bakanlığının av ihalesi: Hayvan katliamı!

Türkiye’de av bir spor olmaktan çıkarak, hayvan katliamına dönüştü.

Bir yandan Orman Bakanlığı diğer yandan Merkez Av Komisyonu öyle kararlar alıyor, öyle ihaleler açıyor ki, ülkemizde ve küresel ölçekte nesli tükenme tehdidi altında olan hayvanları bile kapsayan avlanma imkânları yaratılıyor; avlanma resmen hayvan katliamına dönüşüyor.

Şu sosyal medya hepten kötü değil doğrusu…

Doğru kullanıldığında geniş anlamda faydaları çok…

Yener Güneş’in yazımıza konu olan bu Twitterini okumasaydım, birçok hayvanın nesli tükenme tehdidi altında bulunan, doğası tahribedilen ve çökertilen ülkemizde korumak ve kollamakla mükellef bir bakanlığın yaban keçisi avlattırma ihalesi açacağı aklımın ucundan bile geçmezdi.

BU KARAR DERHAL VE BEHEMAHAL GERİ ÇEKİLMELİDİR

Yener Güneş “durdurun bu katliamı” diye başlık attığı Twitterini çok içten duygularla kişisel hayatından kesitlerle başlamış: “Hiç unutmam çocukluğumda, yaylaya giderken (kamyon sırtında) en büyük sevincim sürek atı ve dağ keçilerini izlemekti. Ve sayısız kurt, tilki ve ayı…

Dilimizde Musa Eroğlu’nun “Sarı Yaylam” türküsü. Son gidişimde, tilki yavrularını ellerimle beslemiştim.”

“Yazıklar Olsun” başlığı ile sürdürdüğü Twitterini Güneş, ihaleyi okuyunca inanamadığını, ardardına defalarca okuduğunu belirterek, “11 adet yaban keçisi kotalarının avlattırılması işi ihale edilecektir” ilanıyla, Tarım ve Orman Bakanlığının görev ve yetkileri arasında yer alan “yaban hayatının (…) işletilmesi” ve “av kaynaklarının işletilmesi” maddelerinin gerçek anlamını kavradığını ifade ediyor.

Görev ve yetki tanımı/ Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi

Yani Bakanlık, 7 bin 400 lira verene bir adet yaban keçisi öldürme izni vereceğini resmi sayfasında ilan ediyor.

Güneş bunun adının işletmek değil talan etmek, bitirmek olduğunu belirtiyor.

NESLİ TÜKENMEKTE OLAN KUŞLARA AV İZNİ ÇIKTI

Yanlışlıklar komedyası durmuyor; devam ediyor.

Daha gün dolmadan bu sefer 21 üyesinden 9’u avcı, 1’i avlak sahibi, 1’i Atıcılık ve Avcılık Federasyonu, 1’i ise çalışma alanı belirlenmemiş bir sivil toplum kuruluşu olan Merkez Av Komisyonu tarafından küresel ölçekte nesli tükenme tehdidi altında bulunan üveyik ve elmabaş patka kuş türlerinin avlanmasına izin veriliyor.

27 doğa derneği tepkisi gecikmiyor.

Türkiye’nin ilk yaban hayatı uzmanlarından Tansu Gürpınar, “alınan karar hem Türkiye doğası, hem de Türkiye’deki doğa koruma çalışmaları açısından son derece yanlış. Türkiye taraf olduğu Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin 6. ve 8. maddeleri uyarınca nesli tehlike altındaki türleri korumayı taahhüt etmiştir. Görevlerinden biri koruma altına alınacak türleri belirlemek olan Merkez Av Komisyonu, aldığı bu kararla tarihi bir yanlışın altına imza atmıştır” dedi.

[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page" 
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.