Salgın şartlarında yüz yüze eğitim Pazartesi başlıyor

Aşısızlar, haftada 2 PCR testi yaptıracak. PCR testine eğitim sendikaları karşı çıkıyor

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı tüm kademe ve tüm sınıf seviyelerinde, 6 Eylül Pazartesi günü COVID19 tedbirleri eşliğinde haftada 5 gün yüz yüze eğitim ile başlatılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, geçen yılın mart ayında Türkiye’de ilk COVID19 vakasının görülmesinin ardından ülke genelinde eğitim, TRT EBA, EBA ve canlı dersler kullanılarak kimi zaman uzaktan, kimi zaman da yüz yüze yürütüldü.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in 6 Ağustos’ta Bakanlık görevini devralmasının ardından, “Artık okulları kapalı tutma gibi bir lüksümüz yoktur. İlk önceliğim gerekli tüm tedbirleri alarak, okulları tıpkı pandemi öncesinde olduğu gibi yüz yüze eğitime hazır hale getirmektir” açıklamaları ile tam zamanlı yüz yüze eğitim hazırlıkları 1,5 yılın ardından ülke genelinde hız kazandı.

AŞISIZLARA HAFTADA 2 SEFER DÜZENLİ PCR TESTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Ağustos’taki Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, okullarda 6 Eylül’de yüz yüze eğitimin başlamasıyla öğrencilerle irtibatlı ancak henüz aşı olmamış öğretmen ve diğer personelin haftada en az 2 defa PCR testi, aynı şekilde aşı olmayan üniversite öğrencileri ve üniversite çalışanlarından da düzenli PCR testi yaptırmalarını talep edeceklerini açıkladı.

Ancak eğitim sendikaları haftalık 2 kez PCR testine karşı çıkıyor. Kamu Sen’e bağlı Türk Eğitim Sen (TES) Burdur Şube Başkanı Orhan Akın sosyal medya hesabından “zorunlu PCR testi anlamsızdır” başlığıyla yaptığı paylaşımda,

“Öğrencinin ailesinin, kullandığı toplu taşıt aracının şoförünün, otobüste yanında oturduğu yolcunun, akşam oturmaya gelen komşusunun, parkta oynadığı arkadaşının ve arkadaşının ailesinin pcr testi ile covid takibini yapamayacaksınız; ancak öğretmeninden zorunlu test yaptırmasını isteyeceksiniz. Bu, hem anlamsızdır hem de amaca hizmet eden bir uygulama olmayacaktır. Dolayısıyla gereksiz tartışmalara neden olacak bu karar yeniden gözden geçirilmelidir” ifadelerini kullandı.

“COVID-19 SALGININDA OKULLARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER REHBERİ” HAZIRLANDI

Aydınlık haberine göre, ülke genelinde tüm kademe ve tüm sınıf seviyelerindeki yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 1 milyonun üzerinde öğretmen, tıpkı salgın öncesinde olduğu gibi 6 Eylül itibarıyla haftada 5 gün yüz yüze eğitime katılacak.

Ailelerin de çocukları için servis, yemekhane, kılık kıyafet ve kırtasiye malzemeleri gibi okul hazırlıkları sürüyor.

Yüz yüze eğitim hazırlıkları sırasında velilerin ve eğitim çalışanlarının gündemini okullarda alınacak COVID19 tedbirleri oluşturdu.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı iş birliğinde hazırlanan “COVID-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi” ile belirlenen önlemler, 24 Ağustos’ta il milli eğitim müdürlüklerine gönderildi. Rehberde, servislerdeki ve okullardaki hijyen tedbirleri, maske kullanımı, havalandırma gibi tüm ayrıntılar tek tek sıralandı.

UYUM EĞİTİMİ YARIN BAŞLAYACAK

Milli Eğitim Bakanlığınca, yüz yüze eğitim öncesinde insan kaynağı ve altyapı ihtiyaçlarını gidermek için hazırlık yürütüldü.

Öte yandan, bu yıl öğretmenlere yönelik yeni öğretim yılı mesleki çalışma dönemi faaliyetlerinde de değişikliğe gidildi. Bu yılki seminerler, bugün itibarıyla başlayacak ve 3 Eylül’e kadar sürecek. Öğretmenlere yönelik seminerleri bu sene tamamen COVID19 salgınında okullarda alınması gereken tedbirler oluşturacak.

Okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri ise yarından itibaren 3 gün boyunca uyum eğitimine katılacak.

Öte yandan, bu yılki eğitim öğretim dönemine, 3 Eylül itibarıyla 20 bin sözleşmeli öğretmen de katılacak.

1-3 Eylül’de okul öncesi ve ilkokul 1. sınıf öğrencileri için okullarda uyum haftası düzenlenecek. Bu öğrenciler, okullara belirli saatlerde gelecekler, okula alışmaya başlayacaklar, öğretmenleri ile diyaloglarını geliştirecekler. Uyum eğitiminde öğrencilerin öğretmenler gözetiminde oyun, drama, sosyal ve sportif etkinlikler yoluyla öğrenme ortamını, okulunu, sınıfını, arkadaşlarını tanıması ve okul kurallarını öğrenmesi sağlanacak.

Öğrencilere ve velilere salgın tedbirleri kapsamında maske kullanımı, hijyen, fiziki mesafe, kişisel temizlik, sağlıklı beslenme, uyku düzeni, öz bakım ve benzeri konularda bilgilendirmeler yapılacak.

TÜM KADEMELER İÇİN OKUL BAŞLAMA TARİHİ 6 EYLÜL

Diğer tüm kademelerde eğitim alan öğrenciler için yüz yüze eğitim, COVID-19 tedbirleri ile 6 Eylül’de tıpkı salgın öncesinde olduğu gibi haftada 5 gün ve tam zamanlı olarak başlatılacak. Eğitim, ders saatleri azaltılmadan ve mevcut öğretim programlarının bütünü dikkate alınarak gerçekleştirilecek.

DERS SÜRELERİ 40 DAKİKAYI AŞMAYACAK ŞEKİLDE PLANLANACAK

Okula giriş-çıkış saatleri, teneffüs zamanları ve özellikle gerek duyulması halinde ikili eğitime geçilmesine ilişkin süreç, okulun fiziki kapasitesine ve mevcuduna göre il ve okul yönetimleri tarafından birlikte düzenlenecek. Ders süreleri, sınıf boyutları ve öğrenci sayısı da dikkate alınarak 40 dakikayı aşmayacak şekilde planlanacak.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.