
Destek Akçalara Kaldırılarak ve Tarım Ürünleri İthalatıyla
Beli Kırılarak Çökertilmesine Rağmen Tarımdan ve Gıdadan İhracata Büyük Katkı
Ankara’da bir basın açıklaması yaparak basın metnini Birlik sitesinde de yayınlayan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, destek akçeleri kaldırılarak ve tarım ürünleri ithalatıyla beli kırılarak çökertilen tarım ve gıda sektörlerinin ihracata büyük katkı ortaya koyduğunu belirtti. Bayraktar, tarım ve gıda dış ticaretinde cari açık olmadığını, tam tersine 46 milyar dolarlık fazla verildiğini ifade etti.
Tarım ve hayvancılık sektörü, bir zamanlar Türkiye’nin dünyada kendi kendini besleyebilen 7 harika ülkeden biri olmasını sağlayan sektördü. Ancak son zamanlarda uygulanan yanlış ve AB yanlısı politikalar, tarıma uygulanan destek akçalarının kaldırılması, samana varıncaya kadar tarım ürünleri ithalatının yapılması, anayasal zorunluluk olan GSYH’nin yüzde 1,5’ğu olan tarım desteğinin yüzde 1’in altına düşürülmesi gibi uygulamalara beli kırıldı ve çökertildi. Nüfus içinde köylülük oranı AB uyum yasaları gereği yüzde 20’lere kadar düşürüldü. Köylerde genç nüfus kentlere aktığından sadece yaşlılar ve köyde kalmaya mecburiyetleri olanlar kaldı. Ancak buna rağmen Ankara’da bir basın açıklaması yaparak basın metnini Birlik sitesinde de yayınlayan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’a göre, “2006 yılbaşından 2016 Haziran sonuna kadarki süreyi kapsayan 10,5 yıllık dönemde tarım gıda ihracatı, 140,1 milyar doları bulurken, ithalat 94,1 milyar dolarda kaldı” ve “tarım ve gıda, 10,5 yıllık sürede 46 milyar dolarlık dış ticaret fazlasıyla ekonomiye olağanüstü bir katkıda bulundu.”
Bayraktar şu çarpıcı açıklamalarda bulundu:
- “İhracatta 2015 yılı başından bu yana yaşanan sıkıntıya rağmen, tarım ve gıda dış ticaret fazlası vermeye devam ediyor”
- “Türkiye’nin 10 yılda yağlı tohumlara, hububata ve hayvansal, bitkisel yağlara 47,1 milyar dolar döviz harcaması doğru değildir”
- “Ülkemizin bu alanlardaki açığımızı kapatacak potansiyeli vardır. Acilen sulama yatırımları tamamlanmalı, üretim açığımız olan ürünler daha fazla desteklenmeli, üretim maliyetleri düşürülmeli, verimlilik artırılmalıdır”
- “Halen yıllık bazda 150 milyon tonu aşmış olan bitkisel üretimi, verimlilikle veya ekilmeyen geniş alanları tarıma kazandırarak, çok değil yüzde 25 artırdığımızda, yıllık bazda 37-38 milyon tonluk bir ürün artışına ulaşırız”
- “Hem mevcut pazarlar zorlanarak ve yeni pazarlar bulunarak çok daha fazla ihracat imkânı yakalayabiliriz hem de üretim açığımız bulunan ürünlerde yeterliliğe ulaşır ithalatı azaltırız”
- “Başta Ortadoğu olmak üzere bölgemizde bir gıda açığı bulunduğu hepimizin malumudur. Bu pazarlara bizden daha yakın bir üretim fazlası olan ülke yok”
- “Bir Suudi Arabistan pazarına bizim yerimize çok daha uzak ABD, Brezilya, Arjantin, Kanada ve Avustralya ihracat yapıyorsa neyi eksik yaptığımızı ortaya koymamız gerekir”