Tiyatro emekçilerinin çığlığı: “Tiyatromuz Yaşasın!”

Burdur Sanat Tiyatrosu çalışanları kendi binası önünde, ülke çapında Tiyatro İnisiyatifi adıyla biraraya geldikleri yeni bir oluşum çatısı altında eşzamanlı olarak yapılan basın açıklamasıyla ülkede ve Burdur’da tiyatronun, tiyatro emekçilerinin ve kültürümüzün sorunları ve talepleri hakkında acıkmalarda bulundu. Kovid19 salgını sürecinde hayatta kalma mücadelesi veren sanat emekçileri olduklarını belirterek, “Tiyatromuz Yaşasın” sloganıyla yetkililere çağrıda bulundular.

Ülke Koronavirüs salgıyla boğuşuyor.

Binlerce vatandaşımızı Kovid19’a kurban verdik.

5 aydır kıyasıya mücadele ettiğimiz salgın ekonomik krizi derinleştirdi.

Alınan tedbirler de salgının altında ezilen vatandaşa fayda etmedi.

Yediden yetmişe tüm toplumsal kesimler gibi tiyatro emekçileri de hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Ülke çapında Tiyatro İnisiyatifi adıyla örgütlenen tiyatro emekçileri, önce “Tiyatromuz Yaşasın İmza Kampanyası” açtılar. On binlerce imza topladılar. İnisiyatif etrafında yüzlerce tiyatro emekçisi bir araya geldi.

Bugün ülke çapında eş zamanlı basın açıklamasında bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Maliye ve Çalışma Bakanlığı’na, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ve yerel yönetimlere tiyatro emekçilerinin sorunları ve talepleri için çağrıda bulundu.

Burdur Sanat Tiyatrosu kadrosu

Burdur’dan da 2013 yılından beri faaliyette bulunan Burdur Sanat Tiyatrosu emekçileri, kendi binaları önünde yaptıkları basın açıklamasıyla “Tiyatromuz Yaşasın!” diye haykırdılar.

Basın metnini okuyan Aytaç Topuz, “gönül ister ki sahnelerden selamlayalım sizleri…  Ancak bu ekonomik koşullarda sahnelerimizi açmamız maalesef mümkün değil!” diye başladığı açıklamasını, “bu sebeple tiyatrolarımızın yaşaması için, henüz yetkili ve sorumlu muhataplarımızdan bir çözüm önerisi sunulmayan taleplerimizi bir kez daha tekrarlıyoruz” diyerek taleplerini şöyle sıraladı:

1. Tiyatroların KDV, Gelir Vergisi, Stopaj vergi oranları yeniden düzenlenmeli, mevcut borçlarla ilgili düzenlemeler acilen yapılmalıdır.
2. Elektrik, doğalgaz, su gibi giderlerimiz 2021 Ocak ayına kadar dondurulmalı, var olan borçlar taksitlendirilmeli ve sonrası için de indirim uygulanabilecek bir düzenleme yapılmalıdır.
3. 2021 Ocak ayına kadar tiyatroların salon kiralarına ilgili bakanlıkça destekte bulunulmalıdır.
4. Tiyatrolarda çalışan personelin maaşları ile ilgili destek olunmalı ve 2021 Ocak ayına kadar olan SGK primleri geçici bir yönerge ile ilgili bakanlıkça ödenmeli, geçmiş prim borçları ile ilgili düzenlemeler yapılmalıdır.
5. Tiyatro sezonu sağlıklı biçimde başlayana dek tüm tiyatro emekçilerinin asgari yaşamsal koşulları bireysel maddi desteklerle sağlanmalıdır.
6. Zaman kaybetmeden “Tiyatro Yasası” çıkarılmalıdır. Türkiye’de tiyatro yapan ödeneksiz özel ve bağımsız kurumlar “Kamusal Tiyatro” unvanı almalı, ticarethane kimliğinden kurtarılıp “Kamusal Hizmet Üreten Sanat Kurumu” statüsüne geçirilmelidir.
 7. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen “Özel Tiyatrolara Devlet Desteği” olarak tanımlanan yönetmelikteki yapılan değişiklikler tekrar gözden geçirilerek, hem Bakanlığı hem Sanat Kurumlarını rahatlatacak şekilde net bir yapıya kavuşturulmalıdır.  
Burdur Sanat Tiyatrosu

Ancak bu talepler yerine getirilebildiği şartlarda hayatta kalabileceklerini ve üretime devam edebileceklerinin altını çizen Topuz, sözlerine, “bu sorunlar çözülmediği takdirde, sahnelerimizin perdesi ve salonlarımızın kapısı maalesef açılamayacaktır” uyarısında bulunarak,

Ve “TİYATROMUZ YAŞASIN!” çığlığı ile son verdi.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.