
İstiklal Marşı Şairimiz mehmet Akif Ersoy’un adını taşıyan faaliyetin birincisi geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla ilimizde, MAKÜ Yerleşkesinde yapılan Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Sempozyumu ve Bilim Sanat Ödülleri Töreni bu yıl Arnavutluk’un Başkenti Tiran’da düzenlendi.
İstiklal Marşı Şairimiz mehmet Akif Ersoy’un adını taşıyan faaliyetin birincisi geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla ilimizde, MAKÜ Yerleşkesinde yapılan Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Sempozyumu ve Bilim Sanat Ödülleri Töreni bu yıl Arnavutluk’un Başkenti Tiran’da düzenlendi. Bu yıl Akif’in ata toprakları Arnavutluk’ta ikincisi düzenlenen Sempozyum ve Bilim Sanat Ödülleri törenine Arnavutluk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlir Meta ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldı.
Burdur’dan da katılımın olduğu törenlere Arnavutluk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlir Meta ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanı sıra Arnavutluk Kültür Bakanı Mirela Kumbaro, Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Burdur Valisi Şerif Yılmaz, Büyükelçiler, Burdur Milletvekilleri Bayram Özçelik, Reşat Petek, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Tiran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mynyr KONİ, Burdur TSO Başkanı Yusuf Keyik, Bucak TSO Başkanı Hasan Yalçın Meçikoğlu, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan, Köy-Koop Genel Başkanı Yakup Yıldız, Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel, MAKÜ akademik ve idari personelinin yanında çok sayıda davetli katıldı.
Türkiye ve Arnavutluk milli marşlarının okunması ve MAKÜ tanıtım filminin gösterimini müteakiben, program açılış konuşmalarıyla devam etti. Konuşmaların ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Senatosu tarafından verilen Fahri Doktora payesi MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz tarafından takdim edildi.
Programın son bölümünde 2. Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödül’leri sahiplerine takdim edildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından bilim kategorisinde “Fen Bilimleri” alanında Derviş Karaboğa ve Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen’e; “Sosyal Bilimler” alanında Ahmet Ayhan Çitil’e, sanat kategorisinde “Sanatta Başarı” ödülü Müzikolog Yrd. Doç. Dr. Nuri Özcan’a; Türk İslam Kültürü Hizmet Başarı Ödülünü “Büyüyen Ay Anadolu Mektebi”ne; Mehmet Akif Ersoy Özel Ödülü ise Prof. Dr. Adnan İsmaili, Mehmet Rüyan Soydan, Alsar Vakfı ve Naim Süleymanoğlu’na verildi. Yakın zamanda kaybettiğimiz milli haltercimiz Süleymanoğlu’nun ödülünü abisi Muharrem Süleymanoğlu aldı.
Toplam 5 kategoride 10 ödülün sahiplerini bulduğu program, gerçekleştirilecek Mehmet Akif Ersoy Sempozyumu ile devam etti.
Törende konuşan ve Akif’in hayatının, kişiliği ve eserlerinin kendilerine kuvvet verdiğini ve “yeni ufuklar açtığı”nı vurgulayan Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, “Akif, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde başlayan ulusal kurtuluş savaşımızda bir nefer olarak yerini almış, zafer kazanılıncaya kadar fikri anlamda her türlü desteği vermiş, Anadolu’nun dört bir yanında mücadeleye aktif olarak katılmıştır. İşte böyle mümtaz bir şahsiyetin ismini taşıyan bir bilim kurumu olarak, biz de gece gündüz demeden var gücümüzle çalışmaktayız” dedi.
Programda konuşan Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ilir Meta, “sempozyuma katılmaktan gurur duyuyorum. Bu etkinliği düzenleyen Türkiye Maarif Vakfı’na da teşekkür ediyorum. Türkiye ve Arnavutluk arasındaki ilişkimiz hem dostluk hem kardeş seviyesindedir. Mehmet Akif Ersoy bu ilişkilerinin en güzel sembolüdür. Bunun yanında Şemsettin Sami de önemli milli figürlerimizden biridir. Bu isimler iki ülke arasındaki köprüleri kurmaktadır. Arnavutluk ve Türkiye arasında her alanda işbirliği bulunmaktadır. Dünya güvenliği ve istikrarı için önemli olan terörle mücadelemizde önemli işbirliğimiz bulunuyor. Türkiye Arnavutluk’a her alanda destek vermiştir. Bu faaliyeti düzenlediğiniz için organizatörlere teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
Konuşmalarının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na fahri doktora payesi verildi ve binişleri kendisine MAKÜ Rektörü Korkmaz tarafından giydirildi.
Fahri doktora Payesi takdimi ve binişleri giymesinin ardından bir konuşma yapan Bakan Çavuşoğlu; dost ve kardeş ülke olan Arnavutluk’ta bulunmaktan duyduğu onur ve mutluluğu dile getirerek sözlerini, “düzenlenen sempozyum ve bilim ve sanat ödüllerinden dolayı MAKÜ’yü kutluyorum. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy adına düzenlenmiş bu ödülü hak eden tüm dostlarımızı da canı gönülden tebrik ediyorum. Şahsıma verilen fahri doktora unvanı için MAKÜ senatosuna da şükranlarımı sunuyorum” şeklinde sürdürdü.
Bakan Çavuşoğlu, “bizler Arnavutluk’un istikrarını ve refahını kendimizinkinden ayrı görmüyoruz. Ayrıca Arnavutluk’un istikrarı, refahı ve gücü demek Balkanların Doğu Avrupa’nın hatta ötesinin istikrarı ve güvenliği demektir. Kardeş Arnavutluk’un Avrupa Atlantik Bölgesi’nde oynadığı kritik rolü canı gönülden destekliyoruz ve Batı Balkanların istikrarı için Arnavutluk’un rolünü önemsiyoruz. Arnavutluk’ta sizin sevinciniz en çok bizi mutlu eder, sizin bir derdiniz bizi üzer. Arnavutluk’la ilişkilerimizi her alanda siyasi, kültürel, güvenlik ve askeri gibi her alanda derinleştirmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. NATO çatısı altında karşı karşıya kaldığımız sınamaların üstesinden gelmek için Arnavutluk’ta da yakın işbirliği içindeyiz” şeklinde konuştu.
Çavuşoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İlişkilerimizin elbette en önemli boyutlarından biri de kültür ve eğitimdir. Türk kültürü Arnavutluk’un, Arnavutluk ise Türk kültürünün bir parçasıdır. Günlük yaşantıda, kullanılan dilde, yemeklerde kültür ve sanatta bunu görüyoruz. Ülkemizde milyonlarca Arnavutluk kökenli vatandaşımız var. Bunlar iki ülke arasında en önemli bağdır, köprüdür. Mehmet Akif Ersoy’un babası Mehmet Tahir Efendi de Kosova’dan İstanbul’a gelmiştir. Bunun yanında ismini sayamayacağımız birçok bilim insanı Arnavutluk kökenlidir. Tiran Üniversitesi Arnavutluk’un en köklü üniversitesidir. Burada Türkoloji bölümü var. Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde de buradaki dostlarımıza Türkçe öğretmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Elbette eğitim önemlidir dedik. Türkiye’de 200’e yakın üniversitemiz mevcut. Bu üniversitelerimizde yaklaşık 110 bin yabancı kardeşimiz eğitim görüyor. Bizler daha çok öğrencinin Türkiye’de eğitim görmesini istiyoruz. Değişim programlarıyla Türkiye’den Arnavutluk’a birçok öğrencimizin gelmesini istiyoruz. Halen dünyanın 160 ülkesinden 16 bin öğrenci Türkiye burslarından yararlanıyor. Arnavutluk’ta burstan yararlanan öğrenci sayısına baktığımız zaman 1992 yılından bu yana 663 öğrencidir. Bu akademik yıl içinde Arnavutluk’tan 58 öğrencimiz Türkiye burslarından yararlanıyor. Biz bu sayıları arttırmak istiyoruz. Dünyada yaşanılan sorunlara herkes sessiz kalsa bile Türkiye olarak biz sessiz kalmayız. Huzur ve kalıcı barış için birlikte çalışmalıyız. Şahsıma verilmesi uygun bulunan fahri doktora unvanını büyük bir gururla kabul ediyor, bu vesileyle aranızda bulunmaktan dolayı onur duydum.”