42 bin yaşındaki solucanlara hayat soluğu

Sibirya’da 42 bin yaşındaki donmuş solucanlar, bilim insanlarınca yeniden hayata döndürüldü. Bu gelişme, nesli tükenmiş canlıların yeniden hayata döndürülmesi ihtimaliyle insanların dondurularak binlerce yıl sonra tekrar hayata döndürülebileceği fikrinin hayali heyecan yarattı.

Antik Yazar internet sitesinin Archaeology World kaynağından yararlanarak yaptığı habere göre,

Rus bilim insanların çalışması, nesli tükenmiş canlıların yeniden hayata döndürülebilme imkânını ve insanların dondurularak binlerce yıl sonra yeniden canlandırılabilmeleri hayalinin gerçekleşme ihtimalini ortaya çıkardı. Sibirya’da donmuş toprak üzerinde çalışırken rasladıkları iki yuvarlak solucan on binlerce yıl sonra analiz edilerek ve uygun şartlarda çözündürülerek yeniden yaşamaya başladı.

Sibirya permafrost’u (donmuş toprağı) son yıllarda bilim insanları için muazzam fırsatlar yaratıyor.

Permafrost, nesli tükenmiş binlerce yıllık iyi korunmuş, bozulmamış hayvanların incelenme imkânı sunuyor.

Yeni teknolojileri kullanan bilim insanları bu sayede on binlerce yıl önce yaşamış hayvanların üzerinde çalışarak onları yeniden canlandırmaya yoğunlaşıyor.

Bu yöndeki bilimsel çalışmalar bir yandan binlerce yıl önce yaşamış ve nesli tükenmiş canlıların tekrar hayatımıza girme olasılığı heyecanı yaratırken diğer yandan insanların dondurularak binlerce yıl sonra tekrar hayata döndürülebileceği fikrinin alt yapısını oluşturuyor.

İnsanlık ölümsüzlük fikrinden vazgeçmiyor.

1960’larda ABD’de, öldüklerinde kafalarının dondurulması ve ölüm sebebine çare bulunduğunda yeniden canlandırılma hayaliyle bu işle uğraşan firmalara milyonlarca ödeme yapan zenginler vardı.

Sibirya permafrost’undaki yuvarlak solucanın yeniden canlandırılması bu teknolojide epeyce yol alındığını ve çığır açacak seviyeye gelindiğini gösteriyor.

Donmuş solucanlar için, Moskova’da bir laboratuvarda, solucanlar için bakteri üremesine uygun bir ortama, yaklaşık 20 derecelik bir sıcaklıkta –beslenmelerine de imkân sağlayan özel bir ortama- hazırlandı. Birkaç hafta içinde solucanlardan ikisinin canlandığı, hareket ettiği, binlerce yıl sonra hayatlarına kaldığı yerden devam ettikleri görüldü. Karbon metodu kullanılarak birinin 41 bin 700 diğerinin 32 bin yaşında olduğu saptandı. Bilim dünyasında şaşkınlık yaratan bu muhteşem gelişme, dünya üzerinde varlığını en uzun süre sürdüren canlı olarak tarihe geçen bu iki prehistorik solucanın farklı bilim dallarının önünü açması bekleniyor.

[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page" 
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.