Öğrencilerin yurt ve barınma sorunu, provokasyon peşinde koşanlara fırsat veriyor.
Öğrenciler, kalacak yerimiz yok, barınma büyük sorun oluyor, diyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise barınma sorununun olmadığını, öğrencilerin yüzde 70’ini yurtlara yerleştirdiklerini, eylem yapan öğrencilerin “sözde öğrenci” olduğunu, Türkiye’nin bir milyonu aşkın yurt kapasitesiyle dünyanın en fazla kamu yurdu ve yatağına sahip ülkesi olduğunu ileri sürdü. Oysa uzmanlara göre ülkede 5 öğrenciden yalnızca 1’i devlette barınabiliyor; yani öğrencileri 5’te 1’i (yüzde 20’si) devlet yurtlarında barınıyor.
Üniversitede yüzyüze eğitim başladı.
Öğrenciler, kâbusları olan barınma ihtiyacıyla boğuşmaya başladılar.
Üniversitelerdeki 3 milyon 800’e yakın öğrenciden ancak 5’te 1’i (yüzde 20’si/ 697 bini) devlet yurtlarında yer bulabiliyor.
Buna karşılık Cumhurbaşkanı Erdoğan, eylem yapan öğrencilerin “sözde öğrenci” olduğunu, Türkiye’nin bir milyonu aşkın yurt kapasitesiyle dünyanın en fazla kamu yurdu ve yatağına sahip ülkesi olduğunu ileri sürdü.
İçişleri Bakanı Soylu da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, parklarda yatarak barınma sorunu eylemi yapanlar ile ilgili olarak, 24 ildeki eylemlere katılan 2 bin 243 kişiden sadece 310’unun öğrenci olduğunu, tamamına yakınının yurt başvurusunda bulunmadığını, eylem yapan bu grupların sol marjinal yapılarla ilişkileri tespit edildiğini söyledi.
Barınma sorunuyla boğuşan ve imza kampanyaları açan öğrencilerin durumları hakkında siyasi liderlerden de açıklamalar geldi. Öğrencilerin barınma sorunu hakkında konuşan Perinçek, “Çok büyük bir öğrenci kitlesinin barınma talebi var” dedi.
Oysa Burdur’da ve tüm Türkiye’de öğrenciler günlerdir barınma problemiyle adeta boğuşuyor.
Kimi havalimanlarında ve otogarlarda kimi sokakta kalıyor…
Banklarda geceleme eylemleri başladı.
Barınma sorununa dikkat çekmek için yurtların önüne yatak atıp geceleyenler de var.
Devletin soruna çözüm bulması bekleniyor.
İlk adımda on binlerce yatak kapasiteli sosyal tesislerin öğrencilere açılması talep ediliyor.
Ayrıca hemen prefabrik yurtlar kurulması isteniyor.
Uzun vadede ise yeni devlet yurtlarının yapılmasına işaret ediliyor
Türkiye’de üniversitelerde örgüt eğitimde 3 milyon 740 bin 332 öğrenci eğitim görmektedir.
Devlete bağlı KYK yurtlarının toplam kapasitesinin ise 696 bin 966 kişi…
Yeni eğitim öğretim sezonuna başlayan öğrenciler kara kara nerede barınacaklarını bulmaya çalışıyor. Devlet yurdu bulamayan öğrenciler özel yurt ya da kiralık dairelere yöneliyor. İzmir, Ankara, İstanbul, Eskişehir gibi büyük şehirlerde kira fiyatları yükseliş içinde; özel yurt fiyatları ise aylık 800 liradan başlıyor, 3 bin liraya kadar çıkıyor.
TGB, soruna el attı.
“Türkiye’nin her yerinden sorunun çözümü için öğrenciler TGB’ye ulaşıyor. Biz de konuyla alakalı bir kampanya başlattık. Acil çözüm için yapılması gerekenleri sıraladık. Kimse çözümsüzlüğe mahkûm değil. Çözüm için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Bakanlığımız, valiliğimiz, üniversitelerimiz ve belediyelerimizle birlikte tüm kamu imkânlarını seferber edelim. Türk Gençliği adına bu sorunu çözüme kavuşturmak için elimizden geleni yapacağız.”
Aydınlık’taki habere göre:
GEÇİCİ PREFABRİK KONUTLAR
Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu Başkanı Uğur Şimşek:
Devlet kurumu ve sendikaların lojmanları öğrencilere cüzi ücretlerle tahsis edilmeli. Üniversite alanları içerisine geçici prefabrik konutlar inşa edilmeli, devlet yurtlarının sayısı artırılmalı.
KAMPANYAYLA SESLERİNİ DUYURACAKLAR
Akdeniz Üniversitesi Kitap Topluluğu Başkanı Murat Can Erçolak:
Sorunun temelinde yüksek kira fiyatları ve devlet yurtları kapasitesinin yetersiz olması var. Akdeniz Üniversitesi Kitap Topluluğu olarak bu konuda imza kampanyası başlatarak öğrenci arkadaşlarımızın mağduriyetini gerekli mecralara duyurmayı hedefliyoruz. Topladığımız imzaları rektörlük, valilik ve gençlik ve spor il müdürlüğü gibi kurumlara sunarak KYK yurtlarının kapasitesinin arttırılmasını, devlete bağlı veya özel sektöre ait konaklama alanlarının öğrencilere cüzi ücretlerle tahsis edilmesini talep edeceğiz.
‘GENÇLİĞİN SORUNU GELECEĞİN SORUNUDUR’
İstanbul Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü Başkanı Cem Dağlıoğlu:
Gençliğin sorunlarını çözmek, bir bakıma geleceğin sorunlarını şimdiden çözmek demektir. Barınma hakkı, üniversite öğrencilerinin maddi durumlarına en uygun şekilde sağlanmalıdır. Bu sorun için devlet, ilgili organları harekete geçirmelidir.
EĞİTİMLERİNİ ERTELİYORLAR
Türk Tarihi ve Kültürü Başkanı Mücahit Akça:
Üniversitemizde yeni tanıştığımız arkadaşların bir kısmı barınma sorunu nedeniyle okulunu dondurmayı, eğitim sürecini ertelemeyi düşünüyor. Öğrenci, devlet yurtlarının sayıca yetersizliği ve ev kira fiyatlarındaki artıştan kaynaklı tarikat, cemaat uzantılı özel yurtlara itiliyor. Devletimiz bu soruna kaynaklarını seferber ederek en hızlı cevabı vermeli ve mağduriyeti gidermelidir.
KAMU ELİYLE ÇÖZÜLMELİ
TGB Ankara İl Başkanı Kayahan Çetin:
Ankara’mıza gelen arkadaşlarımız kamu yurtlarının azlığından dolayı özel yurtlara ya da eve çıkmaya mecbur kalıyorlar. Bu olay kiraları artırıyor ve artan kiralardan dolayı arkadaşlarımız açıkta kalıyorlar. Bu soruna kamu eliyle (devlet ve belediyeler) esaslı çözümler gerekli. TGB olarak bu soruna karşı esaslı çözüm talebini tüm üniversitelerde dile getiriyoruz.
HAVALİMANINDA KALIYORLAR
Ankara Üniversitesi Düşünce ve Kitap Topluluğu Başkanı Anıl Işık:
Birçok arkadaşımız aşırı yüksek ev ve yurt ücretlerinden dolayı barınma ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar. Kalacak yeri olmadığı için Esenboğa Havalimanında kalmak zorunda olan arkadaşlarımız bile var. Bu sorun devletin bütün imkânları seferber edilerek acilen çözülmeli.
ORTAK ÇALIŞMA
MSKÜ Teknoloji ve Mühendislik Topluluğundan Ruşan Macar:
Birçok arkadaşımız kalacak yer sorunu yüzünden okulunu dondurmayı veya okulu bırakmayı düşünüyor. Yetkisi olan/olmayan herkesi bu sorunu çözmek için çalışmaya davet ediyoruz.
APARTLARA MAHKÛM OLUYORLAR
Atatürkçü Düşünce Topluluğundan Ahmet Saral:
Uygun tüm tesislerimizin kapıları, öğrencilere geçici süreliğine açılmalıdır. Uygun alanlara geçici konaklama alanları yapılmalıdır. Yurt yapımı için hızla harekete geçilmelidir. Devletimizi göreve davet ediyoruz.
Türkiye Gençlik Birliği, kısa ve uzun vadeli çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:
1. Öğrencinin yurt ihtiyacı tespit edilmeli ve yurtları açmak için takvim oluşturulmalı.
2. Hızlıca yurtların yapımı için harekete geçilmeli.
3. Yurtlar açılıncaya kadar, hiçbir öğrenci açıkta kalmasın diye bütün kamu kurumları seferber edilmeli. Bu açıdan valiliğimizin çalışması örnektir. Ancak 1 ayda kimse yurt yapamaz. Misafirlikler, yurtlar yapılıncaya ve öğrenci için uygun hale getirilinceye kadar devam etmelidir.
4. Bu meseleyle alakalı belirsizlik acilen bitirilmeli. Öğrencinin sorununu çözecek, uygulamalar derhal açıklanmalıdır.