
Fiyatlar düşüyor, maliyetler artıyor, bütün yükler üreticinin sırtına biniyor
Hassas bir piyasa olan çiğ süt piyasasında dönem dönem alevlenen meseleler, artan maliyetler ve düşen fiyatlarla birlikte üreticinin sırtına yıkılınca Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kâmil Özcan’ı sürdürülebilirliğe dikkat çekerek açıklama yapamaya zorladı.
Çiğ süt piyasasındaki belirsizlikler süt üreticisini zora sokuyor.
Alım fiyatları gittikçe düşüyor.
Üretim maliyetleri gitgide artıyor.
Ödemelerde problemler yaşanıyor.
Piyasada belirsizlikler yaşanıyor.
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kâmil Özcan, bütün bu meselelerin yükünün üreticinin sırtına binmesinin üreticiyi bezdirdiğini, zor duruma soktuğunu ve üretimin sürdürülebilirliğini tehlikeye soktuğunu vurgulayan bir açıklama yaptı.
UZUN SÜRELİ ÇÖZÜMSÜZ DÖNEMLER KRİZE GEBEDİR

Son dönemde çiğ süt piyasasında yaşanan olumsuzlukların üreticiyi zora soktuğunu, çiğ süt üretiminin sürdürülebilirliğinin tehlikeye girdiğini vurgulayan Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kâmil Özcan, “Uzun süreli çözümsüz dönemler çiğ süt üretimi ve anaç hayvan varlığı açısından hep krizlere neden olmuştur. Geçmiş yıllardaki acı dönemleri tekrar tecrübe etmenin kimseye fayda sağlamayacağı açıktır” dedi.
SÜT SANAYİCİSİ, SÜT TOZU İŞLEME TESİSLERİNİN BIRAKTIĞIUCUZ ÇİĞ SÜTE YÖNELDİ

Çiğ süt piyasasında meselelerin, Konya ve diğer İç Anadolu illerinde kurulu süt tozu işleme tesislerinin çiğ süt bırakmasıyla başladığını belirten Başkan Özcan, “Güney Marmara ve diğer bölgelerdeki süt sanayicisinin düzenli alım yaptığı bölgedeki sütü bırakarak, Konya ve civar illerdeki fiyatı düşen çiğ sütü nakliye maliyetlerine rağmen daha ucuza tedarik etmeleri nedeniyle düşük fiyattan almaları ile genişlemiştir” ifadelerine yer verdi.
Başkan Özcan açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
SÜT KARŞILIĞI YEM ALIMI DAYATMASI, UZAYAN ÖDEME
VADELERİ, KALDIRILAN KALİTE PRİMLERİ MESELELERİ ALEVLENDİRMİŞTİR
“Tüm bunların üzerine; artan süt karşılığı yem alımı dayatması, uzayan ödeme vadeleri, kaldırılan kalite primleri uygulamaları da eklenince tüm yük üreticinin sırtına yüklenmiş, üretim sürdürülebilir olmaktan uzaklaşmaya başlamıştır.

BAKANLIĞIN REGÜLASYONU PİYASAYI DÜZENE SOKTU
“Tarım ve Orman Bakanlığımızın Et ve Süt Kurumu (ESK) aracılığıyla uygulamaya koyduğu süt tozu regülasyonu, yerinde ve etkili bir müdahale olmuştur. Arz fazlası süt, piyasayı baskılamadan değerlendirilmiş, yetiştiricinin sütü yerde kalmamış, mağduriyetin önüne geçilmiştir. Bakanlığımıza bu kapsamdaki müdahaleleri için tüm yetiştiricilerimiz adına teşekkürlerimizi iletiriz. Bu ve benzeri regülasyon uygulamalarının ihtiyaç hasıl olduğu müddetçe devam etmesi hem sürdürülebilirlik hem de anaç hayvan varlığının korunması çerçevesinde büyük önem arz etmektedir.”
Başkan Özcan açıklamasını, “Biz yetiştiriciler her dönem gerçekçi maliyet hesapları yapılarak ve üzerine eklenecek refah payı ile açıklanması gereken çiğ süt fiyatının üreticinin üretimde kalması ve üretimin sürdürülebilir olması açısından uygulanabilecek en etkili model olduğunu belirttik. Açıklanan çiğ süt fiyatlarının bir ay geçmeden âtıl ve yetersiz kaldığı dönemlerde bile üretime devam ettik. Maliyetler göz önünde bulundurularak hesaplanacak ve ilan edilecek çiğ süt fiyatının üreticiyi memnun etmesi, sahada karşılığını bulması ve uygulanabilir olması sürdürülebilirlik açısından çok büyük önem taşımaktadır” ifadeleriyle sürdürdü.

YEM VE SÜT SANAYİSİYLE MARKETLERİN
VARLIĞI, YETİŞTİRİCNİNİ ÜRETİMİ SÜRDÜRMESİNE BAĞLIDIR
“Bazı bölgelerdeki çiğ sütün alım fiyatlarının %30 kadar düşmesine rağmen marketlerin perakende raf fiyatlarında herhangi bir gerileme olmamıştır, aksine artarak devam etmektedir” diyen Başkan Özcan sözlerine, “Bu kapsamda süt sanayicisinin bindiği dalı kesmekte olduğunu belirtmek hiç de yanlış bir ifade olmaz. Unutulmamalıdır ki; yem sanayisi, süt sanayisi ve marketler bu yetiştirici üretime devam edebildiği sürece var olacaktır. Kamuoyuna Saygılarımızla Arz Ederiz.” diyerek son verdi.