
Ülkemizde Basın Bayramı olarak değerlendirilen, 1908 (2’nci Meşrutiyet) Hürriyet Devrimi esnasında Abdülhamit’in basın üzerinde uyguladığı ağır baskı ve sansürün kaldırılışının 109’ncu yıldönümü münasebetiyle bir mesaj yayınlayan Vali Yılmaz, basın mensuplarının günlerini tebrik ederken, basın hürriyetiyle perdelenen casusluk ve terör faaliyetlerine de dikkat çekti. Vali Yılmaz, “basın özgürlüğünün arkasına sığınarak devletin sırlarını basın aracılığı ile ifşa etmek suretiyle, ülkesini terörist devlet göstermeye çalışan sözde basın mensuplarına şahit olduk” dedi.
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ARKASINA
SIĞINARAK, DEVLETİN SIRLARINI İFŞA ETMEK
VE ÜLKESİNİ TERÖRİST GÖSTERMEK GAZETECİLİK DEĞİLDİR
Burdur Valisi Şerif Yılmaz, 200 yıllık demokrasi ve hürriyet mücadeleleri sürecinin önemli bir hamlesi olan, 1908 yılında ilan edilen 2’nci Meşrutiyet (Hürriyet Devrimi) ile birlikte tekrar yürürlüğe konulan Anayasa sayesinde sansürün kaldırılmasının 109’ncu yıldönümünde, Basın Bayramı münasebetiyle yayınladığı mesajda, bir yandan basın mensuplarının bayramlarını kutlarken diğer yandan, son dönemde basın ve ifade hürriyetinin terör ve casusluk faaliyetlerini perdeleme olarak kullanılmasına dikkat çekti. Vali Yılmaz, “yakın geçmişte örneklerini gördüğümüz, basın özgürlüğünün arkasına sığınarak devletin sırlarını basın aracılığı ile ifşa etmek suretiyle, ülkesini terörist devlet göstermeye çalışan sözde basın mensuplarına şahit olduk. Şimdi o kişilerin hangi ülkelere sığındıklarını, ülkemizde yargılanmaktan kaçtıklarını toplumumuz görmektedir” diye -üstü kapalı bir şekilde MİT Tırları davasını ve Güneydoğu’daki PKK propagandası yapan yabancı gazetecileri kastederek- değerlendirmede bulundu.
24 TEMMUZ 1908’DE SANSÜRÜN
KALDIRILMASI, BASIN TARİHİNİN ÖNEMLİ BİR AŞAMASIDIR
Mesajına, “tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Basın Bayramı’nı tebrik ederek” başlayan Vali Yılmaz, “hiç kuşkusuz 24 Temmuz 1908’de sansürün kaldırılması, basınımızın tarihi açısından önemli günlerinin başında gelmektedir. Gelişmiş demokrasilerde, en önemli özgürlüklerin başında ifade ve haber alma özgürlüğü gelmektedir. Bu konuda son yıllarda ülkemizde de, yasaklarla mücadele olsun, temel hak ve özgürlüklerin önünün açılması olsun hükümetlerimiz tarafından önemli çalışmalar yapılmış ve adımlar atılmıştır. Bu bakımdan tüm alanlarda olduğu gibi basın alanında da, hepimiz demokrasiyi ortak değer olarak görmeli ve demokrasimizin güçlendirilmesi için var gücümüzle çalışmalıyız” dedi.