Araştırmacı yazar Yılmaz Dikbaş’tan Osmancılık peşinde koşanları da düşünceye sevkedecek çarpıcı yanları bulunan şilginç bir yazısını Kıvılcımhaber okuyucu ve izleyicilerinin bilgi ve ilgilerine sunuyoruz. İki tane de dönemin Avrupa insanat bahçeleri videosu bulunmaktdır.

BORİS’İN SOYAĞACI

TV’de izlediniz, gazetelerde okudunuz. İki dönem Londra belediye başkanlığı yapmış, daha sonra dışişleri bakanlığı görevinde bulunmuş Boris Johnson, İngiltere’nin yeni başbakanı oldu.
Medyamızın bu habere geniş yer vermesinin özel bir nedeni vardı. Onlara göre Boris Johnson, bir Osmanlı torunuymuş!
Bu haber tam doğru değildi. Boris Johnson’un dedesinin babası Ali Kemal, bir Osmanlı devşirmesi değildi. Çankırı’nın Orta İlçesi Kalfat Köyünde doğmuş bir Türk’tü.
Boris’in anne tarafından akrabalarının tümü; anneannesi, büyükbabası, dayıları, teyzeleri İngiliz’di.
Boris’in, Ali Kemal dışında baba tarafından tüm yakınları da İngiliz’di.
Boris’in Osmanlı torunu olduğu masalını öne çıkaran Recep Tayyip Erdoğan, Boris’e bir plaket hediye etti. Tüm Osmanlı sevdalıları bu manzara karşısında zevkten kendilerinden geçtiler!
Oysa Osmanlı torunu olarak göklere çıkarılan Boris, 2016 yılında, bir İngiliz dergisinin açtığı “Erdoğan’a En Güzel Hakaret Şiiri” yarışmasını kazanmış, birincilik ödülünü almıştı!

Değerli Dostlar,

Size bu yazımda Boris’in Soyağacı’nı anlatacağım, ama önce İngiltere ile ilgili bazı temel bilgileri sunmam gerekiyor.
1750’li yıllardan başlayarak “Köle Ticareti”, İngiltere’nin en büyük gelir kaynağı olmuştur.
İngiltere’nin büyük liman kenti Liverpool, ünlü bir Köle Ticareti merkeziydi.
Toplamda, 2 milyona yakın Afrikalı köle, Afrika ülkelerinden İngiltere’ye getirilmiş, buradan da Liverpool gemileriyle Avrupa’nın çeşitli ülkelerine satılmıştı.
Çoğu kişi İngiltere’nin zenginliğini “Endüstri Devrimi”ne bağlarlar. Kuşkusuz, motorun icadıyla İngiliz tekstili büyük atılımlar yapmış, dış ticaretini beşe-ona katlamış ve büyük kazançlar elde etmişti. Ancak İngiltere’nin dillere desten zenginliğinin temelinde Köle Ticaretinden kazanılan büyük servet yatmaktadır.
Özellikle Liverpool ve bu kentin yaşayanları Köle Ticareti sayesinde zengin olmuşlardı. Liverpool milletvekilleri de Köle Ticaretine yatırım yapmış, Parlamento’da Köle Ticaretini destekleyen etkili nutuklar çekmişti.
Hiç kuşkunuz olmasın, Liverpool’un zenginliğinin belkemiği Köle Ticareti idi ve bu sayede Liverpool çok zengin bir kent olmuştu.

Değerli Dostlar,

İngiltere’nin yeni başbakanı Boris’in Soyağacı’na gelmeden önce sizlere bir bilgi daha sunacağım.
Yalnız bizim ülkemizde değil, dünyanın her yanında Hayvanat Bahçeleri bulunmaktadır. Çeşitli ülkelerden getirilmiş hayvanlar, Hayvanat Bahçelerinde, güvenlik altında, çoğu kafeslerde, halkın izlemesine sunulur. Çocuklarını Hayvanat Bahçesine götürmemiş ana baba pek azdır. Hayvanat Bahçelerinde çocuklar hayvanlar dünyasıyla ilk kez karşılaşırlar. Görsel bir eğitimdir.
Şimdi size bir soru soracağım:
Türlü hayvanların, güvenlik altında, çoğu kafeslerde sergilendiği yerlere Hayvanat Bahçesi, diyoruz.
Peki, aynı biçimde, güvenlik altında, çoğu kafeslerde İNSANLARIN SERGİLENDİĞİ yerlere ne adı vereceğiz? Gelin, bu tür yerlere İnsanat Bahçesi, diyelim!
Böyle şey mi olur, insanlar da tıpkı hayvanlar gibi kafeslere konulup sergilenir mi, diye şaşırmayınız!
İngiltere’de, Kraliçe Victoria döneminde, 1800’lü yıllarda, Londra’da bir İNSANAT BAHÇESİ açıldı. Kraliçe, halkını eğlendirmek için Londra’da türlü eğlence yerleri açmaktaydı.
Londra İnsanat Bahçesine, Afrika’dan kara derili tutsaklar getirildi. Elleri bağlı, kafeslerin içine konuldu. İngilizlerin izleyip eğlenmesine sunuldu. Daha sonra bir yenilik yapıldı, Afrikalılar kafeslerden çıkarıldılar, elbette güvenlik önlemleri altında, doğal ortamda, yaşamaları sağlandı. İngiliz izleyici; Afrikalıların nasıl yiyip içtiklerini, eşleriyle nasıl çiftleştiğini, çocuklarıyla nasıl oynadıklarını görüp müthiş zevk aldı.
Londra İnsanat Bahçesi’nin yöneticileri, bir yenilik daha yaptılar. Somali’nin bir köyünden altmış kişilik bir kabileyi çoluk çocuk tutsak alıp olduğu gibi Londra’ya getirdiler, bahçeye yerleştirdiler. Yine gerekli güvenlik altında, bu kabile insanlarının doğal yaşamını İngilizler büyük bir keyifle izlediler.

Değerli Dostlar,

Şimdi size, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un, hiçbir yerde bulamayacağınız Soyağacı’nı açıklıyorum.
Boris’in Soyağacı’nın dallarında; 2 MİLYON AFRİKALI KÖLE sallanıyor!
Boris’in Soyağacı’nın dallarında; Londra İnsanat Bahçesi’nde hayvanlar gibi kafeslere tıkılmış YÜZLERCE AFRİKALI TUTSAK sallanıyor!

Değerli Dostlar,

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın resmini her gördüğünüzde, adını her işittiğinizde lütfen onun Soyağacı’nı hatırlayınız.

[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page" 
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.