İl Özel İdare salonunda Seracılık İstişare Toplantısı
İlimiz tarımsal üretiminde önemli bir gelir kapısı haline gelen örtüaltı yetiştiriciliğinin masaya yatırıldığı, paydaş kurum, STK ve üreticilerin geniş katılımıyla Burdur Valisi Ali Arslantaş Başkanlığında gerçekleşen “Seracılık İstişare Toplantısı” yapıldı.
Toplantıda, ilimizde örtüaltı üretiminin planlı bir şekilde yaygınlaşması için gerekli çalışmalar, fide, ürün deseni, yatırım ve işletme hibe destekleri, pazar, üreticiler ve paydaşların talepleri, sorunlar ve çözüm önerileri tüm yönleriyle ele alınarak, istişare edildi.
Çavdır İlçesi Söğüt Beldesinde başlayan yayla seracılığı kümelenmesi, yıl yıl Gölhisar, Tefenni, Karamanlı ilçelerine yayılarak ilimiz, toplamda 10 bin 850 dekar kayıtlı örtüaltı alanında, 188 bin ton üretimle Türkiye’de 5’inci, 1829 kayıtlı işletmeyle Antalya, Mersin, Muğla‘dan sonra 4’üncü sırada yer almayı başardı.
Yayla seracılığında ülke genelinde adından söz ettirir konuma gelen Burdur’da, örtüaltı yetiştiriciliğini daha iyi noktalara taşımak adına varsa sorunların tespiti ve çözüme kavuşturulması, il geneline yayılması için yapılacak çalışmaları değerlendirerek yol haritası belirlemek üzere Vali Arslantaş’ın talimatıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda toplantı yapıldı.
İl Özel İdaresi Meclis Salonunda saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan toplantı, tarım ve hayvancılık şehri Burdur’un potansiyelini tüm yönleriyle ortaya koyan “Burdur Tarım Filminin” gösterilmesi ile devam etti.
Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Tuğrul’un sunumunun ardından istişare bölümüne geçildi.
Vali Arslantaş, istişare bölümüne geçmeden yaptığı konuşmada, “Burdur örtüaltı yetiştiriciliğinde Türkiye’de 4. sırada yer alarak bu alanda azımsanmayacak bir başarı kat etti. Burdur; Mersin, Muğla, Antalya gibi illerin hemen peşinde. Önümüzdeki üç ilin de deniz kenarında daha yumuşak iklimlere sahip olan iller olduğunu gördüğümüzde bu başarının nasıl azımsanmayacak bir durum olduğunu tespit etmek de çok zor değil. Madem bu kadar ciddi bir örtü altı varlığımız var ve her geçen gün de bir önceki güne göre katlayarak devam etmekte, öyleyse yönetilebilir bir hale gelmesi için sizlerin karşılaştığınız sorunları çözme gayreti içerisindeyiz. Özellikle bugün kimleri bir araya getirdik? Kaymakamlarımız, Belediye Başkanlarımız, Özel İdaremiz, Tarım Müdürlüğü teşkilatımız, Milli Eğitimden Sağlığa, Çevre Şehircilikten İŞKUR’a, Göç İdaresi’nden Devlet Su İşleri’ne AEDAŞ’tan, TKDK’ya BAKA’ya çeşitli kurumlarımız burada. Bunun dışında Ziraat Odası başkanlarımız, Tarım Kredi müdürlerimiz, Ziraat Bankası Teşkilatımız, Hal komisyoncularımız, tedarikçi firmalar, gümrük komisyoncuları, sera yapımıyla ilgili firmalar, fide yetiştiricilerimiz, 10 dekarın üzerinde serası bulunan üreticilerimiz ve sera ailesinin tamamıyla bir aradayız. Bugün konuşulmayan hiçbir şeyin kalmayacağı, toplantının süresinin olmadığı, bütün sorunlar konuşulduktan sonra toplantının biteceği bir toplantıya başlıyoruz” dedi.
Konuşmanın ardından tek tek Hazirun söz veren Vali Arslantaş, üreticiler ve diğer paydaşların seracılık faaliyetleri konusunda karşılaştıkları sorunları ve talepleri dinledi. Çözüm önerilerine yönelik istişareler yapılan toplantı, görüş ve önerilerin dile getirilmesi ile sona erdi.
- Burdur’da Emekli Cafe ve Berber Salonu Açıldı
- Vatan Partisi’nden ‘İhanet Açılımı’na dur deme çağrısı
- Vatan Partisi’ne ilgi her geçen gün artıyor
- Vatansever Fedai Geleneğinin Son Örneklerinden Bilal Şimşir’i Üç Yıl Önce Kaybetmiştik
- Senir Suyu meselesinde yeni gelişme
- Başkan Ercengiz, ABB Encümen toplantısına katıldı
- SODOM VE GOMORRE
- Kamu Emekçiler Meydanlarda