Demokratik seçimle oluşmuş bir kurumdan demokrasi ve hukuka aykırı karar

Salda Gölü Millet Bahçesi sürecinde “delinin biri kuyuya bir taş atmış, kırk akıllı çıkamamış!” durumu yaşanıyor. Millet Bahçesi yapılacağı açıklamasından bu yana, süreç tarafların karşılıklı hamleleriyle gittikçe şiddetlenen bir rekabete dönüştü. Geçtiğimiz Cuma günü halkın demokratik bir şekilde püskürttüğü Kayadibi Referandumu hakkında, İl Genel Meclisi’nin AK Parti Grubu tarafından çoğunluk oylarıyla “Kayadibi köy statüsüne geçsin” görüşünün karar altına alınması üzerine patlayan tepkilere Yeşilova Belediye Başkanı Mümtaz Şenel’in sosyal medya hesabından sert çıkışı eklendi. Başkan Şenel, İGM kararının, Göl’ü çevreleyen Kayadibi’nin köy olması kararının, Yeşilova’nın Göl’le ilişkisinin kesilmesi ve rant avcılarının önünün açılması amacına yönelik olduğunu, “demokratik usullerle seçilmiş bir Meclis’in demokrasi ve hukuka aykırı bir karar almasının üzüntü verici olduğu”nu ifade etti.

Yeşilova Belediye Başkanı Mümtaz Şenel, Kayadibi Mahallesi sakinlerinin, 8 Aralık 2019 tarihinde yapılan Referandum’da 238’e 145 oyla mahalle olarak kalmayı tercih ettiğini, ancak böylesi bir demokratik kararı İl Genel Meclisi’nin geçtiğimiz Cuma günkü toplantısında hiçe sayarak, İçişleri Bakanlığı’na görüş olarak bildirmek üzere Kayadibi’nin köy olması yönünde karar aldığını belirtti.

Başkan Şenel, “halk iradesini hiçe sayarak, kanunlara aykırı bir şekilde alınan bu karar hepimizi derinden üzmüştür” dedi.

GÖL’Ü ÇEVRELEYEN KAYADİBİ’NİN KÖY OLMASI

KARARI, YEŞİLOVA’NIN GÖL’LE İLİŞKİSİNİN KESİLMESİ AMACINA YÖNELİKTİR

“Kayadibi Mahallesi’nin Salda Gölü’nü çevreleyen bir konumda olması”nın, “mahalleyi cazip hale getirdiği”ni belirten Başkan Şenel, “bu yüzden bu bölgede çıkarları bulunan bazı kesimler tarafından fütursuzca alınan bu karar halkın tercihine yapılan saygısızlıktır. Bu şekilde bir karar alınmasındaki amaç Göl’ün ilçe ile olan bağlantısını kesip, belediyemize herhangi bir katkısının olmamasını sağlayarak belediyemizi ve halkımızı cezalandırmaya çalışmaktır” şeklinde değerlendirmede bulundu.

DEMOKRATİK SEÇİMLE OLUŞMUŞ BİR KURUMDA DEMOKRASİYE VE HUKUKA AYKIRI KARAR

“Demokratik usullerle seçilmiş bir Meclis’in böylesine demokrasiye ve hukuka aykırı bir şekilde hareket etmesi”nin üzücü olduğunu vurgulayan Mümtaz Şenel, “dilerim söz konusu bu yanlış karardan en kısa zamanda vazgeçerek, halkımızın iradesine, isteğine saygı göstererek, ilçemdeki huzuru, dirlik, düzen ve beraberliği yeniden sağlayacak şekilde bir sonuca ulaşırız” dedi.

Selçuklu sultanı II. Kılıç Arslan’ın, Bizans imparatoru I. Manuel’i Miryokefalon muharebesinde yendiği ve takip ederken yaralanarak pınarları başında tedavi edilmesi nedeniyle tarihten gelme bir ismi olan Sultanpınarı’nın yıkımı kararı hakkında da şu görüşleri ileri sürdü:

SELÇUKLULARDAN MİRAS KALAN SULTANPINARI’NI YIKIM KARARI TARİHİ BİR CİNAYETTİR

“Gündemde olan maalesef derin bir üzüntüyle öğrenmiş olduğumuz diğer bir haber de Sultanpınarı’nın yıkım kararıdır. İlçemizin tarihi mekânlarından, Selçuklular döneminden miras kalan, Yeşilova’nın tarihine tanıklık etmiş, Yeşilova denildiğinde ilk akla gelen yerlerden olan, Göl’ün muhteşem manzarasını bizlere sunan Sultanpınarı’mız yıkım kararıyla karşı karşıya.

“Tarihe mal olmuş bir yapıyı, restore edip yaşamasını devam ettirmesini sağlamak yerine yıkılması yönünde karar almak tarihi bir cinayettir. Sahip olduğumuz tüm tarihi yapıların korunmasını sağlamak bizim asli görevimizdir. Tarih hafızamızı canlı tutacak olan, atalarımızdan bize emanet olan bu yapılar yıkılması değil, öncelikli korunması gereken yerlerdir. Biz ilçemizde yaptığımız tüm çalışmalarda mevcut dokumuzu bozmadan, yaşayan alanlar oluşturmaya çalışıyoruz. Biz bu şekilde korumak için çabalarken alınmış olan yıkım kararı bizi derinden üzdü.”

Başkan Şenel, sözlerine, “umuyorum ki halk iradesini hiçe sayarak Kayadibi Mahallemiz hakkında almış oldukları karardan, Sultanpınarı’nı yıkarak tarihi hafızayı silmeye çalışma çabalarından en kısa zamanda vazgeçilir. İlçemize zarar verecek olan bu olayları sizlerin menfaatine olacak şekilde neticelendirmek için elimden gelen çabayı sarf etmekteyim. Dilerim her şey ilçemiz için çok güzel olur” diyerek son verdi.

[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page" 
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.