Mesleki sorun yaşayan polislerin yüzde 11’i tarikatlara gidiyor
Polislerin 3’te biri intihar düşüncesinde
Emniyet Teşkilatı Sendikası (ETS), emniyet personelinin yaşadığı sorunları gözler önüne seren bir araştırma yaptı. Anketten çıkan sonuçlara göre, güvenlik görevlisinin güvenliği yok! Teşkilatta mesleki bir sorun yaşayanların yüzde 11’i çözüm için tarikat ve cemaatlerin yolunu tutuyor; her 10 polisten üçü intiharı düşünüyor
KIVILCIM HABER MERKEZİ
Emniyet Teşkilatı Sendikası, 2024 yılının ilk 4 ayında 16 emniyet personelinin intihar ettiğini belirtiyor. Bu nedenle emniyet teşkilatında polisin sorunlarını tespit etmek ve intiharları önlemek amacıyla anket çalışması yaptı. 15 bin 375 emniyet mensubuna uygulanan anket çalışmasına göre, Emniyet Teşkilatının intihar hızı ortalamasının yüzde 15,17 olduğu ortaya çıktı. Bu rakamın, Avrupa ve dünya polis teşkilatları arasında topluma oranla en yüksek intihar hızı olduğu ifade edildi.
Anketteki sorulara verilen cevaplar, Emniyet Teşkilatında yaşanan intihar vakalarının nedenlerini, emniyet içerisindeki cemaat ve tarikatların varlığını da ortaya çıkardı.
POLİSİN YÜZDE 35,2’Sİ İNTİHARA EĞİLİMLİ
Ankette çıkan sorunca göre, “İntihar etme fikri hiç aklınızdan geçti mi?” sorusuna ankete katılanların yüzde 35,2 intihar etmeyi düşündüm cevabını verdi.
YÜZDE 11’İ SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN TARİKAT VE CEMAATLERE GİDİYOR
Teşkilatta mesleki bir sorun yaşadığınızda nereye müracaat edersiniz?” sorusunda da emniyet personellerinin yüzde 11’i tarikat ve cemaatlere cevabını verdi.
İşte 15 bin emniyet personelinin kritik sorulara verdikleri yanıtlar
“Çevrenizde, intihar eden ya da intihar girişiminde bulunan bir meslektaşınız oldu mu? Bir başka deyişle intihar eden ya da girişimde bulunan bir meslektaş tanıdınız mı?”: yüzde 74,8 “evet”
“Hiç intihar etmeyi düşündünüz mü? Başka bir deyişle intihar etme fikri hiç aklınızdan geçti mi?”: yüzde 64,8’i “HAYIR”, yüzde 35,2’si “intihar etmeyi düşündüm.”
“Sizce Emniyet teşkilatında intiharların temel sebebi ya da sebepleri nelerdir?”: Yüzde 99 “Mobbing (Bezdiri, Amir Baskısı.)”
ÇÖZÜM İÇİN AMİRİNE BAŞVURAN YALNIZCA YÜZDE 4
“Teşkilatta mesleki bir sorun yaşadığınızda nereye müracaat edersiniz?” sorusuna verilen cevap ise anketin en can alıcı ve kritik sonuçlarında birisini ortaya çıkardı. Ankete katılanların yüzde 11,20’si tarikat veya cemaatlere müracaat etmeyi tercih ettiğini belirtti. Bu sonuç cemaatlerin emniyetteki varlıklarının devam ettiğinin bir göstergesi olarak kayıtlara geçti.
Bu soruya Sosyal Medyada Etkin Kişiler ya da Sayfalarla Paylaşırım seçeneğinin yüzde 52,20 çıkması da bir diğer şaşırtıcı sonuçlardan.
Diğer cevaplar da şöyle sıralandı.
“Nüfuzlu ve Etkili Kişilere müracaat ederim” yüzde 12,00.
“Hiçbir Başvuru Yapmam/Yapamam” yüzde 9,50.
“Siyasi Partilere veya Siyasilere müracaat ederim” yüzde 7,20 çıktı.
“Amirlere veya Yöneticilere müracaat ederim” yüzde 4,30
“Adalet ve Yargı Makamlarına müracaat ederim” cevaplarının yüzde 3,20 çıktı.
YÜZDE 71’İ İSTİFA ETMEYİ DÜŞÜNÜYOR
“Emniyet teşkilatı personeli olarak istifa etmeyi hiç düşündünüz mü?” sorusuna;
Yüzde 21,9 “Her zaman düşünürüm”.
Yüzde 49,6 “sıklıkla düşünürüm”.
Yüzde 2,1 “Kararsızım”.
Yüzde 22,8 “zaman zaman düşünürüm”.
Yüzde 3,6 “Hiç düşünmedim” yanıtını verdi.
İstifa etmeyi yoğun olarak düşünenlerin oranı yüzde 71,5 oldu.
PERSONELN YÜZDE 76,8’İ POLİSLİĞİ SEVMİYOR
“Başka bir meslek seçme şansınız olsaydı Emniyet Teşkilatı’ndan istifa eder miydiniz?” sorusuna da ankete katılan Emniyet Teşkilatı personelinin yüzde 76,8 oranında başka bir meslek seçme şansı olsa istifa edeceğini belirtti. “Hayır istifa etmem” diyenlerin oranı yüzde 13,8, kararsızlar yüzde 9,5 oldu.
‘MESLEK TERCİHİ EKONOMİK’
“Emniyet teşkilatında görev yapma nedeniniz ya da motivasyonunuz nedir?” sorusuna personelin yüzde 72,6’sı ekonomik sebepler, yüzde 17,6’sı idealist sebepler, yüzde 6,9’u da sosyal statü yanıtını verdi.
“Genel olarak düşündüğünüzde Emniyet Teşkilatı Personeli olmaktan memnun musunuz?” sorusuna personelin yüzde 23’ü “Hiç Memnun değilim”, yüzde 50,3’ü “Memnun değilim”, yüzde 15,7’si “Karasızım”, yüzde 3,9 “Memnunum”, yüzde 7,1’i ise “Çok memnunum” cevabını verdi.
“Görev yaptığınız süre boyunca karşılaştığınız sorunu ya da sorunları belirtir misiniz?” sorusunu personelin yüzde 97’si “Uzun ve Düzensiz Mesai Saatleri”, yüzde 96,6’sı “Sahipsizlik”, yüzde 96’sı “Mobbing”, yüzde 91,2’si “Yetersiz personel ve araç”, yüzde 84,7’si “Bürokrasi ve iş yükü”, yüzde 81 “Motivasyon eksikliği”, yüzde 56,9 “Şiddet ve Tehdit” diye yanıtladı.
‘POLİSLİK MESLEĞİNİ ÖNERMEM’: YÜZDE 80
Emniyet Teşkilatı personelinin yüzde 80,8’inin yakınlarına/tanıdıklarına Emniyet Teşkilatını tavsiye etmediğini belirtti.
Sorunların çözümünde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan umutlu olduğunu söyleyenlerin oranı 56 oldu.
EN ÖNEMLİ SORUN SENDİKASIZLIK
“Emniyet Teşkilatının çözülmesi gereken en öncelikli sorunu sizce hangisidir?” sorusuna da katılımcılar şu yanıtları verdi:
“Sendika Hakkı” yüzde 69,
“Mobbing (Bezdiri, Amir Baskısı)” yüzde 3,
“Çalışma Koşulları” yüzde 18,
“Ekonomik Koşullar” yüzde 7,
“İntiharlar” yüzde 1,
“Siyasi Baskılar” yüzde 2.