Emekliler ateş püskürdü: “70’ten sonra çalışmayı normalleştiremezsiniz”

NEOLİBERAL EKONOMİ POLİTİKALARI EMEKLİNİN BELİNİ BÜKÜYOR

Üç yıldır neoliberal ekonomi uygulanmaktadır.

AK Parti Hükümeti, 2023 seçimlerinden beri,

Ekonomi yönetimini Mehmet Şimşek’e emanet ederek,

Sıkılaştırma Programı adıyla yüksek faiz-düşük döviz denklemine dayanan neoliberal uygulamalarla ülkenin emekçi, üretici ve emekli halk kitleleri için cehenneme çevrilmesine göz yumdu.

Özellikle emekli vatandaşlar sefaletle boğuşmak zorunda kaldı.

İleri yaşlarına rağmen fiilen çalışmaya mecbur olan emeklilerin sayısı her geçen gün artmaya başladı.

Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Avcılar’da 71 yaşındaki Nurettin Muganlı bir inşaatın 4. Katından yere çakılarak hayatını kaybetti.

TÜİK’İN TARTIŞMALI ENFLASYON RAKAMLARI

TÜM Emeklilerin Sendikası, 71 yaşındaki inşaat işçisi Nurettin Muganlı’nın inşaatta 4. kattan düşerek hayatını kaybettiği şantiye önünde basın açıklaması yaparak, geçinemeyen emeklilerin ileri yaşlarına rağmen ağır işlerde çalışmak zorunda bırakıldığına dikkat çekildi. Sendikanın açıklamasında, emekli aylıklarının yaşam maliyetlerinden koparıldığı belirtilerek, “Siyasi iktidar yıllardır emekli aylıklarını gerçek yaşam maliyetlerinden kopardı. Emekliyi TÜİK’in tartışmalı enflasyon rakamlarına, kök aylık hesaplarına ve dönemsel artışlara mahkûm etti. Sonuç ortada, bir ömür çalışan insan emekli olduğunda dinlenemiyor. Yeniden çalışıyor. Çünkü geçinemiyor.” denildi.

TÜRKİYE BÜYÜYORSA EMEKLİNİN SOFRASI NEDEN KÜÇÜLÜYOR?

Açıklamada, “Türkiye büyüyorsa emeklinin sofrası neden küçülüyor? Ekonomi düzeliyorsa 70 yaşını geçmiş insanlar neden iş arıyor? Bu ülkenin zenginliği artıyorsa, bu zenginliği yıllarca emeğiyle üreten insanlar neden yaşamlarının son dönemini yoksulluk içinde geçiriyor?” diye sorgulandı. Sorunun ülkenin yoksulluğu değil, yaratılan zenginliğin paylaşımı olduğu vurgulandı.

Millî Eğitim Bakanlığı verilerine göre 2025 sonuna kadar MESEM’lerde yaklaşık 2 bin iş kazası yaşandığı ve bunların 10’unun ölümle sonuçlandığı belirtilerek, çocukların ucuz işgücüne dönüştürülmesiyle emeklilerin yeniden çalışmak zorunda bırakılmasının aynı politikaların sonucu olduğu ifade edildi.

EMEKLİLERE ‘SABREDEN’ DEMEYİ BIRAKIN!
Hükümete seslenilen açıklamada, “Buradan siyasi iktidara sesleniyoruz; emeklilere ‘sabredin’ demeyi bırakın. Biz yeterince sabrettik. Bir ömür çalıştık. Primlerimizi ödedik. Bu ülkenin fabrikalarını, yollarını, binalarını yaptık; hizmetini ve üretimini gerçekleştirdik. Şimdi bizden bir ömür daha fedakârlık bekleyemezsiniz. Emekliyi yoksullaştırıp ardından ‘çalışmaya devam ediyor’ diyerek bunun üzerini örtemezsiniz. İnsanların 70’inden sonra ekmek parası için şantiyelerde çalışmasını normalleştiremezsiniz. Çocukların işyerlerinde yaşamını yitirmesini eğitim politikasının yan sonucu olarak göremezsiniz. İşçinin ölümünü birkaç günlük haber, emeklinin yoksulluğunu birkaç puanlık zam hesabı haline getiremezsiniz.” diye ateş püskürüldü.
GOOGLE'da KıvılcımHaber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir