
Proteinli, lifli ve mineralli yiyecekler tüketilmeli
Covid 19 ve gribal enfeksiyon semptomlarının birbirine benzediğine dikkat çeken uzmanlar, eğer gribal enfeksiyon belirtileri varsa Covid19’a yakalanmış olma riskinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar, bu süreçte sağlıklı beslenebilmek için tüketilecek gıdaların lifli, protein oranı yüksek, mineral ve antioksidan bakımından zengin olmasının önemine vurgu yapıyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ayhan Levent, Covid19 belirtileri ve salgına karşı yapılması gerekenlere ilişkin önerilerde bulundu.
Covid19 ve grip hastalığının semptomları birbirine benzediğine dikkat çeken Dr. Ayhan Levent, “kişide gribal enfeksiyon belirtileri varsa Covid19 olma riski akılda tutulmalı, yakın çevreye bulaştırmama adına izole kalınmalıdır. Bu sayede çalışma arkadaşları ve beraber yaşanılan kişiler korunmuş olur” dedi.
Evde karantina durumunda tek başına bir odada kalamaya itina gösterilmesi gerektiğini, kullanılan lavabonun ayrılması ve bulunulan odanın sık sık havalandırılmasının önemine dikkat çeken Dr. levent,
“test yapılana kadar hastalık şüphesi olan kişiler odadan maskesiz çıkmamalı. Sağlık Bakanlığı’nın önerisine göre ateş, öksürük, nefes darlığı, kas ağrısı, baş ağrısı, ishal, tat ve koku almada azalma belirtilerinden en az 2 tanesi varsa kişiye Covid19 tanısına yönelik test yapılmalı. Bu şikâyetleri olan kişiler vakit kaybetmeden en yakın sağlık kurumuna gitmeli” uyarısında bulundu.
Virüse karşı haftada 2 gün balık tüketilebilir
Koronavirüsün bulaşmasını tek başına engelleyebilecek veya tedavi edebilecek herhangi bir gıda olmadığını hatırlatan Dr. Levent, “sağlıklı ve dengeli beslenmenin, fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile beraber bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlandı. Tüketilecek gıdaların protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin olması dengeli beslenme yönünden büyük önem taşıyor. Sebze ve meyve alımı ön planda tutulmalı, haftada 2 gün balık, mümkünse her gün yumurta, peynir ve kuru baklagil tüketilmeli. Bunların yanı sıra yeterli su tüketiminin sağlanması ve günlük beslenmede zeytinyağı kullanılmasını öneriyoruz” dedi.
Tetkik yapılmadan takviye kullanılmamalı
Tetkik yapılmadan ek takviye edici vitamin ve mineral alınmaması gerektiğini vurgulayan Dâhiliye Uzmanı Dr. Ayhan Levent, “son 6 ay içinde yapılan kan tetkikleri yoksa aile hekiminden veya dâhiliye hekiminden kan tahlili istenip mineral veya vitamin eksikliği olması durumunda uygun doz ve sürede vitamin ve mineral takviyesi hekim tarafından yapılmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

- Kifayetsiz muhteris yöneticinin ülkesine ve halkına verdiği zarar
- Jandarma yangına yönelik devriye atıyor
- Erdoğan’dan çiftçiye yeni kredi paketi müjdesi
- Cuma’da ders gibi hutbe: “Kamu hakkı dokunulmazdır”
- Yazarımız, Sagalassos’ta tarihi dokudaki tahribatı altı maddede gösterdi
- Hükümet krizin yükünü emekçinin sırtına yükleme kararından vazgeçmiyor
- GÜNAH HARİTAMIZ
- Antalya Valiliği Mermerli Plajı Restorasyon İhalesinde skandallar bitmek bilmiyor