
Burdur Valiliği’nce başlatılan, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ’nün) akademik desteğinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yürüttüğü Burdur Halk Kültürü Araştırma Projesi saha faaliyetleri bütün hızıyla devam ediyor.
Burdur Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, Burdur Valisi Hasan Şıldak proje için bizzat talimat verdi. BAKA’nın da desteğini alan bu projeye Vali Şıldak özel önem veriyor.
Projenin amacının, Burdur’un kültürünü tanıtmak, korumak ve geliştirmeye yönelik meseleleri belirlemek olduğu belirtiliyor. Burdur’un halk kültürü alanındaki konu çeşitliliğini ortaya koyarak, yapılan alan araştırmalarıyla sağlanan veriler ışığında görselleriyle beraber yayıma dönük bir çalışma oluşturulmasının hedeflendiği ifade ediliyor.
Bu kapsamda “halk edebiyatı”, “halk mutfağı”, “halk müziği”, “halk oyunları”, “halk hekimliği”, “geleneksel el sanatları”, “geleneksel giyim kuşam” alanlarında Burdur’un kültürel mirasının saptanması için alanında uzman akademik ve idari personelin yer aldığı bir kurul oluşturulduğu belirtildi. Buna göre, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nden 7 öğretim üyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden 1 folklor araştırmacısının ve Müze Müdürlüğü’nden 1 personelin görev almakta olduğu kurul tarafından yürütülen çalışma kapsamında 7 ilçede (Ağlasun, Çeltikçi, Bucak, Karamanlı, Tefenni, Kemer, Gölhisar) alan araştırması yapıldı.
Vali Şıldak proje ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “ilimizde unutulma riski taşıyan, son temsilcileri ile yaşatılmaya çalışılan kültürel unsurların, halk sanatlarının tespit edilerek, gelecek kuşaklara aktarılması, yaşatılması amacıyla başlatılan çalışmayı yürüten kurul üyelerine öncelikle teşekkür ediyorum. Şehrimizi ve kültürümüzü tanıtmak, korumak ve geliştirmeye yönelik sorunları belirlemek, İlimizin halk kültürü alanındaki konu çeşitliliğini ortaya koymak adına başlattığımız bu projeyi önemsiyorum. Yapılacak alan araştırmalar ile elde edilen verilerin gündeme taşınması, tasnif edilen bazı unsurların yeni tasarımlarla çeşitlendirilip yeni tekniklerle yeni malzemeler kullanılarak turistik ve hediyelik eşya pazarlarıyla, makro ve mikro düzeyde geliştirilmesi ve unutulma riskine karşı önlemlerin alınması açısından da önemli olduğunu değerlendiriyorum. Bu anlamda kurulun yürüttüğü çalışmalar ile geleneksel unsurların korunmasına yönelik, yeni projelere kaynaklık edebilecek nitelikte bilimsel veriler elde edilmesi sağlanacaktır. Bu çalışma İlimiz açısından da önemli bir veri kaynağı haline gelecektir” diye konuştu.
[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page"
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
- Kifayetsiz muhteris yöneticinin ülkesine ve halkına verdiği zarar
- Jandarma yangına yönelik devriye atıyor
- Erdoğan’dan çiftçiye yeni kredi paketi müjdesi
- Cuma’da ders gibi hutbe: “Kamu hakkı dokunulmazdır”
- Yazarımız, Sagalassos’ta tarihi dokudaki tahribatı altı maddede gösterdi
- Hükümet krizin yükünü emekçinin sırtına yükleme kararından vazgeçmiyor
- GÜNAH HARİTAMIZ
- Antalya Valiliği Mermerli Plajı Restorasyon İhalesinde skandallar bitmek bilmiyor
- Dr. Perinçek’in İran-İsrail savaşını değerlendirmesi