DSİ 182’nci Şube Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Burdur Gölü’ndeki kuruma ve çekilmeyi “buharlaşma”ya dayandırdığının kanıtı olarak “buharlaşmanın önlenmesi ile ilgili çalışmaların kısa süre içerisinde yapılacağı”nı bizzat Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun açıkladığını belirten Vali Yılmaz’ın Başkanlığı’nda2017 Yılı 2’inci Dönem Toplantısı yapılan Mahalli Sulak Alan Komisyonu ve Havza Yönetim Heyeti, Burdur Gölü’nün canını çeken ruhsatlı ruhsatsız 2 bin 950 sondajla gene aynı Bakanlığın ardardına baraj ve göletlerle Göl’ün can damarları akarsuların önüne setler yaptığını bilmiyor mu? Bugün yapılan bu toplantının ardından yapılan açıklamanın kamuoyunda bu duyguyu oluşturduğu belirtiliyor.
Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Vali Yılmaz Başkanlığı’nda Mahalli Sulak Alan Komisyonu ve Havza Yönetim Heyeti 2017 Yılı 2’inci dönem toplantısı yapıldı.
DSİ 182. Şube Müdürlüğü Toplantı Salonunda yapılan Havza Yönetim Heyeti toplantısında 1’inci dönem toplantısında alınan kararların değerlendirildi.
Toplantıya Çavdır Kaymakamı Abdullah Şahin, Yeşilova Kaymakamı Abdulhamit Karaca, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Temsilcileri, DSİ Bölge Müdürü Mahmut Berber, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Rıza Kamil, Mahalli Sulak Alan Komisyonu üyeleri, Burdur Havza Yönetim Heyetinde yer alan kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
Toplantının sona ermesinden sonra bir konuşma yapan Vali Şerif Yılmaz “meteorolojik verilere baktığımız zaman, geçmiş yılların istatistikleri de dâhil olmak üzere yağışların azaldığını görüyoruz” dedi. Su zengini bir ülke olmadığımızı ifade eden Vali Yılmaz, “bizim göllerimiz var ama yeterli suyumuz yok. Hem içme, hem kullanma suyu bunu da bilmemiz lazım. Mevcut suyu da akıllı bir şekilde kullanmamız gerekiyor” diye konuştu.
Vali Yılmaz konuşmasında, dünyanın ender sulak alanlarından biri olan ve 1989 yılında 1’nci derece doğal sit alanı olarak koruma altına alınan, Gölü besleyen tek su kaynağı Düden Çayı’na DSİ tarafından sulama amaçlı gölet yapılmak istenen Salda Gölü’yle ilgili açıklamalarda da bulundu. Vali Yılmaz şunları söyledi:
“Bunun dışında koruma bantları ile ilgili Salda Gölü kıyı kenar çizgisi çalışması yeni bitti. İmar planı çalışmaları başlatılacak. Kurum görüşlerinin hepsi geldi. Artık Salda Gölü ve çevresi ile ilgili koruma imar planı yapıyoruz. Burada yeni bir düşüncemiz daha oldu. Özellikle geçen Bakanımız geldiğinde bütün genel müdürlerimizde buradaydı. Orada hem Burdur Gölünün Bakanlık nezdinde takip edilen buharlaşmanın önlenmesi ile ilgili çalışmaların kısa süre içerisinde yapılacağını Bakanımız ifade etmişti. Yine Salda Gölü ve civarı ile ilgili bir takım taleplerimiz olmuştu. Salda Gölünün mevcut halini korumamız gerekiyor. Son zamanlarda oraya gelen misafirlerin yoğun bir talebi olduğunu gördük. Oraya gelen misafirlerin ihtiyacını karşılayacak, sosyal alanlara ihtiyaç var. Onu yapabileceğimiz alanı Milli Park Alanına dönüştürebilirsek, doğal yapıyı bozmadan daha iyi kullanma imkânı olacak.”
Vali Yılmaz konuşmasının sonlarına doğru Burdur Gölü’nü kirleten OSB’lere de değindi; şöyle konuştu:
“Ayrıca Su Havzalarımızı kirleten, geri dönüşü olmayan sıkıntıları bir an önce çözmemiz gerekiyor. Burada en büyük sorumluluk belediyelerimizde ve OSB’lerde. Burdur 1’inci, 2’inci OSB ve Isparta Süleyman Demirel OSB müşterek bir arıtma yapmayı planlıyoruz. Üç OSB’nin kullanacağı müşterek arıtma tesisini şu anda arkadaşlarımız alt yapısıyla ilgili hazırlık yapıyorlar.
Burada göle gelen, havzaya gelen kirlenmenin önlenmesiyle ilgili her kurum üzerine düşeni yapması önemli. Elden gittikten sonra geri dönüşü yok bunların. Hem yeraltı, hem yer üstü suların tamamı ile ilgili bir defa kirlettik mi geri dönme şansı yok. Bunun içinde bizim her halükarda geçte olsa bununla ilgili tedbirlerin sürecini başlattık. Bu sürecinde başarılı olması hepimizin üzerine düşen görevi, sadece kâğıt ortamında raporlama şeklinde değil. Gerçek uygulamada yerine getirilmesi hepimizin hem maddi hem manevi sorumluluğumuzdadır. Bunun bilinmesi gerekiyor. Bununla ilgilide çalışmaların devam etmesi gerekiyor.”