Kabay Gecesi’nde yokolmuş fırsat eşitliği gösterisi yürekleri hoplattı

Burdur Belediyesi’nin kentimize hizmet ederek yıldızlaşan duayen çınarlara vefa kapsamında düzenlediği örnek programlardan olan Demokrasi ve Ekrem Kabay Gecesi’nde, eski Senatör Ekrem Kabay’ın kendi hayatından kesitler sunarken haykırdığı “fakir köylü çocuğunu Burdur Senatör yaptı; teşekkürler Burdur!” sloganı, bir zamanlar ülkemizde fırsat eşitliğinden fakir halkın çocuklarının nasıl yararlandığının canlı örneğini ortaya koyunca yürekleri hoplattı. Kabay, 1930’lar Türkiye’sinde fakirlik içinde geçen hayatından kesitler anlatarak, “bu fakir çocuğu Burdur Senatör yaptı. Teşekkürler Burdur” diye bağırdı.

1914’ten 1922 yılına kadar 8 yıl boyunca kesintisiz bir süreçte vatan savaşı vermiş, her yanı yakılmış yıkılmış Türkiye, kuruluşu ve kurtuluşu gerçekleştirdikten sonra Kemalist önderliğin doğru politikaları ve karma ekonomi devletçiliği ile hızlı bir kalkınma süreci başlatmıştır. Ama Anadolu’da yokluk ve yoksulluk diz boyudur. Bir yandan da şimdiki gibi Osmanlı padişahlarının lüks tüketim harcamalarında kullandıkları dış borçlar ödenirken bir yandan da ülke demir ağlarla örülür, fabrikalarla donatılmaya başlanır. Öte yandan ülkede yüzde 10’larda seyreden okuryazarlık oranını yükseltmek için ideolojik, kültürel ve eğitsel hamleler gelir. Bu kapsamda dünya eğitim tarihinde marka olan Köy Enstitüleri devreye sokulur. Köy çocukları buralara toplanır. Her biri öğretmen olarak köylerine dönecek, köylü hemşerilerini çağdaş uygarlık yönünde eğiteceklerdir. Bu Cumhuriyet’in eğitim alanındaki fırsat eşitliği ilkesidir. İmkânsızlıklar içinde kıvranan fakir köy çocukları için müthiş bir fırsattır bu.

Ancak gelinen noktada özellikle 1980’den sonra ABD’nin “bizim oğlanları” sayesinde uygulanan dünya sermayesiyle bütünleşme programı çerçevesinde borçlanma ekonomisi süreçlerinde paran kadar eğitim ortamı yaratıldı. Eğitim ticarileştirildi. Fırsat eşitliği de buharlaştırıldı.

İşte Ekrem Kabay’ın kendi hayatından kesitler anlatırken, birden bire “Burdur bu fakir çocuğu okuttu, Senatör yaptı; teşekkürler Burdur” diye haykırması, akıllara bir zamanların fırsat eşitliği ilkesini getirdi ve yürekleri hoplattı, vicdanları sızlattı.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.