Mahkeme, Bahçeli’ye “dur” dedi

1 Kasım seçimlerinde ağır bir yenilgi alarak HDP’nin gerisinde kalan ve dördüncü parti olan MHP’de aylardır merakla beklenen karar açıkladı. Mahkeme, MHP’yi kurultaya götürecek kayyum tayin etti.

Parti tabanında yaşanan derin rahatsızlık üzerine Devlet Bahçeli’nin üstünü çizdiği isimlerden Sinan Oğan ve Meral Akşener olağanüstü kurultaya gidilmesi için delegelerden imza toplamaya başlamıştı. Bu yarışa daha sonra Koray Aydın ve Ümit Özdağ da katılmıştı.

Muhalifler topladıkları imzaları Genel Merkeze teslim etmiş ancak Bahçeli ekibi karşı atağa geçerek bir yandan muhalif teşkilatları görevden almış, bir yandan da kurultay içi imza verenleri tek tek partiden ihraç etmişti.

2010 SAADET VE 2005 CHP ÖRNEKLERİ EMSAL GÖSTERİLDİ

Ulusal Kanal’ın haberine göre, MHP’li muhalifler ise topladıkları 543 imzayı teslim ettikleri Genel Merkezden herhangi bir yanıt alamayınca 5 Şubat’ta yargıya başvurmuşlardı. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne verilen dilekçede 16 il başkanı “davalı” olarak yer almıştı. Dilekçede, 2010 yılında Saadet Partisi’ne olağanüstü kongre çağrısı yapmak üzere üç kişiyi görevlendiren Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi kararı ile 2005 yılında olağanüstü kongresini yapması için CHP’yi “ihtar” eden Anayasa Mahkemesi kararları emsal gösterilmişti.

GENEL MERKEZ: “MHP, BİR DERNEK YA DA

VAKIF DEĞİLDİR; O NEDENLE MAHKEME YETKİSİZDİR”

Genel Merkez savunmasında “MHP’nin bir dernek ya da bir vakıf olmadığını, Mahkemenin bu kararı vermekle yetkisiz olduğunu” dile getirmişti.

Gergin ilerleyen süreçte gözler olağanüstü kurultaya gidilmesi ve partiye kayyum atanması talebiyle Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılan davaya çevrilmişti.

Karar duruşması gergin bir havada başladı. Duruşma öncesinde partililer adliye koridorunu doldurdu. Mahkeme, duruşma salonuna sadece tarafların avukatlarını aldı. Partililer ve gazeteciler duruşma salonuna alınmadı.

MAHKEME, MHP’YE KAYYUM ATANMASINA VE

PARTİNİN OLAĞANÜSTÜ KURULTAY’A GÖTÜRÜLMESİNE KARAR VERDİ

Mahkeme MHP’ye kayyum atanmasına ve partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar verdi. Bunun üzerine muhalifler adliye içinde sevinç sloganları atmaya başladı.

Karar muhalifler arasında sevinç, Genel Merkez’de ise üzüntüyle karşılandı. İlk açıklama Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’dan geldi. Yalçın “Beklemediğimiz bir karardı, hukuk yolu tükenmedi, üst mahkemeye başvuracağız.” demekle yetindi.

Muhalif isimlerden Sinan Oğan ise “Temyize gidilmesi mahkeme kararının uygulanmasını engellemez. Kurultay çalışmaları mayıs ayında başlayabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Mahkeme partiyi olağanüstü kurultaya götürecek heyeti de belirledi. Eski MHP Aksaray İl Başkanı Avukat Ayhan Erel, kayyum heyetinin başkanı oldu. Mehmet Bilgiç, Turan Yaldız ve Basri Can çağrı heyetinin diğer üyeleri oldu.

Peki, bundan sonra ne olacak? Öncelikle mahkemenin gerekçeli karar beklenecek. Bunun ardından muhaliflerin belirlediği ve mahkeme tarafından yetkilendirilen Çağrı Heyeti olağanüstü kurultay kararını ilan edecek ve bu karar, 15 gün askıda kalacak. Çağrı Heyeti bu aşamada kongre tarihinin belirlenmesi, salon kiralanması gibi işlemleri tamamlayacak ve başta Genel Başkan Devlet Bahçeli olmak üzere tüm parti yönetimini olağanüstü kurultaya davet edecek. Genel Merkez yönetiminin katılmaması halinde dahi Çağrı Heyeti yasal olarak olağanüstü kurultayı toplayabilecek. Çağrı Heyeti’nin belirleyeceği kurultay tarihi Çankaya İlçe Seçim Kurulu tarafından onaylanınca seçim tarihi kesinleşecek.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.