MAKÜ, Türkiye için yeni bir ekmek kapısı açıyor

32 Deri Parçası ve Özenle Atılan 90 Dikiş… Burdurlu kadınlardan MAKÜ’deki kursta unutulmaya yüz tutmuş el dikimi top üretimi

Altıgen deri parçaları, mumlanmış ipler, tahta mengene, özel dikim iğneleri ve onları bir araya getiren yetenekli eller topa can veriyor. Her bir top için kesilen 32 deri parçası ve özenle atılan tam 90 dikiş. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından açılan kursla unutulmaya yüz tutmuş 130 yıllık gelenek yeniden hayat buluyor. 3 eğitmen ve 40 kursiyerle başlatılan “El Dikimi Top Ustası Yetiştiriciliği ve El Dikimi Top Üretimi Projesi” ile dikilen toplar ünlü firmaların toplarına rakip olacak kadar kaliteli.

YETENEKLİ ELLERDEN ÇIKAN TOPALR BURDUR’DA HAYAT BULUYOR

Üsküp’te yaşayan dayısından 70’li yıllarda öğrendiği top ustalığı mesleğini kursiyerlere aktaran Hüseyin Şentürk, mesleği yaşatmaya kararlı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Isparta’ya yaptığı bir ziyarette kendisinden top yapılmasının istendiğini söyleyen Şentürk, Cumhurbaşkanı için el yapımı üç adet top yaptığı ve bu topların da Cumhurbaşkanı tarafından beğenildiğini söylüyor. Cumhurbaşkanı’nın el dikimi toplar için bir proje yapılması talimatının vermesiyle proje hayata geçiyor. MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz’ın girişimleri ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumunun desteği ile başlatılan proje sayesinde Burdurlu kadınlar el dikimi top üretimin ustası haline geliyor.

BURDURLU KADINLAR EL YAPIMI TOP USTASI OLUYOR

Burdurlu kadınlardan Berrin Köse, ilk defa duyduğu el yapımı top dikim kursuyla MAKÜ sayesinde tanıştığını söylüyor. İlk başlarda zorlandığını anlatan Köse, şimdilerde işin inceliklerini öğreniyor.  Burdurlu kadınlardan Felek Dengiz Tanhan ise ev ekonomisine sağladığı katkıdan memnuniyetini “evde sıkıldığımız için buraya gelip hem stres de atmış, hem de para kazanmış oluyoruz” sözleriyle anlatıyor.

ÜÇ AYDA 5 BİN TOP ÜRETİMİ

Kadınların azmi ve el beceri ile bir ayda hedeflenen üretim on günde gerçekleşti. Proje kapsamında yapılacak olan ilk bin topa Gençlik ve Spor Bakanlığı talip oldu. Şimdi yeni hedef üç ayda 5 bin top.

El dikimi top kursuna katılan kursiyerler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlar Kurulu üyelerinin isimlerinin yazılı olduğu özel topları dikerek Ankara’ya ulaştırdı. 

20 MİLYON DOLARLIK BİR PAZAR; DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTACAK BİR GİRİŞİM

El dikimi top üretimi, yaklaşık 20 milyon dolarlık bir sektör. Şimdiye kadar Türkiye’nin top ihtiyacı ithalatla giderildi. Bu üretimi Burdur’da canlandıran üniversite, Türkiye’nin bu alandaki dışa bağımlılığını da azaltmayı amaçlıyor.

[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page" 
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.