MAKÜ’de Burdur Peyniri için yol haritası çalıştayı

“Gelenekselden Endüstriyel Üretime Peynir: Burdur Peyniri için Yol Haritası” Çalıştayı

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından düzenlenen ‘Gelenekselden Endüstriyel Üretime Peynir: Burdur Peyniri için Yol Haritası Çalıştayı’ düzenlendi

Lavanta Tepesi Otel’de gerçekleştirilen ve Türkiye’nin birçok şehrinden peynir üreticilerinin buluştuğu çalıştaya Burdur Valisi Ali Arslantaş, Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Duygulu, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan, Burdur İl Genel Meclisi Başkanı Murat Akbıyık, Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Adalet ve Kalkınma Partisi Burdur İl Başkanı Volkan Mengi, akademisyenler ve peynir üreticileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan çalıştay, Hayvancılık Projesi tanıtım filminin izlenmesinin ardından yapılan açılış konuşmaları ile devam etti.

Açılış konuşmasını yapan çalıştay koordinatörü Prof. Dr. Gülden Başyiğit Kılıç şunları söyledi:

“Projemiz kapsamında hayvansal sanayiye dayalı katma değer yaratılması amacı ile düzenlediğimiz bu çalıştayda ülkemizin doğusundan batısına kadar farklı illerimizden gelen 9 katılımcımız ve çevrimiçi olarak katılacak olan 6 konuşmacımızla toplam 4 oturumda gerçekleştireceğimiz çalıştayımızda Kars Kaşarı, Erzincan Tulum Peyniri gibi bir Burdur Peyniri markası yaratma hedefiyle yola çıktık. Öncelikli hedefimiz olan Burdur Peyniri için yol haritasının belirlenmesi, geleneksel peynirlerimizin endüstriyel üretim ile korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması, kalite, çeşitlilik ve pazar sorunlarının belirlenip bu sorunlara çözüm önerilerinin bulunması ve geleneksel peynir çeşitliliğinin artırılması amaçlanmaktadır. Burada bizlerle olan tüm katılımcılara ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Program açılış konuşmaları ile devam etti. Bu kapsamda Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Duygulu, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan da birer konuşma yaptılar.

Türkiye’nin süt sektöründe marka olmuş önemli temsilcilerinin yer aldığı çalıştaya ev sahipliği yapmaktan duydukları mutluluğu dile getiren MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz ise şunları söyledi:

“Burdur Peyniri diyebileceğimiz bir peynirin ortaya çıkarılması veya var olan peynirlerin tanımlanarak bir markaya dönüştürülmesi sürecinde bu çalıştayı önemli bir basamak olarak görüyoruz. Üniversitemizin üstlendiği misyon çerçevesinde Burdur’un sosyo-ekonomik yapısıyla uyumlu özellikle hayvancılık ve hayvancılığa dayalı sanayiyi esas alan bir perspektifle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışmalarımız sektörle iç içe yürütülüyor özellikle Ar-Ge çalışmalarımızda mutlaka özel sektör temsilcileri ile çalışıyoruz. Şu an Tarım 4.0 diyebileceğimiz bir yaklaşımla geliştirdiğimiz çiftlik yazılımımız tamamlandı. Danışmanlık modülleri de eklenerek Türkiye’deki tüm çiftliklerin dijital bir yolculuğa hazırlanması ve bu perspektifte de üniversitenin bilgisinin sektöre doğrudan aktarıldığı, çağın en önemli yaklaşımı olan dijital dünyayı kullanarak geliştirilen bir projedir. Bu projenin birinci nesil çalışmaların sonuçlandı. Şimdi bunun ikinci nesil çalışmaları dediğimiz çiftlik ekipmanlarının, tarımsal uygulamaların, araçların geliştirilmesinde yerli, Türkiye’ye özgü hem yazılımların hem de donanımların birlikte üretileceği, bir başka boyuta geçiyoruz. Sanayi Bakanımızın da açıkladığı Sanayi 4.0 yaklaşımına biz de Burdur’da Hayvancılık 4.0 dediğimiz bir yaklaşımla çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu bağlamda geçtiğimiz günlerde süt ve tarımsal gelişimle ilgili çalışan Kırklareli Üniversitesi ve Türkiye’de bilimsel kalitesi ve altyapıları açısından tartışılmaz bir yeri olan Hacettepe Üniversitesi’nin 5 bölümü ile ortak bir uygulama araştırma merkezi kurduk. Bu merkezin koordinasyonunu üniversitemiz gerçekleştirecek. Özellikle çiftliklerde kullanılan yazılımlarda yabancı menşei yazılımlar çok fazla bulunuyor. Yazılıma sahip olursanız donanıma da sahip olmuş oluyorsunuz. Günümüzde yazılımı olmayan bir donanım yok. Kendi yazılımımızı yapıp bunu sektöre sunduğumuzda bu işin sektörel ve sanayisel bir yönünün olduğunu gördük. Türkiye’deki süt sağım firmalarıyla bir araya geldik ve onlarla ortak bir çalışma yapmaya karar verdik. Projemizin içsel olarak kendini geliştirdiği bir çalışma oldu. Üniversite olarak çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Bu çalıştayın da önemli sonuçlar doğuracağına inanıyor, katılımlarınızdan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum.”

Son konuşmayı yapan Burdur Valisi Ali Arslantaş da şu ifadeleri kullandı:

“Burdur’da göreve başlamak için geldiğimde ilk duyduğum günlük 1.100 ton süt üretimimiz olduğuydu. Türkiye’de ortalama kişi başına üretilen süt sadece kişi başına 200 gram. Burdur’da 4 litrenin üzerinde. Yani Türkiye’nin 20 katından fazla kişi başına süt üretiminin olduğu bir yerdeyiz. Ancak bunun sadece 100 tonu Burdur’da işleniyor. 1000 tonu sabahları görüyoruz üçerli beşerli peş peşe giden kamyonlarla dışarıya çıkıyor.

Üniversitemizde bunu yerelde nasıl üretime dönüştürebiliriz. Başarı hikâyeleri örneklerinden nasıl ilham alırız diye bir çalışma yapmış. Ben rektör hocam ve ekibini tebrik ediyorum. Doğru yoldalar. Bizde Valilik olarak üzerimize düşenleri hem maddi olarak hem fikir olarak paylaşmaya hazır olduğumuzu ifade ediyorum. Çalıştayın Burdur’umuza hayırlar getirmesini temenni ediyorum.”

Konuşmaların ardından çalıştay oturumlarına geçildi.

Prof. Dr. Oğuz Gürsoy, Prof. Dr. Seval Sevgi Kırdar, Prof. Dr. Gülden Başyiğit Kılıç ve Dr. Öğr. Üyesi İlhan Gün’ün başkanlık yaptığı oturumlarda hem süt sektöründe marka olmuş firmaların yöneticileri hem de alanında uzman akademisyenler sunumlarını yaptılar.

Burdur peyniri markasının oluşturulabilmesi için yapılması gerekenler masaya yatırıldığı oturumlar sonrasında çalıştay son buldu.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.