MAKÜ’de Mikroalg Biyokütle Üretim Laboratuvarı Kuruldu

Cumhurbaşkanlığı strateji ve Bütçe Başkanlığı ile YÖK tarafından desteklenen Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı ile gerçekleştirilen «Yenilikçi Gıda ve Yem Katkı Maddesi Olarak Yeşil Bir Kaynak: Mikroalgler (YeYeM)» Projesi kapsamında Mikroalg Biyokütle Üretim Laboratuvarı, MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesinde kuruldu.

Yürütücülüğünü Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Füsun Akgül’ün yaptığı projede kanatlı hayvan grupları için yem katkı maddesi üretilmektedir. Spirulina platensis mikroalginin yoğun kütle üretimi 20 tonluk kapasiteye sahip laboratuvarda, raceway havuzlarda ve kontrollü koşullarda üretilmektedir. Mikroalg tabanlı yem katkı maddeleri ile beslenen hayvanlarda immün sistemin güçlendiği, büyüme ve gelişmenin arttığı, yumurta, süt ve et kalitesinin iyileştiği gözlenmektedir.

YEM KATKI MADDESİ MAKÜ ETİKETLİ SATILACAK

Proje ekibinde olan Veteriner Fakültesi öğretim üyelerimiz, üretilen mikroalg tabanlı yem katkı maddesinin kanatlı hayvanların büyüme, gelişme, immün sistem ve yumurta kalitesi üzerine etkilerini araştıracaklardır. Bu proje ile üretilen yem katkı maddesi hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı ilimizde alternatif bir yem katkı maddesi olarak MAKÜ etiketi ile satışa sunulacaktır.

Üniversitemizde gerçekleştirilen projelerde kullanılan mikroalgler, Burdur Gıda Tarım Hayvancılık MYO öğretim üyesi Doç. Dr. Rıza Akgül’ün 25 yıllık birikimi ile kurulan, Dünya Kültür Koleksiyonu Federasyonuna (WFCC) üye MAKU-MACC mikroalg kültür koleksiyonundan temin edilmektedir.

Mikroalg Biyokütle Üretim Laboratuvarı İlimiz Valisi Türker Öksüz, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Rektör Yardımcıları, Danışmanları ve akademisyenlerin katıldığı bir toplantı ile tanıtıldı.

ALGLERİN KARBON TUTMA KAPASİTESİ YÜKSEK

Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Füsun Akgül

Doç. Dr. Füsun Akgül algler hakkında yaptığı sunumda 200 litrelik bir mikroalg kültürünün çevresel koşullara bağlı olmak kaydıyla yaklaşık 10 tane 20-25 yaşındaki ağacın ürettiği oksijen kadar oksijen üretebildiğini belirterek alglerin karbon tutma kapasitesine de dikkat çekti.

Alglerin yüksek protein, vitamin ve mineral içeriği ile besin kaynağı olarak da tüketilebildiğini belirten Akgül, bunun yanında yem ve yem katkı maddesi, ilaç hammaddesi, biyogübre, biyoyakıt üretimi ile atık su arıtımı ve kozmetik ürünlerin üretimi gibi endüstriyel alanlarda da kullanılabildiğini belirtti.

MİGROALGLER, KÜRESEL SORUN KURAKLIK VE GIDA KITLIĞINA ALTERNATİF

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Füsun Akgül, “Küresel bir sorun haline gelen kuraklık ve gıda kıtlığına alternatif besin kaynağı olarak görülen mikroalgler ile yaptığımız çalışmalar sayesinde bu ürünler bakımından dışarıya bağımlılığımızı azaltarak, ülkemizi mikroalgal biyoteknoloji alanında geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.

Aynı zamanda MAKÜ’lü araştırmacıların, KOSGEB AR-GE, ÜR-GE VE İNOVASYON DESTEK PROGRAMI kapsamında “Se, Mg ve Zn Bakımından Zenginleştirilmiş Spirulina platensis Takviye Edici Gıda Üretim Koşulları Optimizasyonu ve Ticari Ürün Eldesi” başlıklı projeleri de desteklenmeye hak kazanmıştır.  Bu kapsamda MAKÜ-BAKA Teknokent bünyesinde ALGAEMADE BİYOTEKNOLOJİ şirketi kurulmuş ve mikroalg tabanlı takviye edici gıda ürünleri üretimine başlanmıştır.

UZAYDA GEZERAVCI DA MGROALG ÜREİMİ YAPACAK

İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı’nın uzayda yapacağı deneylerden birinin de mikroalgler ile ilgili olduğunu belirten Akgül; “İlk Türk Astronotumuz Alper Gezeravcı mikroalglerin uzay koşullarında üretilmesi ile ilgili çalışmalar yapıyor. Mikroalgler aynı zamanda astronot yiyeceği olarak da bilinir. Çünkü içerisinde yüksek oranda protein, vitamin ve mineral vardır. Yani yetişkin bir insanın günlük protein ihtiyacını karşılayabilir düzenli kullanıldığında. Astronotlar Spirulina tabletleriyle günlük ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilirler” diye konuştu.

MİGROALGLERDEN CİPS VE ATIŞTIRMALAR DA ÜRETİLİYOR

Mikroalglerden ürettikleri Spirulina cips ve atıştırmalıkların tanıtımını yaparak katılımcılara ikram eden Akgül, tablet halinde takviye edici gıda olarak tüketilebilen mikroalg biyokütlesinin aynı zamanda yoğurt, kefir, ayran, dondurma gibi yiyeceklerin içerisine de eklenebileceğini belirtti.

Sunum toplantısından sonra Mikroalg Biyokütle Üretim Laboratuvarını gezen katılımcılar, mikroalg havuzlarını yerinde inceleyip detaylı bilgi aldılar.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.