MAKÜ’lü edebiyatçıdan yeni bir Yunus Emre divanı keşfi

Anadolu Selçuklu Devleti’nin dağılmaya ve Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde büyüklü-küçüklü Türk Beyliklerinin kurulmaya başladığı 13’üncü yüzyıl ortalarında yaşayan, Anadolu’da Türkçe şiirin öncüsü olan tasavvuf ve halk şairi, Yunus Emre’ye ait yeni bir divan ortaya çıktı. Vatikan arşivinde bulunan divan 200’ü aşkın şiir içeriyor.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Himmet Büke, Vatikan’ın internet üzerinden paylaştığı dijital arşivde, Anadolu Selçuklu Devleti’nin dağılmaya ve Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde büyüklü-küçüklü Türk Beyliklerinin kurulmaya başladığı 13’üncü yüzyıl ortalarında yaşayan, Anadolu’da Türkçe şiirin öncüsü olan tasavvuf ve halk şairi, Yunus Emre’ye ait yeni bir divan keşfetti. Vatikan’ın dijital arşivinde bulunan ve ilk kez gün yüzüne çıkan Yunus Emre’ye ait bu divan 200’e yakın şiir içeriyor.

Divanı bulan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Himmet Büke sosyal medyadan yaptığı duyuruda, “Bugün Yunus Emre Divanı’nın Vatikan Nüshasını ilim âlemine tanıttık. Vatikan arşivlerinde bulduğumuz bu yeni nüsha Yunus’u bağrından çıkaran büyük Türk milletine ‘Yunus Emre ve Türkçe Yılı’nda armağanımız olsun.

Yunus’un ve Anadolu’yu vatan yapanların ruhları şad olsun! Eser basım aşamasında olup TDK Yayınlarından bir-iki ay içerisinde okuyucusuyla buluşacak…” dedi.

Dijital olarak indirilen yazıtlar incelemeye alındı. Doç. Dr. Himmet Büke, ‘Uluslararası Yunus Emre ve Dünya Dili Türkçe Bilgi Şöleni’ çevrim içi toplantısında yeni gelişmeyi paylaştı.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.