MEB, yaptı gene yapacağını; öğrenci çaresizlik içinde!

Milli Eğitim Bakanlığı, yaptı gene yapacağını;

tercih döneminde öğrenciyi yalnız bıraktı; liseye giriş

tercih sisteminin içinden çıkamayan öğrenci ve veliler şaşkın! 

LGS’ye giren adaylar tercih yapmak için adeta ter döküyor. Önce sisteme girmekte sıkıntı yaşayan öğrenciler dün de okulların yüzdelik dilimlerinin kaldırılmasıyla karşılaştı.

Aydınlık’tan Müjde Aktay, okulların sıralamasını ve başarısını gösteren yüzdelik dilimlerin kaldırılmasının eğitim uzmanlarının tepkilerine neden olduğu belirten haberinde, eğitim uzmanları Hatice Yılmaz, Cihan Yeşilyurt ve Nazik Kösegil’in değerlendirmelerine yer verdi.

LİSELERE KAYIT SÜRECİ ÖĞRENCİ VE VELİLER İÇİN TAM BİR İŞKENCEYE DÖNDÜ

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarının açıklanmasının ardından başlayan tercih süreci öğrenci ve veliler için tam bir kâbusa döndü. Bu yıl ilk kez uygulanan LGS’de tercih süreci sancılı başladı. LGS tercihleri pazartesi günü itibariyle e-okul üzerinden alınmaya başlandı. Önceki gün başlayan lise tercihlerinde öğrenciler ilk gün sisteme girmekte zorluk yaşadı. Dün de okulların yüzdelik dilimleri sistemden kaldırıldı. Tam bir işkenceye dönen tercih sürecinin ikinci gününde okulların sıralamasını ve başarısını gösteren yüzdelik dilimlerin kaldırılması eğitim uzmanlarının tepkilerine neden oldu. Eğitim uzmanları LGS tercih sürecini Aydınlık’a değerlendirdi.

ÇOCUKLARIN TEK BAŞLARINA İŞİN

İÇİNDEN ÇIKABİLMELERİ MÜMKÜN GÖRÜLMÜYOR

Okulların yüzdelik dilimi kaldırıldığı için öğrencinin tercih yaparken okulların hangi dilimde olduğunu, yüzde kaçtan alacağını bilemeden tercih yapmak zorunda kalacağına ya da okulların yüzdelik dilimine eski liseden bakacağına vurgu yapan Oğuzkaan Okulları Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, “öğrenciyi yalnız bırakan bir tercih sistemi oldu. Geçen yıllara göre çok daha zahmetli bir tercih süreci olacak. İlçe ilçe öğrenci kendi bakıp tercihte bulunacak. Nerede hangi okul var bunu araştırma işini öğrenciye bıraktılar. Ortaokuldan yeni mezun olmuş bir çocuk için de bu işlem oldukça zor. Anne babaların desteği olmadan çocukların tercih yapabilmeleri, işin içinden çıkabilmeleri pek de mümkün gözükmüyor” dedi.

TERCİH SÜRECİ TAM BİR REZALET!

LGS sürecinin en başından beri sorunlu ilerlediğinin, sistemde sorun yaşandığının, kimsenin bir şeyden haberinin olmadığının, sistemin herkese karmaşık geldiğinin altını çizen Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, tercih sürecinin ise “başlı başına bir rezalet” olduğunu vurgulayarak, “çocuk beş okulu seçecek dediler ama çocuğa seçim hakkı tanıyan bir sistemi bile sağlayamadılar. O yaştaki bir çocuğun olanı biteni anlayıp tercihini kendi belirlemesi çok zor. Şimdi de okulların yüzdelik dilimlerini kaldırdılar ve neden kaldırıldığını bilmiyoruz. Herhangi bir bilgi ya da açıklama yapılmadan birden kaldırdılar. Bu dilimler olmadan öğrencilerin sağlıklı bir tercih yapması mümkün değil. Çocukları kendi hallerine bırakmış gibiler. Tercih sistemi böyleyken ne çocuklar tercih yapabilir ne de biz onlara yardımcı olabiliriz. Okulların sırasını ve kalitesini bize gösteren yüzdelik dilim olmadan tercih yapılabilir mi? Mutlaka yeniden sisteme konulması gerekiyor” diye konuştu.

Cihan Yeşilyurt açıklamasının devamında şunları kaydetti:

ADRESE DAYALI TERCİH ZORUNLU

“Öğrenciler; ‘Merkezî Sınav Puanı İle Öğrenci Alan Okullar’, ‘Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar’ ve ‘Pansiyonlu Okullar’ olmak üzere üç grupta en fazla 15 tercih yapabilecek. LGS’ye girmeyen için bu, iki grupta olacak. Tüm öğrenciler, yerel yerleştirmeyle girilen okul tercihinde bulunmak zorunda. Aksi halde sınavlı ve pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak.”

AYNI TÜRDEN ÜÇ LİSE

“Yerel yerleştirme: İlk üçü ‘Kayıt Alanı’ndan olmak şartıyla, en fazla 5 tercih yapılabiliyor. Öğrencinin ikamet adresinin bulunduğu ‘kayıt alanı’ndaki okullar ‘yeşil’ renkle gösteriliyor. Aynı türden (Anadolu, Meslekî ve Teknik Anadolu ve Anadolu İmam Hatip) en fazla üç okul seçilebiliyor. Kılavuzda açıklanmayan bir konu da, en az kaç okul seçilebileceğiydi. Sisteme göre bir okul yazmak da mümkün. Öğrencinin kendi kayıt alanında okul türlerinden en az üçer tane yer alıyor. Bunun için başka mahalledeki okul da, kayıt alanına eklenmiş olabiliyor. Kendi alanından okulları seçen öğrenci, isterse iki tercihini ‘komşu kayıt alanı’ndan ya da ‘diğer’ bölümünden yapabiliyor. ‘Mavi’ renkle gösterilen ‘komşu kayıt alanı’ il/ilçenin öğrenci, okul kapasitesine göre, başka bir mahalle ya da ilçe olabiliyor. ‘Diğer’ ise, komşu kayıt alanında olmayan il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki okulları kapsıyor ve ‘kırmızı’yla gösteriliyor.”

LİSELERİN PUANLARI YÜKSELEBİLİR

Eğitim Uzmanı Nazik Kösegil: de “geçen yıla göre okulların puanı ve yüzdelikleri yükselebilir. Birebir geçen sene ile bu seneyi eşitleyemiyoruz bu nedenle velilerin tercih yaparken dikkat etmesi gerekiyor. Öğrencinin bulunduğu yüzdelik dilim ve üzerindeki okulları listeye almak en mantıklısı olacaktır. Yüzde 4’lük dilimde yer alan öğrenci yüzde 12’lik dilime kadar okula tercih listesinde yer versin. Tercih listeleri oluştururken veliler mutlaka kendi bölgelerindeki okulları gezsinler. Liseleri araştırmak, okul idareleriyle tanışmak ve sonrasında gönül rahatlığıyla öğrencinin kaydını gerçekleştirmek gerekiyor” şeklinde açıklamada bulundu.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.