Döviz kurlarının fırlamasına karşılık ilan gelirlerine getirilen sınırlamanın yazılı basını ikili bir kıskaca aldığı şartlarda, 25 Ekim günü, ülkede 24’ten fazla yerel gazete, ‘yerel basına sahip çık’ manşetiyle çıktı ve manifesto gibi bir bildiri yayımladı, ‘yok oluyoruz, yetişin’ çağrısı yaptı. Burdur’da yazılı yerel basının sorunlarını sorduğumuz Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve 67 yıllık çınar Yenigün Gazetesi yöneticisi Kürşat Tuncel KıvılcımHaber’e konuştu. Başkan Tuncel, “medyanın sorunları, ‘imdat’ seviyesine ulaşmış durumda” dedi.
Geçen yıl Ağustos ayında patlayan döviz krizine yazılı basının resmi ilanlarında kısıtlama getirilmesi sonucu ikili bir kıskacın kısırdöngüsüne kapılan yazılı medya zor günlerde yaşıyor. Birçok ilde kapısına kilit vuran basın organları yüzlerce işsiz gazeteci yaratıyor. İl çapında 8 yazılı gazete yayınlanan Burdur’da yerel medyanın sorunlarını Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve 67 yıllık çınar Yenigün Gazetesi yöneticisi Kürşat Tuncel’e sorduk.
KıvılcımHaber’e konuşan Başkan Tuncel, “medyanın sorunları, ‘imdat’ seviyesine ulaşmış durumda” dedi.
MEDYANIN SORUNLARI, İMDAT SEVİYESİNE ULAŞMIŞ DURUMDA
Anadolu basınının ülkeyle birlikte zor bir süreçten geçtiğini, Türk basınının yaşadığı yapısal sorunların ‘imdat’ düzeyine ulaştığının altını çizen Başkan Tuncel, “bahsettiğiniz beyanname 25 gün önce Sinop Gazeteciler Cemiyeti’nin hazırladığı, içeriği çok dolu, içinde bulunduğumuz sıkıntıları birebir yansıtan bir açıklamaydı. Sinop’tan yükselen bu ses daha sonra başka illere de yayılarak ve Anadolu’daki çeşitli gazeteler ortak yayın yaparak çığlıklarını duyurdular. Burdur’da İSE henüz yapılmadı” dedi.
Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve 67 yıllık çınar Yenigün Gazetesi yöneticisi Kürşat Tuncel şu görüşleri ve bilgileri verdi:
BURDUR İL ÇAPINDA 8 GAZETE OLARAK BİLDİRİ YAYINLAYACAĞIZ
“Burdur’da yapılmayışının sebebi şu: Daha çok 9, 10, 15, 20 gazetenin yayınlandığı yerlerde yayınlanıyor. Ancak Cemiyeti’miz bu konuda bir hazırlık yapıyor. Önümüzdeki günlerde Burdur merkezde 3 günlük yerel gazete, Bucak ilçemizde 3 günlük yerel gazete, Gölhisar’da haftalık 2 yerel gazete olmak üzere toplam 8 gazeteyle bizler de ortak bir bildiri planlıyoruz.
Sinop’taki, İstanbul’daki, Elazığ’daki gazeteci ne yaşıyorsa Burdur’daki gazeteci de aynı sorunları yaşıyor. Hepimiz aynı gemideyiz.”
YEREL BASININ MEVCUT ÇIKMAZININ
ANA SEBEBİ RESMİ İLAN GELİRLERİNİN AZALMASIDIR
Girdi maliyetlerinin “Türk basınını, özellikle yazılı basını bir buçuk iki seneden beri çok zorladığı”nı, “Dolar krizi, Çin’in kâğıdı çekmesi, hammaddede ithalata bağımlı yapımızdan dolayı çok büyük sorunlar yaşadıkları”nı belirten Başkan Tuncel, “ama ben gerek Burdur Gazeteciler Cemiyet Başkanı olarak, gerek Burdur’da 66 yıllık Yenigün Gazetesi’nin yöneticisi olarak girdi maliyetlerinden ziyade asıl gelirlerimizin azaldığına dikkat çekmek, vurgu yapmak istiyorum. Türkiye’de neyin fiyatı artmadı ki son iki yıldır. Enflasyon rakamları ortada. Bizim yerel basınımızın şu an içinde bulunduğu kısır döngünün, çıkmazın en temel sebebi gelirlerinin azalmasıdır. Bu noktada da en önemlisi resmi ilan gelirlerinin azalmasıdır” diye konuştu.
ARTAN GİRDİ MALİYETLERİ VE GELİRLERİN AZALMASI İKİLİ BİR KISKAÇ
“Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik zorluklardan dolayı özel ilan ve reklam pastasının da azalması adeta ikili bir kıskaç şeklinde yerel basınımızı çok zorluyor. Artan girdi maliyet, bunun üstüne azalan gelirler, bunun üstüne reklam pastasının, özel ilanın da daralması basını en zor koşullara itmiş durumda” diyen Başkan Tuncel, “çağımız teknoloji çağı, dijitalleşme çağı. Yazılı basını tehdit eden gelişmelerden bir başkası da budur” değerlendirmesinde bulundu.
Gazetelerin “Yerel Basınına Sahip Çık” başlığıyla yayımladıkları 25 Ekim ortak bildirisinde, sert tepki gösterilen “birçok kurumun yasal olmayan şekilde pazarlık ya da doğrudan alıma gitmeleri” sonucu sınırlanan ilan gelirleri konusunda da Başkan Tuncel şunları söyledi:
İHALEYE ÇIKMAMA, İLAN GELİRLERİNİ AZALTIYOR
“Resmi ilan gelirinin neden azaldığına öncelikle bir bakmak gerekiyor. Bizim basın örgütlerinin yaptığı araştırma ve incelemeler ve Basın İlan Kurumu’nun yaptığı saptamalarda şu hususlar ön plana çıkıyor. Ülkemizde iktidarların ekonomik sıkıntılarda ilk yaptığı iş kamu yatırımlarını azaltmak oluyor. Şimdi böyle bir süreçten geçiyoruz. Bir de kendi içinde –bir parantez açıyorum- azalan kamu yatırımlarının içinde kamu kurumlarının ilanları parçalama veya birleştirme ya da doğrudan temini özendirme yoluyla resmi ilan pastası iyice daralmaktadır. Kendi ilimizden örnek vereyim. Burdur 2017 yılını üç gazete 32 bin cm ortalamayla tamamladı. Geçen yılı 22 bin ile tamamladı. Bu yıl ise -yıl bitmek üzere kaldı iki ay- 18 binleri zor bulduk. Daralan ilan pastası Burdur’da da her yerde öyle. Bunun sebebi birincisi kamu yatırımlarının, ödeneklerin kesilmesi, ikincisi ise ihale ilanlarının birleştirilmesi veya parçalanması suretiyle ve özellikle de doğrudan temin, doğrudan alım, olağanüstü alım yoluyla ilanların azalmasıdır.”
Son olarak Başkan Tuncel’e statü yasası bile çıkarılmayan İnternet Gazeteciliği hakkındaki düşüncelerini sorduk.
25 Ekim hareketi konusunda Aydınlık’tan Füsun İkikardeş’e konuşan Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Sekreteri ve Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bayram Ekici’nin, basının dijitalleştiğini, yazılı basına gerek kalmadığını belirten devlet yetkililerinin de özendirdiğini söylediği internet gazeteciliği konusundaki görüşleri şöyle dile getirdi.
İNTERNET GAZETECİLİĞİNİN STATÜ YASASI ÇIKARILMALI, GELİR KALEMLERİ OLUŞTURULMALI
“İnternet, sosyal medya günümüz teknolojisinin en önemli iletişim mecraları. Ne yazık ki Türkiye’de bu kadar yaygın internet kullanımına rağmen, haberleşmede de dijitalleşmeye geçmemize rağmen ne yazık ki internet yasası da yok. Çok enteresan… Tabii ki internet yasasının da bir an önce geçmesini istiyoruz. Biz istiyoruz ki, nasıl BİK yazılı basında ilanları dağıtıyorsa, belli şartlarla yapılandırıyor, belli müeyyideler getiriyorsa, internet gazeteciliği de artık bir sektör haline geldi. Bunu gerçekten çok iyi yapanlar var. Ama bu sektöre eline kamerayı fotoğraf makinesi alıp öylesine girenler de var. Bunlar ayrıştırılmalı. Onlar içi de gelir kalemleri oluşturulmalı. Onlar için de ayrı bir statü getirilmeli.”
[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page"
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
- Hizbullah’a düşmanlık yapan ‘Müslümanlar’ın hayali
- Vali Bilgihan’ın Bucak ziyareti
- Saadet, Gazze için meydanlarda
- Emeklilerin TÜİK öfkesi
- Yağmanın yeni adı orman parkı!
- Atatürk savaşı göze almıştı
- Hükümet kafasını kuma gömdü; ama eylemlerinin giderek yükselten işçi kararlı
- Vatan Partisi’nden boykot çağrısı