Memura düşük zam için enflasyonda manipülasyon

Maaş ve ücretlere yapılacak enflasyon oranındaki artış Albayrak hokus fokusuyla nasıl düşük tutulur?

Altı ayda bir yapılan maaş ve ücretlere zam öncesi, TÜİK’in zam oranlarını düşürmek için enflasyon rakamlarını düşürdüğü iddiaları Meclis önergesine konu oldu. Meclis’e TÜİK verileriyle neden oynandığını soran İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, “TÜİK’in yıllık enflasyonu olduğundan düşük göstermesi, zaten güçlükle ayakta kalma mücadelesi veren işçimizin ve memurumuzun lokmasından çalmaktır” dedi.

Sözcü’nün haberine göre, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, TÜİK’in enflasyon oranını düşük göstermek için donelerle oynadığı iddialarını Meclis’e taşıdı.

Milletvekili Çıray, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın cevaplaması talebiyle verdiği soru önergesinde, “TÜİK’in yıllık enflasyonu olduğundan düşük göstermesi, zaten güçlükle ayakta kalma mücadelesi veren işçimizin ve memurumuzun lokmasından çalmaktır. TÜİK rakamlarıyla oynayanlar milletimizin ekmeği ile oynamaktadır” dedi.

Çıray, TÜİK’in, Nisan ve Mayıs’ta aylık enflasyon artışı ve bunun yıllık bazda sonuçları konusunda ekonomistlerin son derece şüpheyle yaklaştıkları oranlar açıkladığını, piyasa uzmanlarının ve ekonomistlerin yaklaşımlarının kendisini hiç şaşırtmadığını, çünkü kendisinin de yaptığı çarşı Pazar ve market alışverişlerinde fiyatların hiç de TÜİK’in belirttiği oranlarda artmadığını gözlemlediğini, marketlerdeki etiketlerin bir alışverişten diğerine hızlı bir yükselişte değiştiğini ifade ederek, “bu sürekli artışın TÜİK’in verilerine neden gerçekte olduğu şekliyle yansımadığı benim için merak konusuydu. Bunu enflasyon oranını tespit etmek için kullanılan sepetin içeriğine bağlıyordum” dedi.

Ama piyasa analizcileri ve konunun uzmanlarının “çok daha ince ve konunun özünü yakalayan tespitlerde bulundukları”nı, “TÜİK rakamlarını belirlemekte kullanılan endekslerdeki ancak işin uzmanlarının anlayabileceği hile ve oynamalara dikkat çektikleri”ni belirterek, “böylece mesela otomotiv ve giyim sektörlerinde belli kalemlerdeki veri kalitesini ciddi şekilde düşürmüş ve sonuçta gerçek enflasyon oranı arasında büyük bir açıklığa yol açmıştır” diye iddiada bulundu.

[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page" 
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.