Ölümünün 20’nci yıldönümünde Fakir Baykurt çeşitli etkinlikle anıldı

FAKİRDER, Anma Programı düzenledi

Burdur Belediyesi, İstasyon Park’ta Fakir Baykurt Kitap Köşesi açtı

Yeşilova Belediye Başkanı Mümtaz Şenel, Fakir’severleri heyecanlandıran vaatlerde bulundu

Yılanların Öcü, Kaplumbağalar, Irazcanın Dirliği gibi unutulmaz eserler veren, TÖS Genel Başkanlığında Türk öğretmenlerinin yüzde 90’nini demokratik öğretmen hareketinde birleştiren, unutulmaz yazar, eğitimci hemşerimiz Fakir Baykurt, ölümünün 20’nci yıldönümünde çeşitli faaliyetlerle anıldı.

Anma programına Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Yeşilova Belediye Başkanı Mümtaz Şenel, Burdur İl Başkanı İzzet Akbulut, CHP Yeşilova İlçe Başkanı Ferdi Ay, CHP Kadın Kolları Başkanı Zinet Gezer,  Antalya’dan Edebiyat derneği üyeleri, Dikili ADD Tiyatro Grubu üyeleri, İl Genel Meclisi üyeleri ve vatandaşlar katıldılar.

FAKİRDER’in düzenlediği Fakir Baykurt’un ölümünün 20’nci yıldönümü anma programı çerçevesinde Fakir Baykurt Kavşağı’ndaki Fakir Baykurt Anıtı’na karanfiller bırakılarak ve Fakir Baykurt’un anma programlarına ve anıtın yapımına büyük katkılar koyan Burdur belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’e plaket takdim edilmesiyle başlatılan anma programı, Atatürk Caddesi, Cumhuriyet Meydanı ve İstasyon Caddesi güzergahında yapılan yürüyüşle devam etti.

Yürüyüş boyunca “Burdur Fakir’i unutturmaz” sloganı atıldı. Çeşitli Türküler söylendi.

Anma programının İstasyon Park’taki bölümü, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Buradaki program aynı zamanda Burdur Belediyesi’nin Fakir Baykurt’un ölümünün 20’nci yıldönümü anısına oluşturduğu Fakir Baykurt Kitap Köşesinin halkın kullanımına açılışıydı.

Törenin açılış konuşmasını FAKİRDER Başkanı Necdet Tekin yaptı.

Başkan Tekin şunları söyledi:

Programda bir konuşma yapan Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Fakir Baykurt’un yazılarının günümüze ışık tuttuğunu ifade etti.

Başkan Ercengiz konuşmasının devamında, “ben Fakir Baykurt’un yaşadığı dönemden bu döneme projeksiyon tutan ve o dönemde yazdığı yalın köy hayatını ve kent birleşimini, o günlerde Türkiye’nin içinde bulunduğu bir çok açmazın nasıl açılabileceğini ve Türkiye’nin sağlıklı yapılaşması için kendi hayatından kesitleri de içine koyarak,  yazdığı birçok kitabın günümüzde hala güncelliğini kaybetmediğini söyleyerek sözlerime başlamak istiyorum. Aslında Fakir Baykurt,  bir köy kent projesinin tende can bulduğu en önemli bugünlere kadar bizlerin taşıyabildiği, görebildiği ve fikirlerini anlamaya çalıştığı önemli bir hemşerimizdir” dedi.

Belediye Başkanı Ercengiz,  Köy Enstitüleri’nin Türkiye’nin gelişimine, Türkiye’nin çağdaş ve yaşanabilir bir ülke olmasına katkı koymasında önemli bir proje olduğuna vurgu yaparak, “1940’tan 1956’ya kadar aydınlanma sürecinin Cumhuriyet’ten sonra belki en önemli yatırımı olan Köy Enstitüleri Projesi aslında köylerin kentleştirilmesi, köylerin üretimde kalması, köyde üreten hemşerilerimizin, akrabalarımızın, çağdaş yaşanabilir köylerde üretimi daha fazla katma değere dönüştürerek, Türkiye’nin gelişimine, Türkiye’nin çağdaş ve yaşanabilir bir ülke olmasına katkı koymasında çok önemli bir projeydi. 1956 yılında maksatlı bir şekilde bitirilen, o güne kadar 18 binin üzerinde insanın öğretmen olarak ki bunların büyük bir bölümünün köy çocuğu olduğunu varsayarsak, 17 bin 500’ün üzerindeydi yanılmıyorsa rakam, bu çocukların köylerine dönüp birer mum gibi köylerini aydınlattığı ve yeni insanların yetişmesine katkı koyduğunu öngörecek olursak,  bugün aslında bizim o köy enstitülerinin neden kapatılmadığını, nende kapatılmak zorunda olduğunu ve bugün köylümüzün üretimden uzaklaşıp, her birinin şehre gelip, asgari ücrete iş aradığını daha iyi anlayabiliriz. Çiftçimizin mahsulünün para etmemesi, üretimi yeteri kadar iyi bilmemesi ve üretimde kalmaması bugün şu anda içinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntıların en büyük temelidir. Üretimden uzaklaştık. Fakir Baykurt’un kitaplarına baktığımızda Türkiye’deki köy insanının nasıl yaşaması gerektiğini, en yalın halde bizim Anadolu insanımızın nasıl olduğunu ve süreç içinde o toplumsal yaşama geçişte sendikalılaşmak, örgütlenmek ve siyasi görüşü her ne olursa olsun, bir arada yaşama kültürünü öğütlediği o kitaplarında bizler bugün ne kadar, nasıl, neden ayrıştığımızı daha iyi anlayabiliriz. Farklı illerden geldiniz sizlere teşekkür ediyoruz. Fakir Baykurt aslında kendi siyasi görüşünü bugün burada uzun uzun anlatmaya gerek yok. Sadece topluma öğütlediklerine bakıldığında, Burdur’un bir değeri olarak görülmeli, hangi siyasi görüşten olursa olsun,  tüm hemşerilerimizin Burdur’un bir değeri olarak, ona sahip çıkması gerektiğine ben inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle,  bugün burada olan herkese tekrar teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu. Başkan Ercengiz sözlerine, “yerel yönetim olarak, belediye olarak ve şahsım olarak Fakir-Der’in ihtiyacı olan her noktada, haber zaman emirlerime amade olduğumu da bir kez daha ifade etmek istiyorum“ diyerek son verdi.

Bir konuşma da Yeşilova Belediye Başkanı Mümtaz Şenel yaptı.

Başkan Şenel, konuşmasında bakımsızlıktan ve ilgisizlikten çok kötü bir duruma geldiğini söylediği Kültür Bakanlığı’na bağlı Akçaköy’deki kütüphanesini eğer Yeşilova Belediyesi’ne devredilirse canlandırma ve şenlendirme, ayrıca Yeşilova’da bir Fakir Baykurt Külliyesi açma sözü verdiği, gelecek yıl anma programını Yeşilova’da düzenleme çağrısı yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

Konuşmalardan sonra Fakir’sever vatandaşlarca kısa kısa konuşmalar ve şiirler okundu.

Dikili ADD Tiyatro Grubu Fakir Baykurt anısına bir türkü söyledi.

[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page" 
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.