Köyünde ortaokul taşımalı sisteme geçirilerek kapatılınca farkındalık yaratmak için ve tepki koymak amacıyla, Türkiye çapında topladığı bin 500 kitap, bilgisayar, internet erişimi, belgesel setleriyle bir kütüphane kurdu.
Ortaokulu taşımalı sisteme geçirildi.
Ortaokulu kapatıldı.
Köy ayağa kalktı.
Kamuoyundaki yaygın kanıya göre siyasi sebeplerle, köyü cezalandırmak amacıyla kapatılan Kayaaltı (Gravgaz) Köyü’nde 38 ortaokul öğrencisi Taşkapı’ya taşınıyor.
Ortaokulu okul binasına çürük raporu verilerek taşıma kararı verildi.
Ama 111 ilkokul öğrencisi köydeki okulda eğitim görüyor.
Köyün yetiştirdiği nice aydınlardan bir olan Burdur Devlet Hastanesi uzman doktorlarından Ulaş Sağlam, ortaokulun kapatılması karşısında bir farkındalık projesi geliştirerek köyüne Köy Kütüphanesi açtı.
Doğup büyüdüğü köyünün ortaokulu sudan sebeplerle kapatılıp öğrencileri taşımalı sistemle başka bir köyde eğitime gönderilince köyüne ve köylülerine yapılan bu partizanlığı hazmedemeyip bir proje geliştirdi.
Burdur Devlet Hastanesi uzman doktorlarından Ulaş Sağlam, doğup büyüdüğü Kayaaltı Köyü’nün ortaokulu kapatılınca köy çocuklarının ve gençlerinin aydınlanması ve bilinçlenmesi kapsamında bir farkındalık yaratma projesi hazırlayarak Türkiye çapında topladığı bin 500’ü aşkın kitap, bilgisayar, internet erişimi, belgesel setleriyle bir köy kütüphanesi kurdu.
Kütüphanenin açılış törenine Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, önceki Belediye Başkanı Sabahattin Akkaya, 22’nci dönem Burdur Milletvekili ve BVHO Başkanı Kazım Üstüner, Burdur BARO Başkanı Ramazan Gedik, Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, CHP Merkez İlçe Başkanı Sıdıka Oğuzkan, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Genel ve Burdur Birlik Başkanı Kazım Özcan, Köy Muhtarı Tahsin Akça, Burdur Belediye Meclis üyeleri, çok sayıda vatandaş ve kitapseverler katıldı. Dr. Sağlamı doktor arkadaşları da yalnız bırakmadı. Tabip Odası Temsilcisi, Dr. Ümit Gümüştaş da oradaydı.
Tören Atatürk ve şehitlere saygı duruşu ile başladı. İstiklal Marşı’nın okunmasıyla sürdü.
Burdur Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Osman Gençer’in sunumuyla başlayan törende açılış konuşmasını Uz. Dr. Ulaş Sağlam yaptı. Önceki Belediye Başkanı Sabahattin Akkaya, Kazım Üstüner, BARO Başkanı Gedik, Burdur belediye Başkanı Ercengiz birer konuşma yaptılar.
Dr. Sağlam, “düşünen, öğrenen ve üreten bir neslin varlığı”nın “Cumhuriyet kazanımlarının temel kaynağını oluşturduğu” gerçeğini ifade ederek başladığı konuşmasını, “Cumhuriyet’in ilk yıllarında bilginin toplum hayatında en önemli unsurlardan olduğunu Halkevleri, Okuma Odaları, Köy Enstitüleri ve Halk Kütüphanelerine verilen önemle görmekteyiz. Bu konuların her biri halkı aydınlatmayı amaçlayan kurumlardı. Atatürk’ün saygın ve büyük bir lider olduğuna kuşku yoktur. Türkiye Cumhuriyeti’ni çağdaş ve evrensel değerler üzerine kurmasının yanında bilime ve bilgiye verdiği önemi bilmekteyiz. Geleceğimizi bilgi dışı değerlerde aramak Cumhuriyet kazanımlarımızı ve ülkemizi ileri götürmeyeceği gibi birçok sorunla da karşılaştıracaktır. İşte biz de bu değerlerden yola çıkarak Edirne’den Diyarbakır’a Bingöl’den Sinop’a İstanbul’dan İzmir’e birçok ilimizden gelen kitap bağışlarımızla birlikte Kayaaltı Köy Kütüphanesini kurduk” diye sürdürdü.
Dr. Sağlam konuşmasında şunları vurguladı.
BU PROJE, KAYAALTI ORTAOKULUNUN
KAPATILMASI DOLAYISIYLA YAPILMIŞ BİR FARKINDALIK PROJESİDİR
“Bu proje Kayaaltı Köyü Ortaokulu’nun kapatılması dolayısıyla yapılmış olan bir farkındalık projesidir. Gönüllü bağışçılarımız ve siz dostlarımız sayesinde proje başarıya ulaşmış kamuoyunda geniş yer edinmiştir. Yaklaşık bin 500 kitap bilgisayar internet erişimi belgesel setleri siz gönüllülerimiz sayesinde köyümüzün çocuklarıyla buluştu. Ayrıca yaklaşık 3 ay süren hazırlık döneminde geniş kitlelere ulaşabilmiş, STK’lara durumu anlatabilmiş, İl Milli Müdürlüğü ile bu konuyu konuşabilmiş durumdayız.”
OKULUMUZLA İLGİLİ GELİŞMELERİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Dr. Sağlam sözlerine, “önümüzdeki süreçte de köy ortaokuluyla ilgili gelişmeleri yakından takip edeceğiz. Çocuklarımızın bilgiye en kolay şekilde ulaşmasını amaçlıyoruz” diye son verdi.
Önceki Başkan Akkaya yaptığı konuşmada, “Cumhuriyet’in ilk yıllarından beri Gravgaz halkının okumaya, tahsile çok önem verdiğine” değinerek, köyden yüzlerce öğretmen, avukat, hâkim, mühendis çıktığını belirtti. Av. Ali Şahin’i, öğretmen Arif Akçay’ı, daha nicelerini rahmetle, şükranla andığını ifade eden Akkaya, kütüphanenin hayırlı olmasını temenni ederek son verdi konuşmasına.
KÖYE DÖNÜŞLER, AB’YE YARDAKÇILIK İÇİN KÖY NÜFUSUNU
YÜZDE 8’E DÜŞÜRME GİRİŞİMİNİN NE KADAR YANLIŞ OLDUĞUNU GÖSTERDİ
Avrupa Birliği (AB) kapısına bağlanan Türkiye’mizde köy nüfusunun eritilmesine dikkat çeken Üstüner de konuşmasında, Kayaaltı köyünün aydın insanların köyü olduğunu, aydınlanmanın temsilcisi olarak Av. Şahin’lerin, öğretmen Kel Arif’lerin, Belediye Başkanı İlci’lerin köyü olduğunu vurgulayarak, “yakın zamanda ortaokulumuzun kapanmasından, yavrularımızın başka köylere gitmesinden büyük üzüntü duyduğumuzu belirtmek isterim. Umarım bunda siyasi bir düşünce yoktur. Kısa zamanda, yani gelecek yıl bu yanlışlık giderilir. Kayaaltı köyü, okullaşma anlamında da çevre köylerden daha önde, merkez köydür. Öğretmen yetiştirmesi anlamında da örnek bir köydür. Gönen Öğretmen Okulunu anmadan geçemeyeceğim. Birçok öğretmen abimiz, arkadaşlarımız var. Köyümüzün muhtarı Tahsin Akça’yı da alkışlıyorum, başarılar diliyorum. Aydın bir insanın sadece okulda ABC ya da matematik öğretmekten i baret olmadığını, köyde muhtarlıktan, azalıktan, üretici Tahsin Uludağ arkadaşımızdan tutun köye dönüşün olduğunu ve bu anlamda Avrupa Birliği (AB’ye) yaranmak için köy nüfusunu yüzde 8’e düşürme sözünün ne kadar yanlış olduğunu burada bir kez daha görüyoruz. Kütüphanemizin halkımıza, köyümüze, çocuklarımıza iyilikler getirmesini diliyorum” dedi.
Laik ve demokratik eğitime dikkat çeken BARO Başkanı gedik de yaptığı konuşmada okulları, öğretmeni köylerden uzaklaştırdığımızı ifade etti.
KÖY ORTAOKULUNUN KAPANMASI, BU KÜTÜPHANEYİ DAHA DA ANLAMLI HALE GETİRDİ
Başkan Ercengiz de, “bir Cumhuriyet projesi olan Köy Enstitüleri, Türkiye’nin birçok noktasında olduğu gibi Kayaaltı’na da dokunup geçmiş, bir mumla başlayan aydınlanma süreci bu köyden birçok öğretmen, doktor, hâkim, savcı, avukat çıkarabildiği bir köy olmuştur. Tam da Atatürk’ün istediği tipte aydın bir köy olmuştur. Köy Enstitüleriyle başlatılmış Aydınlanma sürecinde ne kadar çok okullaşma varsa aydınlanmanın olacağı bir dönemde köyümüzden ortaokulumuzun kapanmış olması bu kitaplığı, bu kütüphaneyi daha anlamlı hale getirmiştir. Ulaş kardeşimi tebrik ediyorum. Diğer köylere de kütüphane açılmasının çok anlamlı olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi.
Kütüphane gezildi.
BAŞKAN ERCENGİZ ATABE HEDİYE ETTİ
Ortaokulu kapatılmasına tepki olarak doğup büyüdüğü köye farkındalık oluşturmak amacıyla köy kütüphanesi kuran Uz. Dr. Ulaş Sağlam’ın kütüphanesine Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz de, Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümüne kadar yazıp, söylediği bütün eserlerin Türkiye’de ve dünyada ilk kez yapılan bir çalışmayla toplandığı 30 ciltlik dev bir eser olan Atatürk Bütün Eserleri (ATABE) hediye etti.
OKUL BİNASININ ÇÜRÜK OLMASI
SEBEBİYLE ORTAOKULU KAPATILAN TAŞYAYLA
KÖYÜNDE İLKOKUL ÖĞRENCİLERİ KÖYDE ÖĞRENİME DEVAM EDİYOR
Muhtar Tahsin Akça’ya köyünün ortaokulunun neden kapatıldığını sorduk. Muhtar Akça, yetkililerin binanın çürük olduğunu, yıkım kararı bulunduğunu belirttiklerini ifade etti.
Toplam 111 çocuğun bulunduğunu, Taşkapı köyüne taşınan ortaokul öğrenci sayısının ise 38 olduğunu söyleyen Muhtar Akça, ilkokulun öğrenime devam edip etmediği sorumuzu ise ilkokulun köyde, yani yıkım kararı verilen çürük ilan edilen okullarda öğrenime devam ettiğini belirtti.
[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page"
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
KıvılcımHaber’in “Kayaaltı Köy Kütüphanesine Başkan Ercengiz ATABE hediye etti haberi” UlusalKanal’da…
https://www.ulusal.com.tr/yurt/kayaalti-koyu-ne-kutuphane-kuruldu-h239933.html