Rüzgâr enerjisi alanında daha başarılı olmak için atmamız gereken 4 adım

Yenilenebilir enerji alanında Avrupa beşincisiyiz!

Yenilenebilir enerji kaynaklı kurulu gücünde Avrupa’da 5’inci, Dünyada 12’nci sırada yer alan ülkemizde, yaklaşık 20 yılda % 428 artış gösteren toplam yenilenebilir enerjideki kurulu güce rüzgâr enerjisinin etkisinin oldukça büyük olduğunun altını çizen Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, rüzgâr enerjisinden sağlanan enerjinin gelecekte daha da çok artması için 4 stratejik adımın atılması zorunluluğunu belirtti.

Türkiye, yenilenebilir enerji alanında kurulu gücünü % 428 artırdı.

Böylece 52 bin 668 MW’ye ulaştı.

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın açıklamasına göre üretilen elektriğin % 52’si yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından geliyor.

Bu enerjinin de yaklaşık % 10’luk kısmının rüzgârın gücünden geldiğini belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın’a göre, gelecek yıllarda rüzgâr enerjisinden daha çok elektrik üretiminin elde edilmesi için 4 stratejik adım atılması gerekiyor.

RÜZGÂR ENERJİSİNDE AVRUPA’DA 8’İNCİ, DÜNYADA 13’ÜNCÜ SIRADAYIZ!

Türkiye yenilenebilir enerji kaynaklı kurulu güçte Avrupa’da 5’inci, Dünya’da 12’nci sırada iken, son 10 yılda gerçekleştirilen büyük atılımlarla en verimli enerji kaynağı olarak görülmeye başlayan rüzgâr enerjisi, ülkemizde rekorlarla esiyor. Bakanlığın açıklamalarına göre Türkiye rüzgâr enerjisinde kurulu güçte Avrupa’da 8’inci, Dünya’da 13’üncü sırada yer alıyor. Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığı yatırımların karşılığını fazlasıyla aldığını ve % 428’lik artışın bu yatırımlar sayesinde olduğunu söyleyen Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, yapılacak yeni yatırımlarla ve izlenecek yeni yollarla rüzgâr enerjisinden daha fazla verim alınabileceğini ve Türkiye’nin bu alandaki başarısının zirveye çıkacağını belirtti.

RÜZGÂR ENERJİSİNDE BAŞARIYA GİDEN YOLDA STRATEJİK 4 ADIM

Türkiye’de rüzgar enerjisi santrallerinin kurulması ve işletilmesi için gereken teknik tecrübe ve insan kaynağı birikiminin yeterli seviyede olduğunu, santraller hayata geçtikten sonra da doğru zamanlama ve kapsamla uygulanacak bakım ve onarım işlemlerinin, yerli ve milli enerji yatırımlarını korumada öncü rol üsteleneceğini aktaran Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, rüzgar enerjisi alanında daha da başarılı olabilmek için 4 stratejik adıma işaret etti.

Hay sits in the foreground of Vestas Wind Systems turbines at the Maple Ridge Wind Farm on the Tug Hill Plateau in Lowville, New York, U.S., on Friday, Aug. 23, 2013. Vestas orders rose 74 percent in the quarter to 1,641 megawatts, bringing the year’s total to 2,285 megawatts. Photographer: Ron Antonelli/Bloomberg

1. Rüzgâr enerjisi sektöründeki bilinirliği artırmak.

Rüzgâr enerjisi sektörü oldukça rekabetçi olduğundan, ülke olarak bu alandaki başarılarımız ve küresel konumumuzun bilinirliğini artırıcı çalışmaların yapılması gerekiyor. Yeni yatırımların ülkemize yapılması ve bunun sürekliliğin sağlanması adına özel sektör ve kamu iş birliğiyle medya desteğinin gerçekleşmesi önem arz ediyor. Böylelikle üretici ve yatırımcılar tarafından aranan elverişli ticari koşulların ülkemizde bulunduğuna dair kuvvetli mesajlar verilmiş olacaktır.

2. Doğru fiyatlandırma gerekli

Devletlerin izledikleri fiyatlandırma politikalarının rüzgâr enerjisi üretimini desteklemesi gerektiğine değinen Ali Aydın, devlet politikalarının da teşvik edici vasıfta olmasının çok önemli olduğunu belirtiyor. Ülkemizdeki son 10 yıllık izlenen politikaların rüzgâr enerjisindeki şahlanışı desteklediğini de aktaran Aydın, güvenli bir liman arayan yatırımcılara bu konuda bürokratik desteklerin sağlanması gerektiğini ifade ediyor.

3. Rüzgârdaki istikrarlı duruş korunmalı

Rüzgâr enerjisi alanında her geçen gün daha fazla başarıya imza atıyoruz, bu başarıyı da ülke olarak bu alanda sergilediğimiz istikrarlı ve kararlı duruşa borçluyuz. Bu duruşumuzu bozmadan hem paydaşların hem de devletin sağlam adımlarla ilerlemesi gerekiyor.

4. Rüzgâr enerjisi sektöründe kalite ilkeleri oluşturulmalı

Ülke Enerji olarak Avrupa standartlarının ötesinde bir servis ve bakım performansları olduğunu belirten Ali Aydın, rüzgâr enerjisi alanında topyekûn ilerleme sağlayabilmek adına operasyon ve hizmetler için tedarikçi ekosisteminde aranması gereken belli kalite prosedürlerinin (ilkelerinin) oluşmasının faydalı olacağını vurguluyor.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.