Sihirli Pabuçlar’ın, muhteşem 46’ıncı Yıldönümü Kutlaması

Bale Sanatçısı Günnur Bayburt 46 yıldır Cumhuriyet kültürünü yaşatıyor

Cumhuriyet’in 100’üncü Yılı Anısına Bayburt’tan Özgürlüğe Doğru’nun Sahneye Konuşu

1978 yılında kurduğu Sihirli Pabuçlar Bale Okulu’yla 46 yıldır yüzlerce öğrenci yetiştiren Bale Sanatçısı Günnur Bayburt, okulun 46. sanat yılı için bir resital düzenledi. Bayburt, Cumhuriyet’in 100. yılı anısına Kurtuluş Savaşı’nı anlatan ‘Özgürlüğe Doğru’ adlı yapıtını sahneye koydu

Günnur Bayburt’un kurucusu olduğu Sihirli Pabuçlar Bale Okulu 46’ıncı sanat yılını kutladı. 1978 yılında kurduğu okulda, 46 yıl boyunca yüzlerce balet ve balerin yetiştirdi. Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen sanat faaliyeti, büyük ilgi gördü. Günnur Bayburt’un 1969 yılında ilk kez sahneye koyduğu eseri “Özgürlüğe Doğru” bir kez daha sahnelendi, salonu hınca hınç dolduran ve aralarında Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek, eşi Şule Perinçek ve Genel Başkan yardımcısı iş insanı Ethem Sancak’ın da bulunduğu seyirciyi mesteddi.

100. YILDA KURTULUŞ SAVAŞI BALESİ

Sihirli Pabuçlar Bale Okulu’nun kurucusu Günnur Bayburt, 46’ıncı yıl resitalini Aydınlık Gazetesi’ne değerlendirdi. Cumhuriyet’in 100’üncü yılı nedeniyle bale tarihine geçen, Kurtuluş Savaşı’nı anlatan “Özgürlüğe Doğru” adlı yapıtı tekrar sahneye koyduğunu kaydeden Bayburt, seyircilerin eseri gözyaşları içerisinde izlediğini söyledi. 4 yaşından 70 yaşına kadar herkesin sahnede dans ettiğinin altını çizen Bayburt, “Sihirli Pabuçlar Bale Okulu’nun 46. Sanat Şöleni’nde Cemal Reşit Rey Sahnesi’nde kalabalık bir seyirciyle buluştuk. Bu gösteriye katılan çocuklar 100’ün üzerinde ve öğretmenleriyle birlikte, 4 yaşından 70 yaşına, herkes sahnede dans etti. Önemli konuklar arasında Sayın Doğu Perinçek ve eşi Şule Perinçek, Sayın Ethem Sancak da bulunmaktaydı. 2 perdeden oluşan bu gösterinin önemli danslarından birisi, benim ilk kez 1969’da sahnelediğim ve bale tarihine geçen eserim, Kurtuluş mücadelemizi anlatan “Özgürlüğe Doğru” adlı yapıttı. Seyirci gözyaşları içinde izledi, alkış hiç durmadı” dedi.

ANNE VE ÇOCUĞU AYNI SAHNEYİ PAYLAŞTI

Cumhuriyet’in 100’üncü yılı münasebetiyle bu eserini tekrar sahnelemek istediğini, ayrıca fuayede İstanbul Kız Lisesi mezun sanatçılarının da 100’ümncü Yıl sergisi açtıklarını vurgulayan Bayburt, “Cumhuriyetimizin 100. yılı dolayısıyla bu eserimi tekrar sahnelemek istedim ayrıca fuayede İstanbul Kız Lisesi mezun sanatçıları da 100. yıl sergisi açtılar. Çok başarılı geçen bir resitalin ardından tanımadığım 70 yaşında bir bayan, sahne arkasında beni buldu ve ‘Bu yaşıma kadar böyle muhteşem bir gösteri izlemedim, biliyor musunuz moralim çok bozuktu. Bu ülkenin geleceğiyle ilgili ama artık çok umutluyum böyle değerli gençler yetişiyor çok mutlu ayrılıyorum.’ dedi. Bu sözler belki de resitalimizin başarısını özetleyen sözlerdi. Resitalimde oğlum Tanabay çok başarılı performanslarıyla çok alkış aldı. Birçok anne ve çocuğu aynı sahneyi paylaşmanın heyecanını yaşadılar.” ifadelerine yer verdi.

Günnur Bayburt kimdir?

9 yaşında Bale hayatına başlayan Günnur Bayburt, İstanbul Belediye Konservatuarı’nın bale ve piyano bölümlerini birincilikle bitirdi. İstanbul Devlet Konservatuarı’nın bale bölümü bitirme sınavlarına giren Bayburt, buradan da başarıyla mezun oldu ve doğrudan davet alarak solist kadrosunda profesyonel dans hayatına başladı. “Alayın Kızı”, “Turandot”, “Satılmış Nişan”, “Coppelia”, “Kuğu Gölü”, “Raymonda”, “Kurban”, “Petruşka”, “Çardaş, Carmen” gibi oyunlarda rol alan Bayburt, 1978 yılında Sihirli Pabuçlar Bale Okulu’nu kurdu. Sihirli Pabuçlar Bale Okulu’yla 46 yıl boyunca ulusal ve uluslararası düzeyde başarılı işlere imza attı.

Günnur Bayburt’la birlikte çalışan Tanabay Tokgöz ve Defne Mutlucan da pek çok ulusal ve uluslararası ödüle sahip. Tanabay Tokgöz, 2006 yılında Çek Cumhuriyet’inde düzenlenen “Prag Uluslararası Bale ve Dans Festivali”ne katıldı. 350 dansçıyı geride bırakarak “En Yetenekli Dansçı” ödülüne layık görülerek birinci oldu.2008’de ise İtalya’da “Dance Grand Prix İtaly” adlı bale ve dans yarışmasında Sihirli Pabuçlar Bale Okulu’yla birlikte Türkiye’yi temsil etti ve 118 koreografi ve 1000 dansçının yarıştığı bu yarışmada, “Koreografi” dalında Jüri Özel Ödülü aldı.

Sihirli Pabuçlar Bale Okulu’nun usta öğreticisi Defne Mutlucan ise 2006 yılında New Prague Dance Festival Jüri Özel Ödülü’nü kazandı. Bunu 2008’de Dance World Cup Canada Dünya Üçüncülüğü izledi. Mutlucan 2009’da New Prague Dance Festival- Yetenek Ödülü’nü kazanırken 2009-2010 sezonunda da Türkiye Salsa Gençler Şampiyonu oldu.

‘ASYA’NIN TOPRAĞINA UYUŞUKLUĞU DA GÖMÜYORUZ’

VATAN PARTİSİ Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek ve Genel Başkan Yardımcısı iş insanı Ethem Sancak

Geceye katılan Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek, ödül töreni sırasında yaptığı konuşmada insanlığın yüz binlerce yıldır özlemlerine, hayallerine dans ederek koştuğunu kaydetti. Uyuşturucuyla uyuşukluğu Asya’nın toprağına gömdüklerini ifade eden Perinçek, Türk Devrimi’nin değerleriyle Asya Uygarlığı’nın yükselişinin buluştuğu bir gece olduğunu dile getirdi.

“İnsanlık yüz binlerce yıldır, umutlarına, özlemlerine ve hayallerine dans ederek, şarkı söyleyerek koşuyor.” diyen Perinçek, “Bu gece de Türkiye’mizin ve insanlığın geleceğine biz dans ederek, şarkı söyleyerek, Günnur Bayburt’un öğrencilerinin bizi kanatlandırması sayesinde koştuk. Asya’nın toprağına yalnız uyuşturucuyu değil uyuşukluğu da gömüyoruz. Türk Devrimi’nin değerleriyle Asya Uygarlığı’nın yükselişini bu akşam buluşturduk. Geleceğimiz güzel, özgürlüklere, aydınlıklara el ele, yürek yüreğe gidiyoruz. Bir daha dünyaya geldiğim zaman Günnur Bayburt’un bale okuluna kaydımı yaptıracağım.” diye konuştu.

VATAN PARTİSİ Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek ve Genel Başkan Yardımcısı iş insanı Ethem Sancak
Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.