Trafikte yaya önceliği ve güvenliği için kırmızıçizgi çekildi

İçişleri Bakanlığı tarafından “Yaya Önceliği” konusunda toplumsal farkındalığı en üst düzeye çıkarmak ve “Yaya Önceliği” vurgusunun sürekliliğinin sağlanması amacıyla 81 ilde eş zamanlı yapılan bir etkinlik kapsamında Burdur’da da Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Caddesi girişine trafikte yaya önceliği ve güvenliği için kırmızıçizgi çekildi. Endüstri meslek Lisesi köşesindeki kavşağa kadar yürüyüş de yapılan etkinlikte çocuklara kırmızı düdük hediye edildi. Sürücülere yaya önceliği broşürü dağıtıldı.

Etkinliğe Burdur Valisi Ali Arslantaş, Garnizon Komutanı P. Alb. Mehmet Fatih Ören, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Baro Başkanı Ramazan Gedik, Vali Yardımcısı İbrahim Özkan, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Hakan Başaklıgil, İl Genel Meclisi Başkanı Murat Akbıyık, MAKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Durmuş Acar, siyasi parti il başkanları, kurum müdürleri, güvenlik güçleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

YAY ÖNCELİĞİ KIRIMIZI ÇİZGİMİZDİR

Cumhuriyet Meydanında düzenlenen etkinliğin ilk adımı olarak ışıksız yaya geçidinde bulunan beyaz şeritlerden ortadaki şerit kırmızıya boyanarak “Yaya Önceliği” dikkat çekildi.

2019 yılı içerisinde İçişleri Bakanlığı tarafından ilan edilen “Yaya Öncelikli Trafik Yılı” kapsamında “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla başlatılan “Trafikte Yaya Önceliği Kampanyası” ve yine aynı yıl içerisinde “Hepimiz Yaya Geçitlerindeyiz” sloganıyla başlatılan “Yaya Güvenliğinin Nöbetçisiyiz Kampanyaları” yapılarak farkındalık oluşturulmuştu.

Yapılan bu kampanyaların devamı niteliğinde olan “Yaya Önceliği Kırmızı Çizgimizdir” sloganıyla yapılan etkinlik kapsamında, bugün İl Emniyet Müdürlüğü tarafından ilimizde düzenlenen programda Vali Arslantaş ve protokol üyeleri tarafından yaya geçitlerinin orta şeritleri kırmızıya boyandı. Programın devamında Cumhuriyet Meydanından Gazi İlkokuluna kadar farkındalık yürüyüşü yapılarak, vatandaşlar ve esnaflara yaya önceliği hakkında bilgilendirici broşürler dağıtıldı.

Vali Arslantaş Cumhuriyet Meydanında yaptığı konuşmada; “yaya önceliğini toplumsal olarak hazmetmiş bir ilde yaşamış olmanın da keyfini sürüyoruz. Karayolları trafik kanunumuzun 74. Maddesinde sürücülere önemli bir yükümlülük yükleniyor. Deniliyor ki sürücüler herhangi bir görevli ya da trafik işaretinin olmadığı yerlerdeki yaya geçitlerinde ve okul geçitlerinde durmak, geçiş hazırlığında olan yayanın geçmesine müsaade etmek zorundadırlar. Aksi halde bu hükme aykırı davranışlar cezaya bağlanmış durumda. 2019 yılı hepinizin bildiği gibi Bakanlığımızın “Öncelik Hayatın Öncelik Yayanın” mottosu ile yayaların geçiş üstünlüğünü farkındalık oluşturarak bir kere daha hatırlatma yılıydı. Rakamlara baktığımızda da bunun çok olumlu sonuçlarını görüyoruz. Mesela 2019 yılına göre 2020 yılında % 50’nin üzerinde bir oranla yayaların karıştığı trafik kazalarında bir azalma görüyoruz. 2019 yılında yayalar ilimizde 106 trafik kazasına karışmışlar. 2020 yılında da 52 kazaya karışmışlar. 2021 yılının ilk 3 ayına baktığımızda bu oranın bu yılda % 50’ye yakın azalacağını görüyoruz. Yaya önceliği konusundaki toplumsal bilincin arttığını görüyoruz. Şu anda bu saatte 81 ilde ve bütün ilçelerimizde Burdur’umuzun da bütün ilçelerinde aynı farkındalık etkinliği devam ediyor. Ben 2021 yılının yayalarımızın karıştığı trafik kazalarının sıfıra indiği bir yıl olması temennisiyle hepinizi sevgi, saygı, muhabbetle selamlıyorum” dedi.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.