Veysel Eroğlu’ndan Milli Park açıklaması

Kapatılmak istenen Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün bakanlıkları döneminde içi boşaltılarak korunan alanların mesire yerine indirgendiği eleştirilerine Veysel Eroğlu’ndan yanıt geldi…

Türkiye’nin kamuya ait en köklü doğa koruma kuruluşlarından biri olan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün Cumhurbaşkanlığı kararı ile kapatılmak istenmesine ilişkin haberimizin ardından eski Bakan Veysel Eroğlu bir açıklama yaptı. Haberde yer verdiğimiz, milli parkların görev yaptığı döneminde içinin boşaltıldığı yönündeki eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını savunan eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Bakanlıklarım döneminde, yazınızda belirtildiğinin aksine  içi boşaltılmak bir yana dursun, kurumun mevzuat ve ödenek yönüyle her türlü ihtiyacı karşılanarak büyük bir genel müdürlük haline getirilmiştir” ifadelerini kullandı.

MİLLİ PARKLAR MESİYE YERİNE İNDİRGENDİ ELEŞTİRİSİNE YANIT

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde 15 Bölge Müdürlüğü ile faaliyetlerini yürüten Doğa Koruma ve Mili Parklar Genel Müdürlüğü, Cumhurbaşkanlığı kararı ile kapatılarak 3 ayrı daire başkanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde eritilmek isteniyor. Konuyu gündeme getiren haberimizde, 3 milyon 120 bin 160 hektarlık korunan alanı bünyesinde barındıran köklü kurumun, özellikle eski bakan Veysel Eroğlu döneminde içi boşaltılarak korunan alanların mesire yerine indirgendiği eleştirilerine de yer vermiştik. İlgili haberi okumak için: (https://gazeteciyazaryusufyavuzblog.wordpress.com/2019/09/02/milli-parklar-genel-mudurlugu-kapatiliyor/?fbclid=IwAR3JJQM9B-Z2ZHtOr0ngYYgAPhyqjH5GsId7X_CVN89FF__8-waAQgJIRBA)

ESKİ BAKAN EROĞLU: ‘ÜLKEMİZİN GÜZİDE KURUMLARINDAN BİRİ’

Eski Orman ve Su İşleri Bakanı ve AKP Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu, konuyla ilgil haberimizin ardından yazılı bir açıklama yaparak bu görüşü yalanladı. Eski Bakan Veysel Eroğlu’nun açıklaması şöyle:  “Doğa Koruma ve Milli Parkalar Genel Müdürlüğü, özellikle tabiatın korunması ve iyileştirilmesi, biyoçeşitliliğin korunması ve iyileştirilmesi, avcılığın düzenlenmesi ve yaban hayatının korunarak geliştirilmesi ile hayvanların korunması gibi konularda ülke genelinde faaliyetler gerçekleştirmekte olup ülkemizin en önemli kurumlarından biridir.

İÇİ BOŞALTILMADI, BÜYÜK BİR GENEL MÜDÜRLÜK HALİNE GELDİ

2007 yılında Çevre ve Orman Bakanı olarak başladığım dönemde, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü taşra teşkilatı olarak Bakanlığımızın İl Müdürlüğü bünyesinde sadece bir şube müdürlüğü ile temsil edilirken, 2011 yılında Bakanlıkların tekrar yapılanması ile Bölge Müdürlükleri kurularak güçlendirilmiştir. 2011 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığının teşkil edilmesiyle birlikte ülke genelinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesinde 15 Bölge Müdürlüğü kurularak kurumda büyük bir atılım gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten itibaren merkez ve taşra teşkilatı güçlenen kurumun bütçe ödenekleri de büyük oranda arttırılmıştır. Bakanlıklarım döneminde, yazınızda belirtildiğinin aksine  içi boşaltılmak bir yana dursun, kurumun mevzuat ve ödenek yönüyle her türlü ihtiyacı karşılanarak büyük bir genel müdürlük haline getirilmiştir.

TABİAT PARKI SAYISI 16’DAN 247’YE YÜKSELDİ

Yukarıda bahsettiğimiz teşkilatı iyileştirici hamlelerle birlikte, Genel Müdürlüğün çalışmalarında çok önemli gelişmeler sağlanmıştır. Nitekim bu durum, rakamlara da yansımış, korunan alanlar, sayı ve alan olarak artmıştır. Hükümetimiz döneminde korunan alanlar her zaman ilk önceliğimiz olmuştur. 175 olan korunan alan sayısı 598’e yükseltilmiştir. Alan olarak da 9,37 milyon dekardan 32 milyon dekara yükselmiştir. Milli Park sayısı 33’ten 45’e, Tabiat Parkı sayısı 16’dan 247’ye, Tabiat Anıtı sayısı 89’dan 114’e yükselmiştir.

MUHTEŞEM BİR ÇANAKKALE DESTANI TANITIM MERKEZİ KURDUK

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkında bütün şehitlikler ihya edilmiş, alanın her türlü altyapı, yol ve su problemi çözülmüştür. Ayrıca alana muhteşem bir Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi kurulmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Mili Parkı, Başkomutan Tarihi Milli Parkı, Sarıkamış Allahu Ekber Dağları Milli Parkı, Nene Hatun Tarihi Milli Parkı gibi milli parklarımıza yapılan yatırımlarla geçmişten geleceği köprü kurduk.

81 İLİN TABİAT TURİZMİ EYLEM PLANLARINI HAZIRLADIK

Nuh’un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanını kurarak ülkemizin kıta Avrupa’sına eşit olan zengin biyoçeşitliliğini kayıt altına aldık. Özellikle tabiat turizmini geliştirmek gayesiyle 81 ilin Tabiat Turizmi Master Planları ve Uygulama Eylem Planlarını hazırladık.

EROZYONLA MÜCADELEDE BÜYÜK BAŞARI SAĞLANDI

Aynı yazınızda geçen Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü de (ÇEM), 2011 yılında bağlı kuruluş olarak kurulmuştur. Bu genel müdürlük de yeni kurulmasına rağmen alanında çok başarılı çalışmalar gerçekleştirmiştir. Erozyonla mücadelede atılan adımlar büyük başarı sağlamış, erozyon sebebiyle akarsularla taşınan yıllık toprak miktarı 500 milyon tondan 154 milyon tona düşürülmüştür.

BEN DE 2 YIL SÜREYLE COP 12’NİN DÖNEM BAŞKANLIĞINI YAPTIM

ÇEM Genel Müdürlüğü, 2015 yılında başarıyla gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele 12 Taraflar Konferansını tertip etmiştir. Bu konferans, alanında uluslararası alanda ki en büyük konferanstır. Ben de 2 yıl süreyle COP 12’nin dönem başkanlığını yaptım. Netice itibariyle hem Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü hem de Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Bakanlığım döneminde ülke genelinde ve uluslararası alanda çok büyük hizmetler yapmış iki güzide kurumdur. Kaldı ki bu kurumların kapatılması yönünde bir karar bulunmamaktadır.”

[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page" 
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.