Yerli jet motoru Kale gibi sağlam!

Ülkemizin köklü sanayi kuruluşlarından Kale Grubu çatısı altındaki Kale Savunma ve Havacılık, ülke tarihi açısından bir ilki başardı. Kale Grubu Başkan Yardımcısı ve Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, Türkiye’nin ilk yerli ve milli turbo jet motorunun hazır olduğunu söyledi.

Bölgesel bir güç haline gelen Türkiye’de onca olumsuzluk ve ekonomik krize rağmen ekonomi alanında ülkemizin gelece açısından umut uyandıran olumlu gelişmeler de cereyan etmektedir. Bu kapsamda sanayi yerli ve milli üretime sahne olmaktadır. Kale marka jet motoru bunlardan biri.

Recep Erçin’in Aydınlık gazetesinde yayınlanan haberine göre, Osman Okyay Kale Havacılık’ın, Tuzla Aydınlı Serbest Bölgesi’nde basın mensuplarını ağırladı. Jet motoruyla ilgili bilgiler verdi.

Kale Savunma ve Havacılık, 25 milyon doları kamu tarafından sağlanan destekle, 25 milyon doları da şirketin yaptığı harcamalar olmak üzere yerli ve milli jet motorunu sıfırdan yaptı. Sorunsuz çalışan bir motor üretmek için beş kez motor patlattıklarını anlatan Osman Okyay, sıfırdan üretilen bu altyapının diğer şirketlerce de kullanılabileceğini söyledi.

SOM FÜZESİNE TAKILACAK

Verilen bilgilere göre, jet motoru milli seyir füzesi ve insansız hava araçlarında kullanılabilecek. Çoğunluğu Türk mühendislerden oluşan ekiple geliştirilen yerli ve milli turbo jet motoru KTJ-3200’ün kalifikasyonu (yeterliliği) bu yıl tamamlanacak. Motor TSK envanterindeki yerini, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ve ROKETSAN tarafından üretilen SOM füzesi üzerinde kullanılmak üzere alacak. Motorun test edildiği bölümde verilen bilgiye göre, söz konusu makina Türkiye’de 30 bin devirin üzerine çıkmayı başaran tek icat ve 38 bin devire kadar yükselebiliyor.

‘F-35 İÇİN B PLANIMIZ VAR’

Hedeflerinin dünyada benzer sınıfta motorları geliştirip üreten benzer ölçekteki belli sayıda firmada olduğu gibi, sahip olunan altyapıyı kullanarak (APU-Yedek Güç Ünitesi, ECS-Çevresel İklimlendirme Sistemleri gibi) yeni ürünlerin geliştirilmesi ve millileştirilmesini sağlamak olduğunu anlatan Osman Okyay, “Jet Motorları alanında üç girişimimiz var. Kale ARGE ve Turbojet geliştirme ve üretimi, Kale Pratt&Whitney ile Jet Motorları parçaları üretimi, Kale Rolls Royce olarak (TAEC) savaş uçağı motoru geliştirme ve üretimi. Türkiye’nin milli savaş uçağının motorunu İngiliz Rolls-Royce ile birlikte üretme hedefimiz var. Bu konuda devletimize teklifimizi verdik ve bekleme aşamasındayız” diye konuştu. Okyay, parçalarını İzmir’de yabancı bir firmayla ortak ürettikleri F-35 projesinden Türkiye’nin dışlanmasına yönelik bir soru üzerine, bunu hiç arzu etmediklerini ancak bir B planlarının olduğunu vurguladı.

[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page" 
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.