Burdur Teke Yöresi 3’ncü Tarım ve Hayvancılık Fuarının açılışı Törenle Yapıldı
Bu yıl 3’ncüsü gerçekleştirilen Teke Yöresi Tarım Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı törenle açılışı yapıldı. Fuar, 27 -30 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak. Bu yıl ilk defa düzenlenecek olan Honamlı Teke ve Keçi Güzellik Yarışması ile En Verimli Besi Danası Yarışması fuara renk katacak.
Dün düzenlenen fuarın açılışına Vali Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Milletvekili Bayram Özçelik, Milletvekili Mehmet Göker, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, İl Emniyet Müdürü Saim Akpınar, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Tayfun Dündar, siyasi parti temsilcileri, daire müdürleri, oda, birlik ve sivil toplum kuruluşu başkanları ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan törenin açılış konuşmasını fuar organizasyonu tertip komitesinde yer alan sektör temsilcileri adına Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Başar yaptı. Açılış konuşmasının ardından protokol konuşmaları ile devam eden törende Rektör Korkmaz, Belediye Başkanı Ercengiz, Milletvekili Göker, Milletvekili Özçelik, Bakan Yardımcısı Daniş ve Vali Yılmaz konuştu.
Konuşmaların ardından kurdele kesilerek fuarın açılışı yapıldı. Açılışın ardından fuar alanı gezildi.
Vali Yılmaz fuarda yaptığı konuşmada, “Fuarlar sadece makinaların yeni ekipmanların tanıtıldığı satıldığı alanlar değildir. Ayını zamanda sektörün içinde bulunduğu zorlukları, yaşadığı sorunları, tartışılabileceği alanlardır (…) Ben fuar süresince tüm üreticilerimizin, ilgili sektör temsilcilerimizin bu fırsatı değerlendirmelerini canı gönülden diliyorum” dedi.
Vali Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Tabi Burdur denince akla ilk önce marka hayvancılık geliyor. Bitkisel üretim belki var ama diğer illere baktığımızda o kadar önde değil. Diğer illere göre baktığımız hayvansal üretimde 1000 tonun üzerinde süt üreten, 200 bin baş kültür ırkı hayvan varlığı olan 400 bin küçükbaş hayvan varlığı olan ki bölgemize has Honamlı keçisi başka yerde yetişmeyen, kendi alanın da et, süt üretimi bakımından önemli bir potansiyel olan yerli ırkının geliştirilmesi açısından belki tanıtılması açısından da bu fuarımızın bize katkısı olacak.
“Biraz önce bakan yardımcımız ifade etti bizim en büyük sıkıntımız üreticimizin girdi maliyetlerinin yüksek olmasıdır. Girdi maliyetlerini başka yerden aldığımız sürece bu maliyeti düşürme şansımız yok. ‘Para alırken kazanılır der’ tüccar, satarken para kazanılmaz. Bizim çiftçimizin de üretim aşamasında maliyetleri düşürmesi halinde ürünleri en iyi şekilde rekabet edebilir şekilde pazarlama şansımız olacak. Onun içinde sulama çok önemli sayın bakan yardımcımızın ifade ettiği gibi, yine arazi toplulaştırması çok önemli.