Anadolu Rock Müziğinin Önemli Eserleri MAKÜ’de Sergilendi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Sanat Tasarım Fakültesi önemli sergilere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Öğrencilerine verdikleri teorik eğitimleri uygulamalı eğitimlerle taçlandırmasıyla ön plana çıkan MAKÜ, bu kez de ünlü illüstrasyon sanatçılarının eserlerini öğrencileri ile buluşturdu.

MAKÜ Sanat Tasarım Fakültesi kuratör Gökhan Yücel’in hayata geçirdiği Anatolian Rock Revival Project sergisini öğrencilerle buluşturdu. Türkiye’de Rock müziğin kökenlerine bir yolculuk ana teması ile oluşturulan ve 165 illüstrasyon sanatçısı tarafından Mavi Işıklar, Erkin Koray, Moğollar, Cem Karaca, Selda Bağcan ve Fikret Kızılok gibi sanatçıların şarkılarının resmedildiği sergi MAKÜ Sanat Tasarım Fakültesi’nde görücüye çıktı.

Projenin kuratörü Gökhan Yücel sergi alanında eserleri tek tek öğrencilere müzikleri ile birlikte tanıttı. Eserlere yerleştirdikleri karekodlar ile de şarkıları dinleme fırsatı bulan öğrenciler, şarkıların düşünceye ve düşünce ile birlikte kaleme gelmesinin serüvenini de öğrendiler.

“Özellikle 60’lı ve 70’li yıllarda memleketin dört bir yanından inanılmaz gruplar ve şarkılar çıkıyor. Mavi Işıklar, Erkin Koray, Moğollar, Cem Karaca, Selda Bağcan ve Fikret Kızılok gibi sanatçıların şarkılarının günümüze kadar ulaşamadığını gördüm. Bu şarkıların bu günlere de gelmesi gerektiği hakkında düşüncelerimi resme dökmek istedim.” diyen ve böylelikle ortaya çıkan proje hakkında açıklamada bulunan kuratör Gökhan Yücel projesi hakkında yaptığı açıklamada; “Bu proje benim parçaları keşfetmemle ortaya çıktı. Ben biraz geç keşfettim maalesef. Yani çocukluğumdan beri bildiğim şeyler değildi. Bir gün Youtube da çeşitli müzikler dinlerken rast geldiğim bir dönem bu. Diyeceksiniz ki neden bu kadar geç buldun? Çünkü bunlar bir şekilde dönemimize çok ulaşmamışlar. Zaten projenin varoluş amacı da bu. Çok fazla güzel şey var ama bunlar bir şekilde 80 darbesini aşamamış parçalar çoğunlukla.  Dolayısıyla biz 1980 öncesinde Türkiye’de nasıl bir müzikal dünya olduğuna çok hakim bir kuşak değiliz. Bunun tabi birçok sebebi var. Ama her ne olursa olsun bizim yola çıkış amacımız bu müzikleri nasıl daha geniş kitlelere yayabiliriz idi. Bunu da nasıl yaparız diye düşündüğünüzde bunu sanatla birleştirmek iyi bir yöntem olarak aklımıza geldi. Hem böyle bir ekiptik hem de çizerlerin olduğu böyle bir sistemde Türkiye’nin illüstratörlerinin yeteneklerini sergileyebileceği böyle bir yaklaşım sergilemek bize iyi geldi. En başta 7 arkadaş 7 tane parça alıp o dönemden bunlara birer illüstrasyon yaptılar. Biz bunları paylaşmaya başladık. Paylaştıkça daha fazla çizerler ilgilenmeye başladı. Çizerler çizerlerin işlerini gördükçe dediler ki “Biz de katılabilir miyiz?”. Yavaş yavaş biz sayıyı artırmaya başladık. Derken 10-20 tanede bitecek dediğimiz proje, 50-100 oldu. Şu anda 165 şarkıyı geride bıraktık ve 165 ayrı illüstratör demek bu. Yani Türkiye’nin aslında illüstrasyon alanındaki neredeyse çoğu önemli ismi bu projenin içinde yer alıyor. Bir yandan da bir Youtube kanalı açtık, bütün bu şarkıları oraya yükledik ve orada da 7 yılın sonunda yaklaşık 410 bin takipçiye ulaştık. Hem müziklerin tanıtılması anlamında bir yol almış olduk, hem de bunu sanatla birleştirerek illüstrasyon alanındaki gelişmeleri de insanlarla paylaştık. Şu anda burada 37 eserimiz var.  165’ine birden yer vermek istesek baya geniş bir alana ihtiyacımız var. Bir de her parçayı kodun üzerinden dinleyebiliyorsunuz. Dolayısıyla da her parça üç dakika deseniz 165 parçayı gezdiğiniz bir sergide birkaç gün geçirmeniz lazım.” ifadelerini kullandı.

Sanat Tasarım Fakültesi olarak öğrenciyi sadece kuramsal bilgilerle yetiştirmek değil, onları aynı zamanda sektörle buluşturarak ve sektörle iç içe bir eğitim alarak mezun etmeyi amaç edindiklerini söyleyen Sanat Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Tuna sergide yaptığı açıklamasında; “Çok yeni bir fakülteyiz. Henüz bu yıl ilk mezunlarımızı vereceğiz. Yine de uygulama eğitimine öğrencilerimizi katmak adına ilgili sektörel faaliyetleri gösteren firmalara geziler gerçekleştiriyoruz. Olabildiğince öğrencilerimizin de entelektüel seviyelerini artırmak, görgü becerilerini artırmak için sektörün önde gelen isimlerini fakültemize çağırıyoruz. Yurtiçinden ve yurtdışından çok önemli sergilere ev sahipliği yapmaya çalışıyoruz. Daha önce Polonya’dan önemli grafik sanatçılarına sergi salonumuzda yer vermiştik. Bugün bu önemli sergiye ev sahipliği yaptık. Önümüzdeki ay yine yurt dışından iki önemli grafik sanatçısının sergisine ev sahipliği yapacağız. Öğrencilerimizi mezun olmadan sektörle iç içe kaynaştırarak bilgi sahibi olmalarına gayret gösteriyoruz.” dedi.

Sergi gezisinin ardından MAKÜ Konferans ve Sergi Salonu’nda Anatolian Rock Revival Project’in kurucusu Gökhan Yücel tarafından “Müziği Resmetmek” ve “Yaratıcılık Üzerine” konularında konferans verildi.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.