Burdur Valisi’nden Kovid19 açıklamaları

Halk daha hassas davranarak kurallara uymalı

Cezalar artarak devam edecek

Burdur Valisi Hasan Şıldak, basın toplantısı yaptı; salgın hastalıkla ilgili birçok konuya değinerek, “sağlık ve gıda ihtiyaçları dışında hiçbir şekilde dışarıda olunmaması gerekir” diye uyarıda bulundu.

58. Piyade Eğitim Alay Komutanı P. Albay Cenk Babürşah,  Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Cumhuriyet Başsavcısı Dr. Özkan Gürdoğan, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Âdem Korkmaz, Jandarma Alay Komutanı Orhan Kılınç, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, AFAD İL Müdürü Yasin Tokgöz, İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Raha Sermed Aygören, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sevinç Sütlü, Gençlik ve Spor İl Müdürü Orhan Kemerkaya eşliğinde Burdur Öğretmenevi’nde basının karşısına geçen Burdur Valisi Hasan Şıldak, Koronavirüs pandemisiyle ilgili çeşitli konulara değinerek halka uyarılarda bulundu.

İki haftadır merkezden gelen talimatları harfiyen uyguladıklarını, il çapında halkın yasak ve kısıtlama kararlarına uymada hassas davrandığını vurgulayarak, “65 yaş ve üstü büyüklerimizin, aynı zamanda kronik hasta olan vatandaşlarımızın evden çıkmamaları konusunda yine son derece duyarlı bir yaklaşım içerisinde evlerinde kalmaları konusunda büyük gayret gösteriyoruz. Israrlı bir şekilde kurallara uymaları konusunda da özellikle son günlerde artan bir dozda taleplerimizi beklentilerimizi her kanaldan iletmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Yurtdışında yaşayan bazı vatandaşların 3 ayrı grup halinde MAKÜ yerleşkesindeki Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait 2 yurda yerleştirildiğini dile getiren Vali Hasan Şıldak, “161 vatandaşımız var. Bunlar 2 yurtta kalıyor ama çok kısa içerisinde 2 grubu birleştirip, tek bir yurtta Sinan Efendi Yurdu’nda ikamet etmeleri sağlanacak” dedi.

Vali Şıldak şunları açıkladı:

Not: Video/ Çağdaş Gazetesi muhabiri gazeteci Halil İbrahim Kara

“Ülke genelinde seyahat sınırlaması getirildi, bunu uyguluyoruz. Seyahat sınırlaması her ne kadar sadece toplu taşıma vasıtalarını içerse de, burada bizimde oluşturduğumuz valiliğimiz ve kaymakamlıklarımız bünyesindeki seyahat kurulları Cumartesi gününden itibaren faaliyete geçmiş durumda. İlimizden de bu kapsamda 4 vatandaşımız otobüsle, 5 vatandaşımız, Isparta’ya yönlendirilmek suretiyle seyahat imkânına kavuşturuldu. 34 vatandaşımız bekleme halinde bunlar için 22 farklı ile gitmek istedikleri için birleştiremiyoruz. Antalya Valiliğimizle irtibat halindeyiz. Otobüs seferi düzenlenmesi için Antalya çıkışlı bir gayret sürdürüyoruz. Burada benim vurgulamak istediğim, otobüsle, uçakla seyahatlerde bir kısıtlama var görülse de bireysel olarak seyahat eden vatandaşlarımıza yönelik, diğer illerden ilimize gelen, ilçemize gelen hudutlarımıza giren, bütün araçları durdurmak suretiyle uyarıda bulunuyoruz. Basın yayın organlarından takip ettiğiniz gibi şu noktada toplanıyor. Öncelikle seyahat etmemeleri gerektiği, zorunlu olmadıkça mümkün mertebe trafiğe çıkmamaları, hele hele iller arası bir seyahat yapmamaları konusunda duyarlı olmalarını istiyoruz. Kolluk görevlilerimiz şunu da soruyor. Bir süreliğine buradaysanız lütfen bilgileri bizimle paylaşın deniyor. Bu bilgiler isim, kimlik numarası, iletişim bilgileri, ikamet adresi bilgileri alındıktan sonra şahsın imzası alınıyor. Ve taahhütname imzalatılıyor. Buna göre şahsın ilimizde şahsın 14 gün süreyle evden çıkmaması kuralı hatırlatılıyor. Bu son derece önemli artık bu aşamada ilimizde bundan sonra gelişecek, il dışı kaynaklı vakaları önlemek için özellikle büyükşehirlerdeki uygulamaları bire bir burada uyguluyoruz. Bu şekildeki uygulamamız geçen hafta başladı. Ancak biz geçen hafta içerisinde biliyorsunuz il merkezinin girişinde 3 noktada sağlık taraması başlatmıştık. Hafta sonu itibariyle bu uygulama ülke geneline yaygınlaştırıldı. Şu anda biz ilçelerimizi de için işine katarsak çok farkı noktada salgın taraması, ateş ölçümü yapıyoruz. Bu esnafa sağlık ekiplerimiz kişide herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığını öğrenmeye çalışıyorlar. Kuşkulu olanlar 112 istasyonlarımızda ekip çağrılarak, sağlık kuruluşlarımıza intikal ettiriliyor. Bu tedbirleri de alıyoruz.

Koronavirüs gerçekleri

“65 yaş ve üzeri yaşlı vatandaşlarla, kronik hastası olan vatandaşların sokağa sıkma yasağı bulunuyor. Bu vatandaşlarımıza evlerine kadar hizmet götürüyoruz.  Daha çok gıda, sağlık hizmeti yardımı ve diğer kategorilerde devam ediyor. Şu ana kadar ilimiz genelinde 2 bin 767 vatandaşımızın talebi karşılanmış durumda. Bunun 656’si il merkezi ve köylerinde ikamet ediyor. Bu başvuruların 1151’i gıda, 1319’u sağlık hizmetine yönelikti, bunların tamamı karşılandı. İlimiz genelinde 116 ekibimiz 316 personelle, 90 araçla hizmet veriyor. Son derece etkili bir sistem kurduk. 112 üzerinden çalışan bir sistemdir. 112 acil durum merkezimizde bununla ilgili bir görevlendirme yaptık. 112 müdürümüzün koordinesinde, AFAD Müdürümüzde yönlendirilen taleplerin koordinesinden sorumlu olarak işlemleri yürütüyor. Şu ana kadar İl Merkezinde 489 aileye gıda yardımı, 171 aileye kömür, yakacak yardımı, günlük olarak ta 60 aileye sıcak yemek yardımı uygulamamız devam ediyor. İl merkezinden ve köylerinde 100 vatandaşımızın da evlerinde maaş ödemesi yapılıyor. Maaş ödemesi işlemlerini okul müdürlerimiz ve din görevlilerimiz vasıtasıyla yapıyoruz. 30 görevlendirmemiz var. Bu konularda da ülkemiz genelinde olduğu gibi Burdur’da da toplumumuzun en hassas olunması gereken büyüklerimize karşı olunması gereken vefa duygusunun da tezahür etmesi, hayata geçmesi böylece gerçekleşmiş oluyor”  dedi.  65 yaşın üzerinde olup seyahat belgesi başvuru sayısının 91 olduğunu, 7 sinin müracaatının reddedildiğini 84 ünün kabul edildiği bilgisini paylaştı.

“24 Mart 2020 tarihinde Cumhurbaşkanımızın kararıyla kamuya ait sosyal tesislerin bu konuya ilişkin süresiz kullanımı düzenlemesi yapıldı. Bu itibarla ilimizde de Öğretmenevi başta olmak üzere kamuya ait kurumlarımız, misafirhanelerimiz,  sağlık personelimize açıldı.  Talebin çok yüksek olması, kapasitesinin yetersiz olmasından dolayı, ilimizde 2 kurumumuz örnek davranış gösterdi.  Burdur Belediyesi ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ilimiz adına son derece örnek teşkil edecek davranış göstererek ellerinde bulunan ticari işletme otellerini sağlık çalışanlarımıza tahsis ettiler. Ben hem Burdur Belediye Başkanımıza hem rektörümüze bu manada teşekkür ediyorum.”

 Kahraman sağlık emekçilerini alkışlamayı sürdürüyoruz

“Buraya gelmeden önce Gazi Caddesi’nden geçtik. Arzu ettiğimiz bir tabloyla karşılaşmadık. Bankaların önlerinde kuyruklar var. İnsanlarımız halen daha bir arada bulunuyor. Her türlü basın yayın organlarıyla bilim insanları,  sağlık sektörü bizi uyarıyor. En az 1 metre yaklaşma mesafesi şeklinde. Mümkün merkebe dış ortamlarda bulunmama şeklinde uyarılar yapılıyor. Bu uyarıların bütün vatandaşlarımız tarafından istisnasız dikkate alınmasını istiyoruz.”

“İnsanlarımız görebildiğim kadarıyla işi olsun, olmasın dışarıya çıkıyorlar. Hâlbuki kamu çalışanı değilse, iş yeri haricinde hiçbir kişinin, sağlık ve gıda ihtiyacı dışında, hiç birimizin dışarıda olmaması gerekiyor.

“Bundan sonra daha katı davranılacak. Umuma açık yerler, kapalı kalması gereken iş yerleri, bilhassa yurt dışından gelip 14 gün kuralına uymayan vatandaşlarımıza şu ana kadar çok sayıda idari para cezası uyguladık. Bunların bir kısmı kişi başı 399 TL’dir. Bir kısmı 3 bin 150 TL’dir. Ben bunları paylaşmıyorum. Ciddi sayıda caza uygulandı. Bundan sonra cazalar artarak devam edecek.”

Kahraman sağlık emekçilerini alkışlamayı sürdürüyoruz

[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page" 
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.