
Uyuşturucu ile mücadele kapsamında gençlerimizin bağımlılıktan kurtarılarak topluma kazandırılması amacıyla Burdur Valiliğince uygulanan “Umuda Kapı Açıyorum, Hayata Tutunuyorum” Projesi çerçevesinde Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ile işbirliği protokolü imzalandı.
Burdur Valiliği, uyuşturucuyla mücadele bayrağını yükseltti.
Yılın başından beri “Umuda Kapı Açıyorum, Hayata Tutunuyorum” projesini geliştirerek uyuşturucu bağımlısı olan gençlerimize el uzattı.

Önce uyuşturucunun kurbanı olan bağımlı gençlerimize iş imkânı sağlamak için Burdur Ticarete ve Sanayi Odası (BUTSO) Başkanlığı ile bir protokol imzalandı.
Proje kapsamına gönüllü katılan 25 vatandaşımız bu protokol çerçevesinde işe yerleştirildi.
Şimdi de çıtayı yükselten Valilik proje kapsamında MAKÜ gençliğine el attı.
Bugün Valilik Toplantı Salonunda MAKÜ ile bir işbirliği protokolü imzaladı.
Protokol imza törenine Vali Şıldak, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Vali Yardımcısı Ali Nazım Balcıoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karaca, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Reha Sermed Aygören, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür V. Hasan Güven ve Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Sevinç Sütlü katıldı.
Vali Şıldak, imzalanan işbirliği protokolü ile projelerinin MAKÜ öğrencilerini de kapsayacak şekilde genişletilmesinin ve üniversitenin bilimsel bakış açısının yansıtılmasının amaçlandığını ifade etti.
Burdur’da başarılı bir şekilde uygulanan ve Türkiye’de dikkat çekici hale gelen proje, MAKÜ ile imzalanan protokol çerçevesinde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde uyuşturucu madde kullanan öğrencilerin tespit edilerek, Uyuşturucuyla Mücadele Birimi’ne yönlendirilmesi, bu birime başvuran öğrencilerin tedavilerinin başlatılarak rehabilitasyon programına dahil edilmesi sürecini kapsıyor.
Vali Hasan Şıldak yaptığı açıklamada; “ilimizde bir süredir uygulamakta olduğumuz Uyuşturucuyla Mücadele Projemizin yaklaşık yedi aylık süresi sonucunda geldiği aşama itibariyle iyi bir mesafe kat ettiğimizi düşünüyoruz. Bilindiği gibi yaklaşık bir ay öncesinde Ticaret ve Sanayi Odamızla bir iş birliği geliştirerek projemizin ortakları arasına alındı. Bugün de İlimizin güzide kuruluşu Mehmet Akif Ersoy Üniversitemiz ile işbirliği sağlamak suretiyle projemizi daha güçlü bir hale getiriyoruz. Daha geniş bir alanda uygulamasını geçerli kılacağız.
Projemizin Mart ayından bu yana kat ettiği aşamaları paylaşmak istiyorum. Şuanda “Umuda Kapı Açıyorum Hayata Tutunuyorum” Uyuşturucuyla Mücadele Projemizin kapsamında toplam 83 vatandaşımız bulunuyor. Bu 83 kişinin 76’sı madde bağımlısıdır. 7 vatandaşımız ise alkol bağımlısıdır. Projemiz daha çok madde bağımlılarına odaklanmış olarak çalışıyor. Proje kapsamındaki 83 kişiden 11’i ile irtibatımız kesildi. Yani bu kişilerin, bu gençlerimizin çok doğal ki böyle sancılı bir süreçte, zor, meşakkatli bir bağımlılıktan kurtuluş sürecinde bu ölçüde fire vermemiz aslında hiç önemli bir sayıyı işaret etmemektedir ki dünya ölçeğinde uyuşturucu ile mücadeledeki başarı oranı çok düşüktür. Yüzde 10’ların altındaki rakamlardan söz ediyoruz.
Tabi projenin en önemli özelliklerinden biri de malum bu kararı veren, hayata tutunmaya karar veren insanlarımıza iş imkânları, istihdam olanakları sağlama konusundaki girişimlerimizdir. Bugün itibariyle 25 gencimiz çalışıyor. Bunların 21’i kamu kuruluşlarımızda İş-Kur projesi kapsamında toplum yararına çalışma çerçevesinde iş buldular ve İş-kur ile yaptığımız protokol çerçevesinde 6 ay süreli buralarda istihdam ediliyorlar. 4 gencimizi ise Ticaret ve Sanayi Odamız ile yaptığımız protokol kapsamında özel sektör kuruluşlarında geçtiğimiz hafta itibariyle işe başlattık. Bu gençlerimiz de şuan işlerinin başındalar. Dolayısıyla 25 gencimiz çalışır vaziyette.
Bugün Sayın Rektörümüzle birlikte imza atarak yeni bir süreci başlatıyoruz. Üniversite gençliğimiz de artık çalışma alanımızın kapsamına giriyor. Bilindiği gibi Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi her yıl büyüyen, gelişen, kendini yenileyen ve bu yıl itibariyle yaklaşık 35 bin öğrenciye sahip. Malum ki uyuşturucu bataklığına sürüklenenler daha çok genç yaştaki insanlar, tam da bu çağlardaki insanlar. Lise döneminden başlayan bir süreçle gençlerimiz karşı karşıya. Çünkü çok kolay ulaşılabilen, çok ucuza mal edilebilen, ancak bir kere denenmek maksadıyla bile olsa tanışıldığından sonra insanın peşini bırakmayan, hücrelerine nüfuz eden bu hastalık bizim sosyal bir yaramızdır. Çağımızın ve ülkemizin en önemli problemlerinden biri. Dikkat ederseniz, ulusal basında yer alan haberlere baktığımızda artık ton miktarında yakalanan uyuşturucu maddelerle karşı karşıyayız. Geçen günlerde 2 ton ağırlığında İstanbul’da bir yakalanma vardı. Devletimizin, hükümetimizin de bu konudaki kararlı mücadelesini hepimiz biliyoruz. Özellikle İçişleri Bakanlığımız bu hususta son derece duyarlı, önemli ve farkındalık oluşturucu çalışmalar yapmayı da ihmal etmiyor. Kolluk güçlerimiz marifetiyle hem mücadelemiz sürdürülüyor, hem de bizzat Sayın Bakanımız Süleyman Soylunun talimatı üzerine bütün İl ve ilçelerde konunun üzerinde hassasiyetle duruluyor. Biz bunun bir adım ötesine geçmek suretiyle sosyal bir problem olarak da bu konuya çözüm arama ve farkındalık oluşturma, ama aynı zamanda da toplumun bütün kesimlerini, bütün dinamiklerini harekete geçirmeyi amaçlıyoruz.
Burdur’da şuan projemize destek, son derece güçlü, Halkımızın, bütün paydaşların hat safhada. Şuana kadar projenin bu aşamaya getirilmesinde emeği geçen bütün çalışma arkadaşlarıma bütün kuruluş yöneticilerimize, proje sorumlularımıza çok teşekkür ediyorum. Çünkü zincirin halkalarında kopukluklar olabiliyor. Bire bir ilgilendirmeyi gerektiren, samimi bir ilgi gerektiren bir üretim, bir çaba söz konusu. Proje tabi şunu da gösteriyor bize. Bir şeyi bilmek, bir şeye inanmak yetmiyor. Çözümünü de bilebilirsiniz ama onu hissetmeniz lazım. O problemi adeta içinizde yaşamanız lazım. Yaşayarak bunu Burdur’da uygulamaya gayret gösteriyoruz. Ben Sayın Rektörümüze de duyarlılığı için ve Üniversitesi adına böyle bir girişimde bizlere vereceği destek için şimdiden teşekkür ediyorum.”
MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz da konuşmasında şunları söyledi:
RektörDaha sonra protokol imzalandı. Ve Vali Şıldak kısa bir konuşma yaptı.
“Burada verilen mesaj çok önemli. Devlet olarak bütün kurumlarla ilgili bütün sektörlerle ve toplumun tamamı neredeyse, tamamını temsil eden kesimlerin desteği ile çok büyük bir bilinç oluşması ve sorunun üzerine gidilmesi. Biz devlet olarak sadece uyuşturucu kaçakçılığını önlemiyoruz, sadece polisiye tedbirlerle yetinmiyoruz. Bu sorunun sosyal boyutuna el atıyoruz. Biz varız ve biz sizi takip ediyoruz mesajını vermesi açısından caydırıcılığı, önleyiciliği çok yüksektir. Bu manada Burdur’un, ben artık bu geniş çerçevede Türkiye’de örnek teşkil edecek boyutlara ulaştığını, bu çalışmanın hep birlikte göreceğiz. İnşallah İlimize hayırlı olsun, Üniversite camiamıza hayırlı olsun ve hayırlı sonuçları hep beraber yaşayalım.
“Basın mensuplarımızın da konuya verdiğiniz önemi biliyoruz. Bunu sık sık gündemde tutmakta fayda var. Bazı konuların üstü geçmiş yılarda örtülüyordu. Artık örtmekten yana değiliz, üzerine gitmekten yanayız. Buna aktif bir şekilde, ama işin kuralına uyarak, bu çocuklarımızın, bu gençlerimizin mahremiyetine zarar vermeyecek şekilde dikkatli davranıyoruz. Önümüzdeki günlerde de inşallah projenin daha detaylarını da kamuoyu ile paylaşacak şekilde bir tanıtım toplantısı yapmayı planlıyoruz. Ekim ayı içerisinde inşallah bunu gerçekleştireceğiz” dedi.
[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page"
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
- Genel Sağlık İş’ten top atışı gibi söylemler
- Genel eylemin ayakla sesleri: “Taleplerimiz yerine getirilene kadar devam edeceğiz”
- BURDUR’u Tıp Fakültesi kuruluş sevinci ve heyecanı sardı
- TÜRK-İŞ süresiz oturma eylemine gidiyor
- Kifayetsiz muhteris yöneticinin ülkesine ve halkına verdiği zarar
- Jandarma yangına yönelik devriye atıyor
- Erdoğan’dan çiftçiye yeni kredi paketi müjdesi
- Cuma’da ders gibi hutbe: “Kamu hakkı dokunulmazdır”
- Yazarımız, Sagalassos’ta tarihi dokudaki tahribatı altı maddede gösterdi