BURFAD’dan Anadolu kültürüne dil uzatan profesöre tepki

Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaman tarafından hazırlanan ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dijital ortama açtığı ‘Aile Hayatımız’ kitabındaki kadınlarla erkeklerin el ele halay çekip horon tepmelerinin İslam’a aykırı olduğu iddiasına Burdur Folklor Araştırma Derneği (BURFAD’dan) tepki geldi. BURFAD Başkanı Ersin Kaplan ile Denetim Kurulu Başkanı Necmettin Çakır yazılı bir açıklamayla, “profesörün çağ dışı” olduğunu iddia etti.

İç ve dış güvenlikle bağımsızlık alanlarındaki onca güzel gelişmelere, Atatürk’e yönelişlere rağmen ülkede AK Parti iktidarının özündeki dinci gericilik lekesinin tezahürleri de öne atılmaktan geri durmuyor.

Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaman ‘Aile Hayatımız’ adlı kitap hazırladı.

Kitapta kadınlarla erkeklerin el ele halay çekip horon tepmelerinin İslam’a aykırı olduğu iddia edildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı kitabı dijital ortama açar açmaz toplumda infial oluştu, tepkiler çığ gibi geldi.

Burdur Folklor Araştırma Derneği (BURFAD) da yazılı bir açıklama yaparak sert tepki gösterdi.

İşte BURFAD’ın açıklaması!

Çağ dışı açıklama

Diyanet İşleri Başkanlığının dijital ortama açtığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaman’ın “Aile Hayatımız “ isimli kitabında “…kadınlı-erkekli, dans ve horon ile düğünlerde toplantılarda birlikte eğlenme İslâm’a aykırıdır” denildi.

Burdur Folklor Araştırma Derneği olarak  zaman zaman böylesi çağ dışı kafaların açıklamalarını şiddetle  kınıyor ve bunları Türk Toplumunun dini yapısından, anane, gelenek  ve  görenek gerçeklerinden kopuk olarak görüyor; Diyanet İşleri Başkanlığının onay verdiği bu açıklamayı doğru bulmadığımızı düşünceyi ve paylaşımı kınadığımızı bildiriyor bu açıklamayı kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Toplumsal barış ve kardeşliği hançerliyorlar

Halkoyunları insanlarımızı el ele, omuz omuza, özgür ve kardeşçe bir arada tutar. İnsanlarımız bu etkinliklerde bir araya gelerek barış, kardeşlik, sevgi ve saygı içinde yaşarlar. Bu aynı zamanda yüce dinimizin bize bir emri ve öğretisidir.

Halkoyunları haramdır elele oynanamaz demek veya bunları oynamak halt etmektir sonucuna varabilecek açıklamalarda bulunmak bu barışı, sevgiyi ve kardeşliği zedelemek ve nihayetinde reddetmektir. Bu sebeplerle de kız erkek bir arada halkoyunu oynamak, dans etmek haramdır demek, halkı dini konularda doğru bilgilerle aydınlatmak yerine bu yolda yersiz ve yanlış bilgilendirerek böylesine çağ dışı açıklamalara yer vermek kabul edilemez. Halkımızın bir evde, bir mahallede ve köyde, bir beldede ve ilçede, bir ilde ve bölgede ve nihayet bir ülkede ve Türkiye’de tek bir aile gibi yaşadığını asla unutmayalım.

Halkın öz değerlerine saldırı

Türk insanı; işinde, gücünde aile olarak nasıl bir arada oluyorsa, evinde, sofrasında nasıl bir arada olabiliyorsa ve bu bir arada olmak insani ve dini bir gereklilik olması nedeniyle ne haram, ne de günah sayılamaz. Böyle düşünenlerin ve bunu kurumsal açıklamalarla yayınlayanların kendi nefislerini terbiye etmesi ve aklına mukayyet olması gerekir.

Bu oyunlar halkın öz değerleridir, töresidir, geleneğidir ve asırlardan beri süre gelen kültürüdür. Bu vesileyle bir kez daha hatırlatmak isteriz ki; Bu birlikteliğimizi ve kültürümüzü barış ve kardeşliğimizi zedelemek yok etmek kimsenin hakkı olmadığı gibi haddine de değildir.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.