Isparta’da gül hasadı başladı…

Dünyanın en önemli gül üretim merkezi olan Isparta’da gül hasadı başladı. Her yıl Mayıs ayının ortalarından itibaren başlayan gül hasadı yaklaşık 1,5 ay sürüyor.

Gül hasadına ilk başlayan üreticiler, Keçiborlu ilçesine bağlı Ardıçlı köylüleri. Senir, Kılıç, Güneykent Keçiborlu’nun önemli gül üretimi merkezleri. İlçeye bağlı Kuyucak köyü ise gül üretiminden daha çok lavanta ile anılıyor. Türkiye’nin lavanta üretimi merkezi olan Kuyucak’ta gül hasadının ardından lavanta sezonu başlıyor.

Isparta, “Rose damascena” olarak bilinen yağlık gül çeşidinde dünya  üretiminin yaklaşık yüzde 65’ini karşılıyor. “Isparta gülü” olarak anılan bu türün üretimi, Bulgaristan, İran gibi ülkelerde de yapılıyor.

Isparta dışında Burdur ve Afyonkarahisar’ın kimi ilçelerinde de gül üretimi yapılıyor. Isparta’da Mayıs ortalarında başlayan, Haziran sonuna kadar devam eden hasadın son olarak yapıldığı bölge Sütçüler ilçesi köyleri. İlçeye bağlı Ayvalıpınar, Kesme gibi köylerde son yıllarda gül üretimi yaygınlaşıyor.

Isparta gülünün toplama işlemi sabahın ilk saatlerinde başlıyor.  Gül çiçekleri çiy damlalarıyla birlikte üzerine düşen sabahın ilk güneş ışıklarıyla birlikte en yüksek aroma seviyesine ulaşıyor. Bu nedenle sabaha karşı 4 ila 5 arası yollara düşen üreticiler, yaklaşık öğle saatlerine kadar topladıkları gülleri çuvallara doldurup alım merkezlerine teslim ediyor. Buradan da hızla fabrikalara gönderilen gül çiçekleri aromasını yitirmeden işleniyor.

Isparta’da üretilen gül yağı, gül konkreti ve gül suyu ağırlıklı olarak ihraç ediliyor. ABD, İsviçre, Japonya ve Körfez ülkelerine yapılan ihracatta Fransa başı çekerken, kentte yıllık yaklaşık 8-9 bin ton  yağ gülü elde ediliyor.

Üreticilerin en önemli sorunları girdi maliyetlerinin yüksek oluşu ve işçilik giderleri. Hasat öncesindeki fiyat belirsizliği ise bir diğer sorun. 2020 yılında 7 lira 35 kuruş olan gül çiçeğinin kilosunun 2021 sezonunda kaç liradan alınacağı henüz bilinmiyor. GÜLBİRLİK genellikle alım fiyatlarını hasat sonrasında açıklıyor.

Türkiye’nin dünyada söz sahibi olduğu tarımsal ürünlerden biri olan gülde üretimin yeterince desteklenmemesi de bir başka sorun.

İklim krizi, kuraklık ve Covid-19 pandemisi gibi etkenlerin yarattığı sorunlarla zorlu bir hasat dönemine başlayan tüm gül çiçeği üreticilerimize bereketli ve bol kazançlı bir sezon diliyoruz…

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.