MAKÜ, Bölgesel Kalkınmadaki Rolüne “Çiğ Süt Analizi”ni de Ekledi

Burdur’un sahip olduğu potansiyelleri ile Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin mevcut ve gelecek altyapısının uyumlaştırılarak tarım ve hayvancılıktaki rekabet gücünü artırmak amacıyla Kalkınma Bakanlığı tarafından hayvancılık alanında pilot üniversite seçilen ve bu alanda oluşturduğu projelerle çalışmalarına devam eden MAKÜ, bu projelerin somut dönüşlerini almaya başladı.

Çiftçi eğitimi ile çiftlik yönetimi, hayvan yetiştiriciliği ve hayvancılığa dayalı sanayi olmak üzere üç ana eksende çalışmaların devam ettiği proje kapsamında MAKÜ, sahip olduğu altyapı ve güçlü akademisyen kadrosu ile hem üreticilerle hem de işletmelerle bir araya gelerek onların sesine ulaşmayı ve bu doğrultuda yapılabilecekleri masaya yatırmak amacıyla Burdur bir dizi köylerine ziyaretler gerçekleştirmişti.

Et ve süt ürünlerinde faaliyet gösteren, hayvancılıktan elde edilen ürünlerini endüstriye sunan işletmelerde akademisyenler, hayvancılıkta karşılaşılan sorunları yerinde dinleyerek çiftçilerle birlikte çözüm önerileri hakkında görüşme imkanı bulmuşlardı.

Süt Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi Projesi başlatan, Hayvan Hastalıkları Tanı Merkezi’ni açan ve Deneme Çiftliğini Tarım, Hayvancılık ve Gıda Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne ve Burdur Meslek Yüksekokulunu Burdur Gıda Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokuluna dönüştüren MAKÜ, yine proje kapsamında Et Teknolojileri Araştırma Merkezi’ni kurma hazırlıklarını gerçekleştiriyor.

Bölgesel kalkınmada ciddi bir rol üstlenen MAKÜ ayrıca, Burdur’da uygulanmakta olan “Kıl Keçisinin Halk Elinde Islahı” projesine de Veteriner Fakültesi liderliğinde devam ediyor.

Tüm bu çalışmaların bir yansıması da Tarım ve Ormancılık Bakanlığı desteğiyle gerçekleştirilen Çiğ Süt Analizi Destekleme Programı ile bir kez daha taçlanıyor. Program kapsamında Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi arasında ‘Çiğ Süt Analizi Protokolü’ imzalandı.

Avşar Han Sinema Salonu’nda gerçekleşen protokol imza törenine, Burdur Valisi Hasan ŞILDAK, Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Genel Başkanı ve Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil ÖZCAN, Burdur İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Oktay DARCAN, Bilimsel Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Fatih Mehmet EMEN ve üreticiler yer aldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende açılış konuşmasını DSYB Başkanı Kamil ÖZCAN yaptı. ÖZCAN yaptığı konuşmada ülkemizin yaşadığı zor günlere herkesin destek vermesi gerektiğini vurgulayarak “Herkes bu zor günlerde ülkemize, ekonomimize destek vermelidir. Ülkemizin bu sorunlardan çıkmasında üreticinin önemli bir rol oynadığını düşünüyorum. Biz üreticilere düşen de üreterek bu mücadeleye destek vermektir. Gerçekleştirilen protokol ile üreticilere destekler verilecek. Desteğin bir amacı var. Amaç kalitedir. Özellikle önümüzdeki günlerde süt fiyatlandırmasında kaliteye göre fiyatlandırma olacak. Burdur, süt üretiminde önemli bir rol oynuyor ve buradaki sütte bir trend var. Burdur, hayvancılık desteklemelerinden Türkiye’de en iyi yararlanan il durumundadır. O yüzden sivil toplum kuruluşları, üniversite ve kurumların iş birliğinin alınacak destekte önemli olduğunu düşünüyorum. Bu desteklemeyi önemsiyoruz. Katılan herkese teşekkür ediyorum. İlimize, ülke hayvancılığına hayırlar getirmesini temenni ediyorum.” dedi.

Daha sonra konuşan Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ ise Türkiye’nin yaşadığı zor durumlarda herkesin üzerine düşen görevlerin ne olduğunu tespit edip ona göre davranması gerektiğine vurgu yaparak “Bizim sorumluluğumuz nedir cevabı genelde geçiştiriliyor. Ben burada çok iddialı bir söylemde bulunmak istiyorum. Ekonomik açmazların temel sebebi üniversitelerin çok çalışmamalarıdır. Üniversitelerin yapacağı çalışmalarla yaşadığımız sorunların, kısır döngülerin aşılabileceğini düşünüyorum. Ülkemizin çok aşırı sorunları, çözülemeyecek sorunları yok. Her üniversite ülkenin bir meselesine kafa yorsa o zaman sorun azalır hatta kalmaz. Bu açıdan bakınca Burdur’daki hayvancılık sektöründe yaşanan sorunlar Kars’ta yaşananlardan çok da uzak değil. O yüzden yapacağımız çalışmalar sadece bulunduğumuz bölgede değil ülkenin genelinde uygulanacak çözümler olacak. Üniversitemiz Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen projelerde hayvancılık alanında pilot üniversite seçildi. Çalışmalarımızı da bu çerçevede sürdürüyoruz. Bugünkü protokolde yaptığımız çalışmalarda bir yol kesişmesi oldu. Hayvancılık projemizin çalışmalarından biri olduğu için değerli görüyoruz. Bu hizmeti üniversite üzerinden Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte yapacağız. Burdur hayvancılığında somut sonuçların görülmesi gerekiyor. Bu proje, vatandaşın cebini doğrudan etkileyecek bir projedir.” ifadelerini kullanarak hayvancılık projesi hakkında bilgiler aktardı. Rektör KORKMAZ, çiftçi eğitimi ve çiftlik yönetimi, hayvan yetiştiriciliği ve hayvancılığa dayalı sanayi olmak üzere 3 ana eksende yaklaşık 42 projenin uygulamada bulunduğuna dikkat çekerek gerçekleştirilen ‘Çiğ Süt Analizi Protokolü’nün ülkemize, ilimize ve üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

 “Üniversite ile sektörü bir araya getiren çiğ süt analizi protokolünde emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerine başlayan Burdur Valisi Hasan ŞILDAK ise yaptığı konuşmada çiftçilerin hibe desteğinden yararlanacağını ve sonraki dönemde bu desteğin faydalarının görülebileceğine dikkat çekti. Vali ŞILDAK ayrıca “İyi süt kötü süt ayrımı yapılmadan tüm sütler aynı kategoride piyasayla buluşuyor. Bundan sonra yapılan analizler sayesinde kaliteli iyi sütü göreceğiz. Ülkemizde sütün ne miktarda üretildiğinden ziyade ne kalitede üretildiği önem arz ediyor. Bu tip çalışmalar da sektördeki kurum ve kuruluşların uyumlu çalışmaları ile ortaya çıkıyor. Bugün de bunun örneğini görüyoruz. Hayvancılık Burdur’da büyük bir potansiyele sahip bunu doğrudan üretime dönüştürme konusunda il olarak eksiklerimiz olduğu da bir gerçek. Bir gelişim çizgisini bu proje ile yakalayabileceğimizi düşünüyorum. Üreticimize, ilimize ve ülke ekonomisine hayırlar getirmesini temenni ediyorum.” dedi.

Ardından, DSYB adına Birlik Temsilcisi Hasan SÖZGEN tarafından Çiğ Süt Desteklemesi ve Numune Toplama Süreci hakkında, daha sonra Bilimsel Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Fatih Mehmet EMEN tarafından ise merkez ve süt toplama yöntemi ile ilgili bilgiler verildi.

Konuşmaların ardından protokol imza törenine geçildi. Tören, gerçekleştirilen kokteyl ile son buldu.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.