
Burdur Valisi Dr. Türker Öksüz, Batı Anadolu’nun bilinen en eski yerleşim yerlerinden biri olan, insanlığın Buzul Çağı’nın sonlarında başardığı ilk büyük devrimin yaşandığı, tarımın keşfinin, hayvan evcilleştirmenin, çanak çömlek yapımının, ekmek yapımının başladığı, duvarlara resim çizildiği, tekerleğin en ilkel biçimlerinin yaratıldığı tarihin 8-10 bin öncesine tarihlenen Hacılar Höyüğe inceleme gezisi gerçekleştirdi.
Milyonlarca yıl süren ve tabiatta hazır bulunan yiyecek toplayıcılığı ve avcılık yapan insanlığın Eski Taş Çağları (Paleolitik) son bulduğunda Buzul Çağı da sonlanmakta, ılıman bir iklim yayılmaktaydı yeryüzünde. Bir geçiş devresi olan Orta Taş Çağı (Mezolitiğin) 2 bin yıllık dönemini bitiren insanlık nihayet ılıman bir iklimin rahatlatıcı atmosferinde mağaralardan, ağaç kovuklarından nehir boylarına, göl kenarlarına yayılmaya başlamıştır.
İLK DEVRİMİNİ YAPAN HOMO SAPİENS
Cilalı Taş Çağı’nın (Neolitiğin) insanın gelişen beynini ateşlediği ortamında ilk devrimini yapan (Tarım Devrimini) Homo Sapiens, çiftçileşerek hazırdan değil de üretimden geçinmeye başlar.
Bu kapsamda Burdur Hacılar Höyük’te de ilk çiftçi yerleşimleri günümüzden 8 bin yıl öncesine (MÖ 6. bin yıllara) kadar uzanmaktadır.

Burdur Valisi Dr. Türker Öksüz kazı alanında incelemelerde bulunmak üzere dün höyük sahasına gitti.
Hacılar Köyü sınırları içerisinde bulunan Hacılar Höyüğü kazı alanını ve kazıda çıkan tarihi eserleri inceleyen Vali Öksüz, bölgemizde tarih öncesi dönemlerin araştırıldığı ilk merkez özelliği de taşıyan Hacılar Höyüğü kazı çalışmaları hakkında Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülsün Umurtak’dan bilgi aldı.
1O BİN YIL ÖNCE ODA DUVARLARIYLA
OLUŞTURULAN BENZERSİZ BİR “TESTERE DİŞİ” GÖRÜNTÜSÜ

280-240 metre çapındaki höyükte, bir dizi odayla oluşturulmuş savunma sistemi olan İlk Tunç yerleşimi açığa çıkarıldığını belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. Umurtak, “Odaların dış duvarlarının komşu odanın yan duvarına dik olarak bitişmesi suretiyle benzersiz bir ‘testere dişi’ görüntüsü oluşmuştur. Duvarların taş temellerinin yüksekliği yer yer 2 metreyi bulmaktadır. Çalışmalar sonunda bu ören yerinde, insanoğlunun yiyecek üretimini, yani tarımı öğrenip uygulamaya başladığı, bunun sonucu olarak da sürekli yerleşik düzene geçildiği bilinmektedir” dedi.
Hacılar Höyüğü ve diğer tarihi alanlarındaki kazı çalışmaları tarih ve kültürel miras açısından önemli olduğunu belirten Vali Öksüz, kazı alanında tarihi gün yüzüne çıkaran başta Kazı Başkanı Umurtak’a ve kazı ekibine gösterdikleri üstün gayretten dolayı teşekkür etti