Vali Şıldak: “Yılda 440 kadın öldürülüyor; Ne dersek diyelim bu sorunla karşı karşıyayız”

Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Burdur Öğretmenevi Konferans Salonunda düzenlenen “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” programında çeşitli etkinlikler icra edildi. Programda bir konuşma yapan Vali Şıldak, “Türkiye’de 2018 yılında 440 kadın şiddete maruz kalarak hayatını kaybetti. Bu yıl ise bu sayı 420 civarında. Ne dersek diyelim bu sorunla karşı karşıyayız” dedi.

Programa Vali Şıldak, Baro Başkanı Ramazan Gedik, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Orhan Kılıç, İl Genel Meclisi Başkanı Murat Akbıyık, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav, MAKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Durmuş Acar,  Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Duygulu, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda Vali Hasan Şıldak ve Burdur Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Güven birer konuşma yaptılar.

Konuşmalardan sonra ‘Kadına Şiddet Sıfır Tolerans’ konulu kamu spotu sunuldu.

Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi çocukları tarafından ‘Hayat Bayram Olsa’ isimli şarkı seslendirildi. ‘Kadın Hayatın Yarısıdır, Yarım Kalma’ konulu kamu spotu seyredildi.

75. Yıl Cumhuriyet Anaokulu öğrencilerini ‘Çocuk gözüyle şiddet’ konulu röportajı izletildi.

Anaokulu öğrencileri tarafından ‘Anne’ isimli şarkı söylendi.

Polis Memuru Cansu Ergan tarafından ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleye ilişkin kolluk kuvvetleri uygulamaları ile ‘Kadın Destek Uygulaması’ hakkında sinevizyon eşliğinde sunum yapıldı.

Başarılı ev hanımı İlknur Cenkci hikâyesini paylaştı.

Emekevler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele’ konulu drama sergilediler.

Kanal 15 TV tarafından Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne ilişkin ilimiz halkıyla yapılan görüntülü röportaj seyredildi.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi müzik bölümü öğrencilerinin hazırladığı ‘Müzik dinletisi’ program devam etti.

Programın son bölümünde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü ve Mehmet Akif Ersoy Halk Eğitim Merkezi tarafından kurulan ve Kadın Konuk Evi’nden hizmet alan kadınların el emeklerinin sergilendiği stantlar gezildi.

‘Turuncu Boya’  ve ‘Uçan balon’ etkinlikleri düzenlendi.

Vali Hasan Şıldak programda yaptığı konuşmada, “kadına yönelik şiddet bütün ülkelerde olduğu gibi, Türkiye’de en büyük sosyal problem olarak kaşımızda duruyor. Bu alanda çok önemli adımlar atılmakla beraber, sorunu yaşamaya devam ediyoruz. 17 Aralık 1999’da Birleşmiş Milletler (BM)  tarafından 25 Kasım ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ olarak ilan edildi. Ve bu tarihten itibaren de ülkemizde bu günü çeşitli etkinliklerle günün anlam ve önemine yakışır bir şekilde farkındalık oluşturmak amacıyla program dâhilinde İlimizde de geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da bir araya geldik. Uluslararası yükümlülüklerimiz Ulusal düzenlemeler çerçevesinde ilgili taraflar bu konuda yoğun çalışmalar yürütüyor. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele doğrultusunda şiddet mağduru olan kadınların korunması ve desteklenmesi, faillerin cezalandırılması konusunda, ülkemizde gelişmiş ülkelere göre atılmayan, eksik bırakılan bir adım yok” dedi.

Kadına şiddet olaylarına karşı mücadelede bütün kuruluşların teyakkuzda olması gerektiğinin altını çizen Vali Şıldak, “ancak bunun da ötesinde vatandaş olarak hepimizin üzerimize düşen yükümlülüklerimizi, sorumluluklarımızı yerine getirmemiz gerekir. Şiddetin önlemesiyle koruyucu önlemlerinin etkili bir şekilde uygulanması amacıyla Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı olarak 2012 yılında 14 ilde pilot uygulama olarak; ‘Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’ kuruldu. 2019 yılında 81 ilimizde kuruluşların yayıldığını görmekteyiz. İlimizdeki yapılanması ise 2015 yılı. Şuanda bu merkezde psikolojik ve sosyal destek, hukuki destek, eğitim ve mesleki destek, sağlık, ekonomik destek, müdahale ve yönlendirmeyle önleyici hizmete ilişkin çalışmalar devam ediyor” diye konuştu.

Kadın Konuk Evi uygulamamızda fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik, sözlü istismara veya şiddete uğramış kadınlara yönelik olarak destek olacakları kurum olarak ilimizde 2013 yılından itibaren faaliyetini sürdürüyor” değerlendirmesinde bulunan Vali Şıldak sözlerine, “Türkiye’de 2018 yılında 440 kadın şiddete maruz kalarak hayatını kaybetti. Bu yıl ise bu sayı 420 civarında. Ne dersek diyelim bu sorunla karşı karşıyayız. Tabi bu kabul edilebilir bir şey değil. Yani insanlık suçunun da ötesinde bir kavram. Tarifi mümkün değil. Çünkü bizim kültürümüzde Anadolu medeniyetinde, dinimizde bütün gelenek ve göreneklerimizde kadın kutsaldır. Çünkü kadın deyince aklımıza ilk aklıma gelen Anne’dir. Anne ise ayaklarının altında Cennetin tarif edildiği bir varlıktır. Kadın bir şereftir, kadının var olduğu ortamda nezaket vardır. Disiplin vardır. Düzen vardır” diye son verdi.

[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page" 
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.