
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Kurulu Üyesi Türkiye’nin önemli göl uzmanı Yard. Doç. Dr. Erol Kesici: Millet Bahçesi yapılmasından sonra “beş yılın ardından sonra burası yok olur”
Dünya çapında “Türkiye’nin Maldivleri” diye ün yapan ve Türkiye’nin önemli göl uzmanı Yard. Doç. Dr. Erol Kesici’nin, Millet Bahçesi yapılmasından sonra “beş yılın ardından burası yok olur” dediği Salda Gölü Millet Bahçesi çalışmaları ivmelenince, projenin içeriği gizli tutulduğundan zaten tedirgin ve diken üstünde duran Yeşilovalılar da hareketlendi. Cumhuriyet Halk Partisi başta olmak üzere çeşitli kitle örgütleri, siyasi partiler ve sendikalar ve mahalli halk önderleriyle birlikte yarın Yeşilova’da Salda Gölü kenarında basın açıklaması kararı alındı. Bu hareket Burdur Valiliğinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na kadar resmi makamları ve hükümet kanadını telaşlandırdı. Açıklama üstüne açıklama geldi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı kurum, “tek bir çivi dahi çakılmaması için bu projeyi gerçekleştiriyoruz” diye açıklamada bulundu.
Bakan Kurum, Millet Bahçesi projelerinin şehirlerdeki yeşil alan miktarını artırmak için başlatıldığını belirterek 2023 yılına kadar her ilde en az bir millet bahçesi inşa edileceğini, böylece kişi başına düşen yeşil alan miktarının 15 metrekareye çıkarılmış olacağını söyledi.
Millet Bahçeleri projelerinin yarıya yakınını TOKİ’nin üstlendiğini, diğer yarısının da yerel yönetimlerin gerçekleştirdiğini hatırlatan Kurum, “TOKİ sadece sağlam, yatay mimariye uygun ve hesaplı konutlar üreten bir kurum değil, aynı zamanda çevreye saygılı şehirler konsepti çerçevesinde bisiklet yolları, yürüyüş parkurları gibi şehirlere nefes aldıran projeler de üreten bir kurumdur. Salda Gölü Millet Bahçesi Projesi de işte bu amaçla ortaya çıkmıştır. Salda Gölü, özel yapısı nedeniyle daha özel bir çalışma gerektirmiştir. Biz de bu çalışmayı yaptık. Millet Bahçesi projemizle Salda Gölü’nün doğal güzelliğini koruyacağız, çevresinde herhangi bir yapılaşmaya asla izin vermeyeceğiz. Burada tek bir çivi dahi çakılmaması için bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Biz Salda Gölü’nü korumak, doğal yapısının bozulmasını engellemek için bu projeyi hazırladık. Bakanlık olarak, Salda Gölü’nün korunması ve gelecek nesillere ulaştırılması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” dedi.
BURDUR Valisi Hasan Şıldak da bir açıklama yaparak, Salda Gölü’nün Özel Çevre Koruma Alanı ilan edildiğini belirterek, “Türkiye’nin sayılı bölgelerinden biridir. Çivi çaktırmayız” dedi.
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından oluşturulan iki ekibin imar denetimi ve çevre denetimi yaptığına değinen Vali Şıldak, “tek bir çivi bile çaktırmıyoruz. Açık söyleyeyim bir çivi dahi çakıldığı anda gerekli müdahale yapılıyor. Orası bize ait değil. Bizlerden sonraki kuşaklara emanet olarak bırakacağımız kültürel, doğal mirastır. Bunun bilincinde hareket ediyoruz” diye konuştu.
BEŞ YILIN ARDINDAN BURASI YOK OLUR!
Salda Gölü’nde bilimsel çalışmalar yapan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Kurulu Üyesi Türkiye’nin önemli göl uzmanı Yard. Doç. Dr. Erol Kesici dikkat çeken millet bahçesi uyarısı: “İnsanları bilinçsizce bu alana doldurursanız Salda Gölü 5 yıl sonra yok olur!”
Doğal çevreler konusunda yazılarıyla ünlü gazeteci Yusuf Yavuz Salda Gölü Millet bahçesi hakkında yazdığı yazısında dikkat çeken ayrıntılar var.
Beyaz kumsalları ve turkuaz sularıyla Türkiye’nin en güzel göllerinden biri olan Burdur’daki Salda Gölü’nde TOKİ tarafından Millet Bahçesi yapılacak. Geçtiğimiz Şubat ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Millet Bahçesi yapılacağı duyurulan doğal sit alanı statüsündeki Salda Gölü, Mart ayında daha esnek bir koruma statüsü olan ÖÇK Bölgesi ilan edilmişti. Göl kıyısındaki hidromanyezit oluşumların da yer aldığı Beyaz Adalar bölgesi ile Tabiat Parkı ve Belediye Plajının bulunduğu yaklaşık 150 bin metrekarelik alanı kapsayan Millet Bahçesi için TOKİ 31 Temmuz tarihinde ihale yapacak. Salda Gölünde bilimsel çalışmalar yapan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Kurulu Üyesi Yard. Doç. Dr. Erol Kesici ise ihale öncesinde önemli uyarılarda bulundu. Salda Gölünün bir dünya mirası olduğunun altını çizen Kesici, “Salda Gölü’nün güzelliğini sağlayan biyo-mineraller. Adı canlı bir oluşum bu. Dünyada iki noktada böylesi bir oluşum var. Böylesi bir alana millet bahçesi yapmanın amacı nedir? Millet bahçesi yapmakla buraya daha fazla turist çekemezsiniz. Bu şekilde insanları bilinçsizce alana doldurursanız beş yıl para kazanırsınız ama 5 yılın ardından burası yok olur ve ortaya bütün doğal değerleri yok edilmiş çirkin bir alan kalır” diye konuştu.
[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page"
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
- HAKLILAR BIKTILAR!
- Antalya ÇGD’ye taze kan
- Türkiye ve Rusya, Batı ile Gerginliğin Ortasında Daha Yakın Bağlar Kuruyor
- Burdur Gölü’nün kuruyan kıyıları için yol haritası
- Antalya’da Öğrenci Eylemleri Durmak Bilmiyor
- Antalya Vatan Partisi Kurultaylarını yapmayı sürdürüyor
- “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Medyanın Sorumluluğu” Çalıştayı
- İmamoğlu destekçileri dün Kapalı Yol’daydı