MAKÜ’re Burdur’a Değer Katan Şahsiyetler Sempozyumu

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Lavanta Tepe Hotel’de “Burdur’a Değer Katan Şahsiyetler Sempozyumu” gerçekleştirildi. Toplam 70 bildirinin sunulduğu Sempozyum 23 Mayıs’ta başladı; 23-24 Mayıs günlerinde bildiriler sunuldu. 26 Mayıs Pazar günü sona erecek olan Sempozyum, ilimizin kültürel, siyasi ve ekonomik gelişimine katkı sunan kişilerin zihinlerimize perçinlenmesine hizmet etti.

MAKÜ’de Sempozyum…

“Burdur’a Değer Katan Şahsiyetler”

MAKÜ Sempozyumla, Burdur’un tarih ve kültür bilincine katkı yapan önemli bir faaliyette bulundu.

MAKÜ’de Burdur’un zengin ve engin tarih ve kültür birikimi dile geldi.

Lavanta Tepesi Hotel’de önceki gün başladı.

23 ve 24 Mayıs günlerinde toplam 70 bildiri sunuldu.

Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden ve Azerbaycan’dan gelen sunucular onlarca Burdur yıldızını yadetti ve tanıttı.

Bugün de bildiri sunucularına Kibyra ve Salda Gezi Programı gerçekleştirildi.

Sempozyum yarın sona erecek.

MAKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Tekşen

Sempozyumda açılış konuşmasını Düzenleme Kurulu başkanı Rektör Yardımcısı Ömer Tekşen yaptı. Tekşen konuşmasında Burdur’un tarihte birçok değerli şahsiyet yetiştirdiğini vurgulayarak, “MAKÜ olarak biz de bu değerli isimleri araştırıyoruz. Bu çalışmalar, Burdur’un kültür hayatına büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

Azerbaycan Dil Komisyonu üyesi Prof. Dr. Sevinç Aliyeva

Sempozyumun onur konuğu Azerbaycan Dil Komisyonu üyesi Prof. Dr. Sevinç Aliyeva “Türk dünyası birliği”ne vurgu yaptı. Aliyeva konuşmasında, “zafer dolu bir Azerbaycanlı olarak geldim. Türk olduğumdan gurur duyuyorum. Atatürk ve Haydar Aliyev değerlerine her zaman sahip çıkacağız” ifadelerine yer verdi.

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar

Rektör Dalgar yaptığı konuşmada, “evrensel bilgiden toplumsal katkıya” tanıtımıyla hareket ettiklerinin altını çizerek, “üniversiteler bulundukları şehre katkı sağlamalıdır. 70 ayrı bildiri sunulacak ve bunları kalıcı hale getirmek istiyoruz.” dedi.  

BURDUR Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz de bir konuşma yaptı. Kentimizin 8 bin yıllık bir geçmişe sahip bulunduğunun altını çizere, “Burdur, ciddi anlamda Türk geleneklerini ve kendine has kültürünü oluşturmuş bir şehir. Fakir Baykurt’tan Piribaşlar Konağı’na kadar birçok önemli isim ve mekânı yaşatmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Vali Türker Öksüz ise yaptığı konuşmada Burdur’un tarihine ve kültürüne değer katanların tanımının yapılmasının önemine değinerek şu ifadelere yer verdi:

BURDUR Valisi Türker Öksüz

“Bugün burada, Burdur’un zengin tarihine ve kültürel mirasına değer katan şahsiyetleri anmak, onurlandırmak ve daha yakından tanımak için bir araya geldik. Burdur, eşsiz doğası, tarihi yapıları ve değerli insanlarıyla adından söz ettiren bir şehirdir. Bu sempozyum, şehrimizin bu değerli varlıklarını keşfetmek ve onlara olan saygımızı ifade etmek için bir fırsat olduğunu belirtirken, hepinizi en kalbi duygularımla, saygı ve muhabbetle selamlıyorum.Burdur da siyasette, ilimde ve sanatta abide şahsiyetlerin yurdudur. Osmanlı İmparatorluğunda sadrazamlık vazifesinde bulunan Derviş Mehmet Paşa, 1. Gazi Mecliste Burdur milletvekili olmasının ötesinde şehrimizle gönül bağı bulunmasıyla iftihar ettiğimiz İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy, genç Türkiye Cumhuriyetinin Bakanlarından olan Mustafa Şeref Özkan,1950’li ve 1960’lı yıllarda Bakanlık ve Başbakan Yardımcılığı görevlerini yürüten Fethi Çelikbaş, 1980’li yılların en önemli ideologlarından olan Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu, ülkemizin en büyük din alimlerinden biri olan, babasının ilim tahsili için gittiği Elmalı’ya yerleşmesi sebebiyle Elmalılı namıyla şöhret bulan ve fakat kökeni Çavdır İlçemizin Yazır köyüne dayanan Elmalılı Hamdi Yazır, canlı tasvirleri ve sürükleyici diliyle edebiyatımızda

müstesna bir yere sahip Fakir Baykurt,  kendi soyadını kullanmak yerine “Burdurlu” olarak anılmayı tercih eden ve velut bir yazar olarak öne çıkan İbrahim Zeki Burdurlu, tasavvuf musikisinin üstatlarından Ahmet Hatipoğlu, ünü sınırlarımızı aşan “Erik Dalı” türküsüyle birlikte: “Teke Zortlatması, Kezban Yenge, Kuyu Dibi Daşlı Olur, Dirmil’in Bülbülü, Gökte Yıldız Ellidir, Dirmil’dedir Evimiz” gibi onlarca türkünün babası olan Kadir Türen, yine saz ve söz üstatlarımız arasında sayabileceğimiz Hamit Çine ve Salih Urhan ilk anda akla gelen hemşerilerimizdir. Olgunluk tevazuunun kardeşi olsa da bu kıymetlerimizin unutulmaması, toplumsal bellekte yaşatılmaları elzemdir. Zira onlar, ferdi şahsiyetlerinin ötesinde değerlerin temsilcisi sıfatına erişmişler ve yeni nesillere örnek teşkil etme misyonu yüklenmişlerdir.

Burdur’un zengin tarih ve kültür birikimi bu topraklarda pek çok değerli şahsiyetler çıkarmıştır. Elbette bunların hepsini bir sempozyuma sığdırmak mümkün değil. Bizim de dile getirmediğimiz nice şahsiyetler var.

Ama Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitemiz bu anlamda gerçekleştirdiği sempozyumla bir adım başlattı. Valilik olarak bizde bu sempozyumu önemsiyor ve destek veriyoruz.”

Sempozyumda, 1. Dünya Savaşı’ndan Burdur Milletvekilliğine: Fahrettin Altay, Burdur Milletvekili Mehmet Akif Ersoy, Öğretmenlikten Yazarlığa: Neriman Şimşek Mıhladız, Fakir Baykurt, Öğretmenlikten Halk Kültür Derlemeciliğine Uzanan Bir Ömür: Halit Önür, şehit pilot Teğmen Ayfer Gök gibi Burdur’un manevi dünyasına değer katmış birçok değerli şahsiyet hakkında bildiriler sunuldu.

TRT Sanatçısı Uğur Önür-Deniz Yıldız

Sempozyumda TRT Sanatçısı Uğur Önür, Deniz Yıldız ile yaptıkları “Öğretmenlikten Halk Kültür Derlemeciliğine Uzanan Bir Ömür: Halit Önür” başlıklı sunumu müzik eşliğinde gerçekleştirdiler.

Sempozyum gala yemeği ile son buldu.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.