Gazeteciler Sendikası’nın yeni araştırması medya mensupları hakkında çarpıcı veriler ortaya koydu. Türkiye’de gazeteciler düşük maaşlarla haftada 45 saatten fazla çalışıyor. Yıllık izinlerini tam olarak kullanamıyorlar. Gazetecilerin %47,7’si mesleğini yaparken siyasi baskı hissettiğini söylüyor.
Türkiye Gazeteciler Sendikası tarafından yayımlanan “Türkiye’de Gazetecilik: Algı ve Profil Araştırması” medya çalışanlarının durumuna dair çarpıcı veriler ortaya koydu. Buna göre gazetecilerin çoğu düşük maaş alıyor, haftada 45 saat ve üzeri çalışıyor, yıllık izin hakkını tam olarak kullanamıyor. Fazla mesai karşılığında ücret alan gazetecilerin oranı ise sadece %28,6.
Avrupa Gazeteciler Federasyonu‘nun (EFJ) desteğiyle yürütülen ve saha çalışması Adhoc tarafından gerçekleştirilen araştırmadan öne çıkan bulgular:
Kadın ve genç gazeteciler daha fazla sansürleniyor
Gazetecilerin yüzde 54,8’i Türkiye’de gazetecilik mesleğini yapmanın önündeki en büyük engel olarak siyasi baskıları görüyor.
Diğer engeller, yüzde 37,1 ile finansal sürdürülebilirlik, yüzde 29 ile çalışma koşulları ve yüzde 24,7 ile işveren baskısı, yüzde 20,3 ile örgütlenme önündeki engeller ve yüzde 17,6 ile mesleğin toplumsal itibarı geliyor.
Hiç otosansür uygulamadığını belirten gazetecilerin oranı %36,9.
3 gazeteciden sadece birinin basın kartı var.
3 gazeteciden sadece 1’i (%34,1) Cumhurbaşkanlığı’nın basın kartına sahip.
Rapora göre ulusal basında ve metropollerde çalışan gazetecilerin yüzde 47,8’i haberi en çok Twitter’dan takip ediyor. Ardından haber siteleri (%39,9) ve arama motorları (%29,5) geliyor. Basılı gazeteler (%20,7) ve televizyonun (%20,3) geride kaldığını görüyoruz.
Araştırma bulgularını değerlendiren Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Başkanvekili Mustafa Kuleli, siyasi baskılar son bulsa bile gazeteciler daha iyi koşullarda çalışmadıkça Türkiye’de iyi gazetecilik yapılamayacağını vurguluyor
“Tüm yurttaşları ilgilendiren bir sorunumuz var: İyi gazetecilik olmadan demokrasi olmuyor, demokrasi olmadan da ülkede ekmek büyümüyor. Gazetecilikte kalitenin artması için önce gazetecilerin yaşam kalitesini artırmalıyız. Bu da Sendika ile birlikte mücadele ederek olur. Bu nedenle yurttaşları habere para ödemeye, gazetecileri bir araya gelmeye, işverenleri sendika karşıtı tutumlarından vazgeçmeye, hükûmeti de medya üzerindeki baskılarına son vermeye çağırıyorum.”
Araştırmanın danışmanlığını yapan Yunus Erduran ise son yıllarda gazetecilik mesleğinin itibarının gittikçe azalması nedeniyle birçok gazetecinin meslekten uzaklaşmaya başladığının görüldüğünü ve bu çalışma ile Türkiye’de gazetecilik yapmanın koşullarının ne kadar zorlayıcı hale geldiğinin nesnel verilerle ortaya çıktığını belirtiyor.
- 12. Burdur Kitap Fuarı Başlıyor
- Burdur Belediyesinden Engelliler Günü yemeği
- Burdur Belediyesi Mine Hanım Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi açıldı
- Genel Sağlık İş Başkanı Uzm. Dr. Gümüştaş Kıvılcım’a konuştu
- Genel Sağlık İş Başkanı Gümüştaş Kıvılcım’a konuştu
- Sağlık sektörü rahatsız; nasıl hasta iyileştirecek?
- KKTC Antalya Başkonsolosu’na Vatan Partisi ziyareti
- Yıllar sonra Burdur’da ana arterlerde yeniden ücretli otopark