Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ kapsamında hazırlanan etkinlikler devam ediyor. Hafta boyunca sürecek olan etkinliklerde konferanslar, drama etkinliği ve atölye çalışmaları gerçekleştiriliyor.
MAKÜ Eğitim Fakültesinde gerçekleşen konferans okul öncesi öğrencileri tarafından yoğun ilgi ile karşılandı. MAKÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Merve Çamlıbel kadına yönelik şiddetin etkileri ve doğurduğu sonuçlar üzerinde durdu. Şiddeti uygulayan kişinin eski koca, eski sevgili, yeni koca, baba ve ağabey olabileceğini dile getiren Çamlıbel, “şiddetin kişi üzerinde bıraktığı etkiler utanma, yalnızlık, yetersizlik ile düşük özgüven vb. durumlardır. Şiddet döngüsü üç aşamadan oluşur, ilk aşama şiddet uygulayan kişinin kıskançlık vb. küçük şeylerden kavga çıkararak kadının yaşantısını kontrol etmeye çalışmak gibi psikolojik şiddet uygular. İkinci aşamada erkek öfkesini kontrol edemez ve fiziksel şiddet uygular, şiddet uyguladıktan sonra bahaneler üretir. Üçüncü aşamada şiddet uygulayan erkek pişmanlığını dile getirir, özür diler ve değişeceğine ilişkin sözler verir, yapıcı bir tutum sergiler, ta ki tekrar gerilim artma aşamasına yani en başa dönene kadar” dedi.
Daha sonra MAKÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Nevin Uslu ise aile içi şiddeti ve aile içi şiddetin çocuğa yansımalarını anlattı. Aile içi şiddetin kişinin eşine, çocuklarına anne babasına, kardeşlerine ya da yakın akrabalarına yönelik ve onların fiziksel, psikolojik, sosyal, cinsel ve ekonomik bağımsızlığını ihlal eden ve etkileyen davranışlar olarak tanımlandığını dile getirdi. “Çocuklar aile içi şiddete maruz kalarak yetişkinler arasında yaşanan şiddet içerikli olaylara doğrudan tanıklık etmekte ve bu sürecin görünmez mağdurları olmaktalar” diyen Uslu, “sosyal öğrenme teorisine göre bireyler küçük yaşlarda öğrendikleri ya da şahit oldukları her davranış gibi şiddet içeren davranışları da öğrenir modeller ve taklit eder” dedi. Uslu şiddetin çocuklar üzerindeki fiziksel belirtileri olan yaralanmalardan bahsetti. Şiddeti engelleyici kurumlardan, aranması gereken yardım hatlarının çocuklara öğretilmesi üzerinde durdu. Sözlerini şiddet gibi kötü bir davranış öğrenilebiliyorsa iyi davranış da öğrenilebilir öğretilebilir diye bitirdi.
Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi konferansın yanı sıra drama etkinliği de düzenledi. Drama etkinliği Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Kenan Demir ve Proje Topluluğu tarafından gerçekleştirildi. Eğitim Fakültesi A Blok’ta gerçekleştirilen etkinlikte Kadına Yönelik Şiddete dikkat çekmek amacıyla renkli balonlar uçuruldu. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü çerçevesinde hafta boyunca etkinlikler devam edecek.
[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page"
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
- Hizbullah’a düşmanlık yapan ‘Müslümanlar’ın hayali
- Vali Bilgihan’ın Bucak ziyareti
- Saadet, Gazze için meydanlarda
- Emeklilerin TÜİK öfkesi
- Yağmanın yeni adı orman parkı!
- Atatürk savaşı göze almıştı
- Hükümet kafasını kuma gömdü; ama eylemlerinin giderek yükselten işçi kararlı
- Vatan Partisi’nden boykot çağrısı